Unele mamici se intreaba daca au lapte in cantitate suficienta si de o calitate corespunzatoare pentru bebelus, dar nu stiu cum sa evalueza in mod corespunzator cantitatea si calitatea propriului lapte matern.

In ultimii ani, tot mai multe mamici au inteles cat de importanta este alaptarea la san a bebelusului. Daca nu au inteles beneficiile alaptarii naturale pentru bebelus sau cele pentru mama, macar au inteles cu siguranta beneficiile financiare, in contextul crizei economice in care ne aflam de cativa ani...

Fiecare mama, care isi alapteaza pruncul la san, a trecut cel putin o data prin situatia in care copilul parea sa planga de foame dupa masa. Insa, bebelusul nu plange intodeauna de foame. Este foarte important sa asteptam si sa vedem daca, intr-adevar nu este satul sau, daca exista un alt motiv pentru plans.

Pentru a sti daca bebelusul primeste suficient laptic, trebuie sa se urmareasca periodic curbele de crestere ponderala pentru copii. Singura dovada clara a unei alaptari corecte este cresterea in greutate a copilului.

Pentru orientare, iata cum evolueaza greutatea bebelusului:

  • In lunile 1, 2, 3 si 4 din viata, cresterea medie este de 750g/luna.
  • In lunile 5, 6, 7 si 8, cresterea medie este de 500g/luna
  • In lunile 9, 10, 11 si 12, cresterea medie este de 250g/luna

Practic, un nou-nascut cu greutatea medie la nastere de 3 kg, isi va dubla greutatea pana la sfarsitul lunii a patra (6kg), iar la sfarsitul primului an de viata va avea de trei ori greutatea de la nastere, respectiv 9kg.

Unii copii cresc mai mult sau mai putin decat aceasta medie. Important este, insa, sa se traseze curba ponderala individuala, iar aceasta sa fie paralela cu cea medie. Asadar, trebuie sa se mentina o curba ascendenta. Daca se obtine o linie orizontala, adica daca bebelusul nu castiga in greutate saptamanal, atunci trebuie contactat medicul.

am lapte suficientDaca bebe este sanatos, a crescut in greutate in ultima saptamana, si daca are un numar rezonabil de scutece murdare pe zi, atunci urmatoarele considerente va vor ajuta sa stabiliti ca aveti lapte suficient:

  • bebe cere san mai des decat de obicei. Bebelusii trec in anumite perioade prin ceea ce se cheama "puseu de crestere". Acesta apare in general astfel: in primele 3 saptamani de viata, apoi intre saptamana 6 si 8, luna a treia, a sasea si a noua de viata. In aceste perioade bebelusul va cere sa fie alaptat mai des, astfel stabilindu-se o crestere a secretiei lactate adaptata nevoilor varstei copilului.
  •  "daca ii dau un biberon de lapte praf dupa ce a supt la san, bebe papa destul de mult din el, sau il papa pe tot". Punandu-i in gurita un biberon din care curge lapte, copilul este pus in situatia de a accepta sa pape din el. Nu papa neaparat pentru ca ii este foame! Daca el plange dupa ce a papat de la san, insa poate fi linistit plimbandu-l in brate, leganandu-l sau prin alta metoda care nu implica alaptat, inseamna ca nu este flamand. Acest fapt se poate intampla mai ales in perioada unui puseu de crestere, insa nu trebuie intervenit cu suplimentari, deoarece lactatia creste in doua-trei zile. Fiecare biberon cu lapte praf reduce secretia de lapte matern, deoarece creierul "intelege", ca a scazut cererea de laptic a bebelusului.
  • "nu cred ca mai am lapte suficient pentru ca nu imi mai curg sanii ca la inceput", sau "sanii mei sunt moi, nu ii mai simt plini ca inainte". Aceste aspecte nu inseamna ca nu mai este lapte, ci ca necesarul de lapte s-a ajustat nevoilor copilului. Acest lucru se intampla, in general in jurul varstei de 6 saptamani.
  •  „bebelusul meu plange in timpul alaptarii", „bebelusul meu plange dupa ce a terminat de supt" Multe mamici constata ca bebelusii lor plang in timpul alaptarii sau imediat dupa. Dar asta nu este dovada sigura ca bebelusul nu este satul. Uneori poate fi vorba despre anumite afectiuni ale sugarului, cum ar fi stomatita sau otita, care ii provoaca dureri in timpul suptului. Alteori activitatile si stimulii care il bombardeaza in timpul zilei, isi spun cuvantul seara, cand bebelusul este mai agitat si plange la san sau dupa masa. Alte dati pot interveni colicile abdominale si sa il necajeasca dupa masa. Important este ca mama sa fie intai convinsa ca are lapte suficient pentru a face fata cu bine crizelor de colici, si sa reuseasca sa-si pastreze calmul in acele momente.

Cat lapte suge bebelusul meu?

Pentru a afla cantitatea de lapte cu care se hraneste bebelusul, se poate face proba suptului pe 24h.

Recent Ching Tat Lai impreuna cu alti medici, au dezvoltat o metoda pentru a aproxima rezerva mamei de lapte in patru ore. Initial se folosea tehnica mulsului timp de 24 h. Desi exista convingerea ca pompele de san nu sunt la fel de eficiente ca bebelusul, ei sustin ca se poate face o estimare a laptelui disponibil. Pentru ca mulsul laptelui timp de 24 h implica automat intreruperea alaptarii la san, determinarea in patru ore este foarte utila pentru a evita acest inconvenient. Metoda presupune golirea sanilor la fiecare ora, timp de patru ore. Se noteaza cantitatea de lapte obtinut la ora a treia si la ora a patra, se face media lor si se inmulteste cu 24 pentru a obtine laptele disponibil pentru o zi.

De retinut este faptul ca, nici cantitatea de lapte pe care o consuma bebelusul, nici cea care este disponibila pentru el, nu reprezinta un indicator clar daca el primeste lapte suficient. Doar castigul ponderal va spune asta cel mai sigur. Asta, deoarece unii copii vor creste bine si vor fi multumiti cu 600-700 ml/zi, in timp ce altora nu le vor fi suficienti nici 800-1000ml de laptic.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole