Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
Referitor la alaptare circula multe mituri si zvonuri, unele din acestea complet false. Necunoasterea buna a realitati privind alaptatul si urmarea diferitelor sfaturi neavizate, pot determina anumite probleme pentru mamica si bebelus.
Mit 1: Femeile blonde si cu piele alba fac mai des ragade.
Realitate: Nu e nici un studiu care sa spuna asta.Atasarea si pozitionarea incorecta a copilului la san sunt cauzele ragadelor!
Mit 2: Mameloanele trebuie pregatite din timpul sarcinii pentru a nu se rani la supt.
Realitate: Cercetarile au aratat ca nu este nevoie de o pregatire prealabila a mameloanelor ci doar de evitarea spalarii cu sapun si expunerea sanilor la aer!
Mit 3: Fiecare trebuie sa se astepte la durere in mamelon in timpul suptului.
Realitate: Fals, daca doare mamelonul va fi ranit. Suptul nu trebuie sa doara!
Mit 4: Ragadele (ranile mamelonului) se produc pentru ca lasati copilul pre mult la san.
Realitate: Daca bebelusul este atasat corect la san poate sta la san cat vrea. Intreruperea suptului inainte de a lasa sanul fara sa ne introducem degetul in gurita lui poate cauza rani!
Mit 4: Cremele si unguentele pot preveni ragadele.
Realitate: Fals! Doar atasarea corecta previne ragadele!
Mit 5: "Laptele meu este prea slab."
Realitate: Fiecare are lapte adecvat copilului ei! Nu exista lapte slab. Laptele matur este mai subtire, alb-albastru fata de primul lapte (colostru) dar are toate substantele nutritive necesare pentru copil! Daca mamica se alimenteaza corect si reuseste sa isi pastreze o stare de armonie, laptele este perfect.
Mit 6: Sanii sunt goi dupa alaptat.
Realitate: Fals. Productia de lapte este un proces continui si intotdeauna mai vine lapte pe canale. Oricum deobicei copilul nu suge decat 40-60% din laptele disponibil in san.
Mit 7: Este mai putin lapte seara.
Realitate: Este obisnuit ca spre seara copilul pare sa nu se linisteasca la san (suge apoi dupa putin timp iara vrea fara sa poata adormi). Productia de lapte continua normal, agitatia copilului nu este legata de productia "insuficienta" de lapte. Mama trebuie sa stie de posibilitatea aparitiei acestei perioade, sa aiba rabdare, sa alapteze relaxata. Suptul in exces face parte din stimularea normala a lactatiei.
Mit 8: Cantitatea de lapte poate fi simtita dupa plenitudinea sanilor.
Realitate: Nu se poate stabili cantitatea de lapte dupa senzatia "cat" de plini sunt sanii. Dupa 3 saptamani dupa nastere sanul revine aproape la dimensiunea dinainte de nastere , lactatia se stabilizeaza trece "umflarea" sau angorjarea sanului (furia laptelui) din primele saptamani, sanul va produce atata lapte cat are nevoie copilul.
Mit 9: Angorjarea sanului (furia laptelui) este normala cand "vine" laptele.
Realitate: Angorjarea (furia laptelui) nu este un lucru normal. Majoritatea femeilor daca alapteaza corect si des (de 10-12 ori pe zi) in primele zile, nu simt decat o "umflare minima" a sanului. Unele femei in ciuda alaptarii dese pot acuza angorjare din cauza unei lactatii foarte ambundente si atunci este nevoie sa se mulga de surplusul de lapte!
Mit 10: "Reflexul de ejectie a laptelui" nu se declanseaza datorita tensiunii sau stressului.
Realitate: Reflexul nu este impiedicat doar de stress si tensiuni grave, incercarea de a se relaxa (luand aer adanc in piept sau lasand umerii in jos) in timpul alaptarii poate fi de ajuns pentru secretia ocitocinei care declanseaza reflexul de ejectare a laptelui.
Mit 11: Mama trebuie sa bea multe lichide pentru a face lapte.
Realitate: Fals. Mama trebuie sa bea atata lichide cat ii este sete. Daca nu bea laptele nu scade, doar ca ea va urina mai putin si mai concentrat, si eventual va avea si alte probleme de sanatate. Consumul de lichide (in special apa) ajuta foarte mult organismul femeii, hidratarea insuficienta pe o perioada lunga poate duce si la scaderea cantitatii de lapte.
Mit 12: Mama trebuie sa manance mult pentru a avea lapte.
Realitate: Fals. Mama trebuie sa manance dieta ei obisnuita ( un pic hipercalorica ca in timpul sarcini ) si echilibrata, nu in cantitati exagerate! Subnutritia mamei afecteaza prima data corpul ei cu mult inainte de ai afecta cantitatea si calitatea laptelui.
Mit 13: Daca bea mult lapte de vaca se face mai mult lapte.
Realitate: Fals. Laptele de vaca este necesar fiind o sursa de calciu dar consumul insuficient de lactate va afecta organizmul mamei nu si calitatea sau cantitatea laptelui. Prea mult lapte de vaca poate fi o cauza a "colicii infantile" datorita dezvoltarii unei alergii la proteinele laptelui de vaca.
Mit 14: Mama nu este voie sa consume unele alimente pentru ca provoaca colici copilului.
Realitate: Fals. Mama poate consuma orice fel de aliment in cantitate moderata, dar trebuie sa observe care alimente in cousum repetat produce discomfort copilului si pe aceastea sa le evite. Mamele cu antecedente de alergie trebuie sa evite alimentele alergizante ( oua, nuci, peste, capsuni).
Mit 15: Copilul foloseste mamelonul pe post de suzeta.
Realitate: Copii au nevoie sa suga atat pentru alimentatie cat si pentru comfort, pentru a se linisti. si in acest caz productia de prolactina (hormonul care produce laptele) este stimulata de supt. Este mai natural sa suga sanul ca sa se linisteasca decat suzeta!
Mit 16: Daca copilul plange inseamna ca mama nu are suficient lapte sau laptele este slab.
Realitate: Sunt multe cauze pentru care copilul poate sa planga. Este foarte rar laptele insuficient daca copilul este alaptat fara restrictii. Laptele de mama intotdeauna este "perfect" pentru copil.
Mit 17: Copilul alaptat la san are nevoie de apa daca este prea cald.
Realitate: Fals. Laptele de mama este atat o bautura cat si un aliment. Copilul poate sa suga mai fercvent pentru a stinge setea (suge primul lapte care iasa din san , mai apos, suge putin dar des).
Mit 18: O sa-l rasfatati daca il luati in brate si il alaptati ori de cate ori plange.
Realitate: Bebelusii au nevoi fizice si emotionale vor sa se simta in siguranta si iubiti. Este normal sa necesite contactul stans si mangaierea. Dupa Jelliffe copilul este un "fat extrauterin" pana la 9 luni fiind total dependent de mama sa. In societatile unde traditional mama isi poarta in permanenta copilul cu ea, copiii plang mai putin!
Mit 19: Plansul este bun pentru plamani.
Realitate: Fals! Plansul este un mod de comunicare a copilului pentru a spune ca are o problema, ii foame, este ud, e prea cald, prea frig, e obosit, e singur ori e plictisit. Rar plange pentru ca e bolnav .
Mit 20: Daca aveti sani mici sau plati nu o sa aveti destul lapte.
Realitate: Fals. Marimea sanului nu este legata de functie si sanii mici pot produce mult lapte.
Mit 21: Dupa alaptare sanii nu vor mai fi niciodata normali.
Realitate: In timpul sarcinii sanii se tripleaza ca si greutate. Dupa ce lactatia se stabilizeaza la majoritatea femeilor revin la normal. Alte sudii arata ca la jumatate din femeile luate in studiu li s-au micsorat sanii dupa intarcare iar la jumatate s-au marit.
Mit 22: Nu poti ramane gravida cat timp alaptezi.
Realitate: Daca alaptati exclusiv, fara alte lichide date copilului (ceai, lapte) si sunt mai putin de 6 luni de la nastere, nu ramaneti gravida (sansa este de 2%). Daca completati alaptarea cu late alimente sansa de a ramane gravida creste.
Selectii din cartea lui Daniele Starenky, Alaptarea Biologica