Sahul: de la hobby la materie de studiu
Sahul este deja materie de studiu in 30 de tari din lume, cum ar fi Venezuela,...
Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă are, din toate intervenţiile preventive, potenţialul maxim de a reduce mortalitatea infantilă cu un potenţial estimat de a evita 800.000 decese sau 13% din totalul deceselor copiilor sub 6 ani în ţările în curs de dezvoltare.
De asemenea, dovezile sugerează că alăptarea exclusivă are un efect indirect protector împotriva infecţiilor gastro-intestinale, respiratorii, a bolilor alergice şi a afecţiunilor cronice netransmisibile care apar mai târziu în viaţă precum obezitate, diabet, boala Crohn şi limfom. În ciuda beneficiilor clare şi a numeroaselor campanii publice de promovarea a alăptării rata alăptării exclusive este redusă.
Conform UNICEF, rata medie a alăptării exclusive la copiii mai mici de 6 luni este de 41%, ratele cele mai mici fiind înregistrate în ţările cu venituri mici şi mijlocii (25%( din regiunile africane de vest şi centru. Ţările cu venituri mari au rate şi mai reduse de alăptare exclusivă: în SUA doar 16% din copii sunt alăptaţi exclusiv la 6 luni iar în Australia doar 15% la 5 luni.
Ratele de alăptare sunt influenţate de o miriadă de factori de la cei socio-culturali la cei economici. Literatura sugerează că generaţiile mai vârstnice, mai ales bunicile (fie materne, fie paterne) au un rol central în variate aspecte al luării deciziilor şi creşterea copilului în cadrul familiei. Acest lucru este în mod particular improtant în ţările cu venituri mici şi mijlocii.
De exemplu, în Tanzania un studiu a arătat că bunicile paterne se consideră responsabile de sănătatea familiei şi au descurajat activ prevenirea transmisiei infecţiei HIV de la mamă la copil. O femeie care a răspuns unui studiu din Ghana a spus că merge cu copilul la clinică doar dacă are permisiunea soacrei. În anumite contexte dovezile indică faptul că această influenţă poate fi în mod particular dăunătoare ratei de alăptare exclusivă.
Un studiu din 2012 din Nigeria a arătat că bunica paternă a pus presiune pe 25% din mamele din studiu pentru a nu alăpta exclusiv.
În multe sociteăţi din lume femeile mai în vârstă sunt văzute ca deţinători ai cunoştinţelor şi istoricului cultural ceea ce are o puternică semnificaţie comunitară. În ciuda acestei influenţe generaţiile mai vârstnice nu au fost obiectul unor cercetări speciale în domeniul global al sănătăţii. Majoritatea programelor de sănătate ţintesc persoana individuală cel mai direct implicată în comportamentul de schimbat - de obicei noile mame - fără înţelegerea deplină din partea altora care influenţează aceste decizii.
Un studiu recent şi-a propus să cuantifice impactul bunicilor asupra practicilor de alăptare. A fost efectuată o revizuire sistematică a datelor din literatură folosind Web of Science, Scopus, and Medline iar studiile eligibile au fost cele care au raportat durata alăptării exclusive şi au inclus o estimare a efectului influenţei bunicii inclusiv dacă bunica trăia sau nu cu familia copilului, educaţia bunicii şi atitudinea ei despre alăptare şi experienţa sa în alăptare.
Au fost identificate 568 articole şi doar 13 au îndeplinit criteriile de selecţie. Studiile au fost efectuate în ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare şi au fost cross-secţionale, studii de cohortă prospective şi un trial randomizat controlat. În 8 studii au fost examinate efectele atitudinilor şi experienţelor generaţiilor mai vârstnice legat de alăptare şi 5 din 8 studii au identificat un impact semnificativ pozitiv asupra alăptării dacă bunica a alăptat la rândul său sau a avut înclinaţii pozitive spre alăptare, aceasta crescând şansa copilului de a fi alăptat exclusiv de 1,6-12,4 ori.
Un studiu chinez a arătat însă că bunicile cu educaţie superioară s-au asociat cu rate mai reduse de alăptare exclusivă. Majoritatea studiilor au fost evaluate ca fiind de calitate slabă sau moderată dar autorii au găsit dovezi că bunicile au capacitatea de a influenţa alăptarea exclusivă. Programele care doresc să promoveze alăptarea exclusivă ar trebui să includă şi bunicile în intervenţii pentru maximizarea impactului.
După Grandmother Mother-in-law Breastfeeding Exclusive breastfeeding; Joel Negin, Jenna Coffman, Pavle Vizintin, Camille Raynes-Greenow; BMC Pregnancy and Childbirth BMC 2016
Sursa: http://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-0880-5