Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
Unele mamici se intreaba daca au lapte in cantitate suficienta si de o calitate corespunzatoare pentru bebelus, dar nu stiu cum sa evalueza in mod corespunzator cantitatea si calitatea propriului lapte matern.
In ultimii ani, tot mai multe mamici au inteles cat de importanta este alaptarea la san a bebelusului. Daca nu au inteles beneficiile alaptarii naturale pentru bebelus sau cele pentru mama, macar au inteles cu siguranta beneficiile financiare, in contextul crizei economice in care ne aflam de cativa ani...
Fiecare mama, care isi alapteaza pruncul la san, a trecut cel putin o data prin situatia in care copilul parea sa planga de foame dupa masa. Insa, bebelusul nu plange intodeauna de foame. Este foarte important sa asteptam si sa vedem daca, intr-adevar nu este satul sau, daca exista un alt motiv pentru plans.
Pentru a sti daca bebelusul primeste suficient laptic, trebuie sa se urmareasca periodic curbele de crestere ponderala pentru copii. Singura dovada clara a unei alaptari corecte este cresterea in greutate a copilului.
Pentru orientare, iata cum evolueaza greutatea bebelusului:
Practic, un nou-nascut cu greutatea medie la nastere de 3 kg, isi va dubla greutatea pana la sfarsitul lunii a patra (6kg), iar la sfarsitul primului an de viata va avea de trei ori greutatea de la nastere, respectiv 9kg.
Unii copii cresc mai mult sau mai putin decat aceasta medie. Important este, insa, sa se traseze curba ponderala individuala, iar aceasta sa fie paralela cu cea medie. Asadar, trebuie sa se mentina o curba ascendenta. Daca se obtine o linie orizontala, adica daca bebelusul nu castiga in greutate saptamanal, atunci trebuie contactat medicul.
Daca bebe este sanatos, a crescut in greutate in ultima saptamana, si daca are un numar rezonabil de scutece murdare pe zi, atunci urmatoarele considerente va vor ajuta sa stabiliti ca aveti lapte suficient:
Pentru a afla cantitatea de lapte cu care se hraneste bebelusul, se poate face proba suptului pe 24h.
Recent Ching Tat Lai impreuna cu alti medici, au dezvoltat o metoda pentru a aproxima rezerva mamei de lapte in patru ore. Initial se folosea tehnica mulsului timp de 24 h. Desi exista convingerea ca pompele de san nu sunt la fel de eficiente ca bebelusul, ei sustin ca se poate face o estimare a laptelui disponibil. Pentru ca mulsul laptelui timp de 24 h implica automat intreruperea alaptarii la san, determinarea in patru ore este foarte utila pentru a evita acest inconvenient. Metoda presupune golirea sanilor la fiecare ora, timp de patru ore. Se noteaza cantitatea de lapte obtinut la ora a treia si la ora a patra, se face media lor si se inmulteste cu 24 pentru a obtine laptele disponibil pentru o zi.
De retinut este faptul ca, nici cantitatea de lapte pe care o consuma bebelusul, nici cea care este disponibila pentru el, nu reprezinta un indicator clar daca el primeste lapte suficient. Doar castigul ponderal va spune asta cel mai sigur. Asta, deoarece unii copii vor creste bine si vor fi multumiti cu 600-700 ml/zi, in timp ce altora nu le vor fi suficienti nici 800-1000ml de laptic.