Ei bine cel mai bun moment pentru a-ti incepe alaptarea este chiar la prima intalnire cu micutul tau. Ce-i drept la inceput corpul tau nu va produce lapte ci cantitati mici dintr-o substanta speciala denumita colostrum ce contine anticorpii necesari pentru a-l feri pe copil de orice infectie. De fapt in acest moment stomacelul lui este foarte mic iar cantitate de colostrum este suficienta pentru a-i oferi o nutritie adecvata. Mai tarziu, pe masura ce el va creste, si cantitatea de lapte pe care i-o vei putea oferi va fi din ce in ce mai mare.

Pentru inceput ia-ti copilul in brate si tine-l lipit de corpul tau fata in fata cu capul in zona sanului tau. Mai departe adu-i gura in dreptul sfarcului tau iar atunci cand va deschide gurita ofera-i posibilitatea sa suga.

Nu trebuie sa te panichezi daca micutul tau nu va reusi din prima sa suga cum trebuie. Sustine-l si ajuta-l sa invete deoarece alaptatul cere multa rabdare dar si mult exercitiu. De asemenea, nu ezita sa ceri ajutorul unei asistente sau a unui medic daca vezi ca nu te descurci.

Pe de alta parte, daca ai nascut prematur situatia este putin diferita insa nu trebuie sa renunti la ideea de a alapta chiar daca micutul tau nu poate inca sa suga la san. Practic, acum trebuie apelezi la o pompa speciala de san pentru a-ti extrage laptele, lapte ce mai departe ii va fi dat copilului de cele mai multe ori cu ajutorul unui biberon.

De cate ori trebuie sa alaptezi

Raspunsul este: frecvent. Cu cat alaptezi mai mult cu atat mai mult lapte vei produce iar intr-un final tinta este de 12 alaptari la fiecare 24 de ore.
Conform unor studii efectuate de Societatea Americana de Pediatrie, cea mai buna solutie nu este cea a alaptarilor la ore fixe ci cea a hranirii in functie de necesitatile copilului sau mai precis alaptarea atunci cand micutul da primele semne ca i-ar fi foame. Printre aceste semne se numara si o stare de activitate intensificata precum si o mimica a gurii specifica suptului. Pe de alta parte plansul este un semn tarziu de foame si este indicat ca alaptarea sa fie facuta inainte ca micutul sa inceapa sa planga.

In primele zile de la nastere este posibil ca copilul sa adoarma in mijlocul alaptarii, moment in care va trebui sa il trezesti usor, insa cel mai bine pentru a evita ca micutul sa adoarma in timpul alaptarii este sa nu il legeni prea mult si eventual sa ii dai jos si un strat de hainute. In plus, este foarte bine sa il hranesti in aceasta perioada de inceput macar odata la 4-5 ore chiar daca trebuie sa il trezesti din somn.

In alta ordine de idei, pentru ca alaptatul poate dura si pana la 40 de minute este bine sa iti alegi un loc comod in care sa stai pe perioada alaptarii. Daca alegi sa stai asezata, o perna special conceputa pentru alaptat poate fi o idee foarte buna. Insa indiferent daca stai in picioare sau jos este foarte important sa iti alegi o pozitie ideala pentru tine astfel incat dupa alaptare sa nu iti simti bratele si picioarele amortite.

Dieta in perioada alaptarii

Si acum sa vorbim putin despre dieta. Aceasta este foarte importanta pe perioada alaptarii deoarece ceea ce mananci tu reprezinta sursa de alimentatie si pentru copilul tau iar calitatea laptelui depinde in mod direct de alimentatia ta. In acest sens se recomanda sa optezi pentru o dieta corecta si echilibrata. De asemenea este foarte important sa te mentii bine hidratata motiv pentru care se recomanda ca proaspetele mamici ce alapteaza sa consume cat mai multe lichide.

Multe mamici resimt senzatia de foame mult mai puternic pe perioada alaptarii ceea ce este de altfel normal avand in vedere ca organismul mamei lucreaza non-stop pentru a produce laptele matern. In aceste conditii micile gustari dintre mese devin o necesitate (asa cum au fost si pe mare parte din perioada sarcinii) ajutand la pastrarea unui nivel energetic ridicat si eliminand acea neplacuta senzatie de foame.

cum se incepere alaptarea

Tot in ceea ce priveste nutritia este indicat sa nu exagerezi cu consumul de cofeina deoarece aceasta substanta poate intra foarte usor in sange si mai apoi in laptele matern, transmitandu-se inevitabil si la copil. In aceste conditii, experitii nutritionisti recomanda consumul a nu mai mult de 300 de mg de cafea pe zi (adica aproximativ cantitatea de cafea dintr-o ceasca mica).

Evident ca pe perioada alaptarii si alcoolul iese complet din discutie deoarece aceeasi cantitate de alcool pe care o bei tu va ajunge si in laptele matern si desi un pahar de vin nu pare mult pentru tine, copilul tau este inca foarte mic iar ficatul lui nu este inca suficient dezvoltat, ceea ce inseamna ca el nu va putea procesa alcoolul la fel de bine cum o face ficatul tau. Studiile au demonstrat ca in cazul copiilor alaptati de mame ce au consumat cantitati mici de alcool, consumul de lapte matern a scazut cu 23% si desi micutii au adormit mult mai repede, durata somnului lor a fost mult mai mica.

Pe de alta parte, un studiu publicat in The New England Journal of Medicine in 1989 s-a constatat ca din totalul cazurilor studiat, dezvoltarea motorie generala era deficitara la copii ce fusesera alaptati de mame consumatoare de alcool.

Este bine sa stii si faptul ca alcoolul nu este depozitat in sani si, in aceste conditii, pomparea si aruncarea laptelui dupa ce ai baut alcool nu are nici o relevanta si nici nu este de ajutor

Totusi daca vrei neaparat sa bei ceva ce contine alcool, fa-o in doze cat mai mici si cu cel putin 2-3 ore inainte de alaptare pentru a permite alcoolului sa fie cat mai mult eliminat din sange. De asemenea pentru a preveni deshidratarea consuma suficient de multa apa.

Cei mai mult experti sunt de acord cu faptul ca micutii alaptati nu au in general probleme daca mamele consuma mancaruri condimentate. De fapt se presupune ca bebelusii chiar apreciaza o variatie de gust. Totusi daca micutul tau are stari de agitatie sau este mai balonat de fiecare data cand consumi un anumit produs alimentar, incearca sa excluzi acel aliment pentru o perioada de timp din alimentatia ta.

Probleme de care te poti lovi

Destul de multe femei se obisnuiesc destul de repede cu alaptatul la san si nu au nici un fel de probleme in acest sens. Sunt insa si exceptii, tinere mamici carora le este foarte dificil sa invete cum se procedeaza cu alaptatul. Totusi daca te afli in aceasta ultima categorie este foarte important sa constientizezi ca nu esti singura.

Este normal sa te simti depasita de situatie, este ceva cu totul nou iar necesitatile pe care le are un copil mai ales imediat dupa nastere pot fi epuizante. Pe de alta parte este foarte posibil sa ai foarte multe intrebari la care sa nu poti gasi un raspuns imediat: copilul meu primeste suficient lapte? De ce ma dor sanii? Cat de mult trebuie sa suga micutul? Trebuie sa o trezesc daca adoarme in timpul alaptatului? Si tot asa...

Ei bine, femeile isi alapteaza copii de secole insa alaptatul nu este un obicei ce se deprinde intotdeauna usor. De fapt sunt multe femeile care au de-a face cu dificultati in acest sens. iata si cateva dintre cele mai des intalnite probleme in primele sase saptamani de la nastere:

- Sanii devin excesiv de plini si cauzeaza discomfort

- Dureri in zona areolelor sanilor

- Mastita, un tip de infectie ce se manifesta la nivelul sanilor.

Nu trebuie insa sa suferi in tacere si orice problema pe care o ai cu alaptatul trebuie discutata cu asistenta medicala sau cu medicul care te are in supraveghere.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole