Tranzitia de la alaptatul la san la biberon
Iti amintesti de perioada cand alaptatul parea un adevarat mister? Ai citit, ai...
Dintotdeauna, mamele şi-au alăptat copiii la sân atât timp cât au avut lapte, de la 2-3 luni şi, în unele cazuri, chiar până la 3 ani.
Astăzi avem ca alternativă la laptele matern, laptele praf. Tot mai multe companii produc lapte praf “inspirat din laptele matern” şi fiecare dintre aceste companii susţine faptul că laptele praf constituie un înlocuitor identic cu laptele matern însă lucrurile nu stau chiar aşa.
Oricare medic pediatru din lume va spune că laptele matern este cel mai potrivit pentru sugar şi că îi oferă bebeluşului imunitate la boli, tot necesarul de minerale, calciu, fier, vitamine şi alte substanţe nutritive necesare dezvoltării sale.
Astfel că, înainte de a te resemna cu ideea că dacă nu ai o cantitate suficientă de lapte pentru ca bebeluşul tău să se sature şi să treci la laptele praf, află că există multiple cauze pentru care ţi-a scăzut laptele. Iată unele dintre acestea:
De obicei, sugarii nu au suficientă forţă în primele zile după ce s-au născut pentru a se hrăni iar până când se obşnuiesc cu acestă activitate tu, ca mamă care alăptează eşti în pericol să pierzi laptele. În acest caz, află că cel mai indicat este sa îţi goleşti sânii de lapte singură pentru a stimula lactaţia. Pentru asta poţi să te mulgi cu mâna însă nu vei reşi să îţi goleşti bine sânii şi va fi un proces cam dureros pentru tine aşa că indicat este să îţi cumperi de la farmacie sau dintr-un magazin pentru sugari o pompă de sân. Se găsesc în toate farmaciile în două variante: pompa de san electrică sau manuală.
Deasemenea, lipsa somnului şi al unei alimentaţii bogate în vitamine, calciu şi minerale va afecta serios lactaţia. Pentru a putea oferi copilului tău cantitatea necesara de lapte la fiecare masă odihneşte-te oricând poţi şi mănâncă sănătos. Ideal aste să poţi mânca lactate şi carne, dar şi multe fructe şi legume.
O altă cauză foarte împortantă este stresul, fie stresul care provine din grija pentru cheltuieli, certuri în familie care te vor afecta fără să îţi dai seama sau, chiar şi stresul că îţi poţi pierde laptele. Încearcă să nu iei în seamă greutăţile, fii calmă pe cât posibil şi nu îţi face probleme pentru lapte. Există pe piaţă suplimente alimentare naturale care te vor ajuta sa îţi sporeşti laptele în cazul în care nimic nu te ajută in acest sens ( ulei de peşte sau alte suplimente disponibile în farmacii şi magazine naturiste). Iti recomand sa incerci suplimentele concepute special pentru perioada de alaptare, de exemplu New Life Multivitamin de la Calivita.
O altă cauză pe care nu o cunoaşte multă lume pentru pierderea laptelui parţial sau total este: pofta. Ceea ce se ştie despre pofte este că apar în timpul sarcinii dar şi în perioada de alăptare există perioade cu pofte. Explicaţia este că organismul tău îţi cere să ii dai anumite substanţe nutritive prin faptul ca îţi e poftă să mănânci o portocală sau ciocolată de exemplu. Chiar dacă mama, soacra sau oricine altcineva îţi spune că nu e bine să mănânci un aliment sau altul, nu e bine să te iei după nimeni altcineva decât după propriul tău corp. Bazează-te pe instinct. În această perioadă delicată el este cel mai bun sfătuitor al tău.