Ragaitul copilului
Eructatul (ragaitul) este un mecanism fiziologic care permite bebelusilor sa...
Aerul din stomac este o problema intalnita destul de des la bebelusi. Toti sugarii inghit aer in timpul suptului, dar pe unii ii deranjeaza mai mult decat pe altii. Modalitatea de a suge este de asemenea foarte diferita. Unii bebelusi prefera sa suga fara oprire, intreaga cantitate de lapte si vor plange nemultumiti daca ii veti opri ca sa "eructeze" (sa scoata aerul din stomac). Altii, au nevoie sa se opreasca de cateva ori in timpul mesei, pentru a putea eructa.
Aerul inghitit in timpul alaptarii umfla stomacul si apare senzatia ca este plin - din cauza supraintinderii apare durerea si disconfortul, multi parinti confundand manifestarile copilului deranjat de aerul din stomac cu durerile de colici. De obicei, copilul reactioneaza la aceasta stare neplacuta printr-o agitatie intensa si "ragait".
Pentru ca cantitatea de aer inghitit sa se poata elimina prin gura, trebuie sa tineti copilul in pozitie semisculata (inclinata) sub un unghi de 45˚, cu spatele drept. Aceasta procedura va reuseste mai bine daca tineti copilul in brate cu fata spre D-voastra si il sprijiniti de spate si cap. Este important ca spatele micutului sa fie drept, in acest caz si esofagul va fi drept, astfel incit aerul inghitit va fi eliminat.
Tineti copilul in aceasta pozitie timp de 5-15 minute sau atat timp pina cand o sa auziti sunetele specifice cu care este eliminat aerul (un ragait). Deseori o data cu aerul iese si o anumita cantitate de lapte. insa, aceasta cantitate mica numai pare a fi multa, mai ales daca nimereste pe bluza ta, dar fii linistita este foarte putin lapte. Nu aveti nici un motiv sa va ingrijorati ca din aceasta cauza copilul va ramane flamand - pentru ca cea mai mare parte din cantitatea de lapte supta va ramane in stomac.
Aerul inghitit poate fi in cantitati diferite in timpul diferitor alaptari si comportamentul copiilor este diferit in aceste momente. Foarte putini dintre ei sunt linistiti si reusesc singuri sa coordoneze inghititurile si sa nu inghita aer. Trebuie sa intelegi ca copilul are nevoie de ajutorul tau, pana va fi in stare sa se miste de pe o parte pe alta si sa isi schimbe singur pozitia corpului, adica dupa 4-5 luni de la nastere.
Incercati sa nu lasati copilul sa astepte prea mult masa. Contrar a ceea ce spun unii "experti", plansul nu "dezvolta plamanii", in schimb il agita si cand bea lapte, duce la inghitirea aerului odata cu laptele. De asemenea, daca copilul este foarte infometat, va inghiti prea repede laptele si va acumula aer in stomac.
Pentu a evita pe cat posibil problemele legate de aerul din stomac, verificati daca gaura din tetina nu este prea mica, fortandu-l pe copil sa traga tare din biberon si sa inghita astfel aer. Daca gaura este prea mare, aerul se inghite odata cu laptele. Tineti sticla in asa fel incat laptele sa umple tetina si sa nu formeze bule de aer. Puteti incerca sa dati copilului, inainte de masa, cateva lingurite de apa calduta, fiarta.
La cursul Lamaze pentru pregatirea gravidei pentru nastere veti invata mai multe despre alaptarea copilului dumneavoastra si despre cum sa il ajutati sa eructeze (sa scoata aerul din stomac).