Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
Imediat dupa nastere, sanii proaspetei mamici trec prin anumite transformari, la fal cum o face tot corpul ei. Angojarea sanilor sau "furia laptelui" se manifesta prin intarirea si umflarea sanilor, si se manifesata de obicei dupa 2-5 zile de la nastere. Furia laptelui apare datorita cresteri nivelului circulatiei sanguine la nivelul sanilor, scaderii nivelului hormonilor specifici sarcinii, si a instalarii lactatiei propriu-zise. Astfel sanii datorita nivelului crescut de fluide se umfla, isi maresc volumul se intaresc si devin durerosi.
Pentru evitarea acestor neplaceri este recomandat sa alaptezi bebelusul cat mai des, imediat ce da semne ca i-ar fi foame, la intervale de aproximativ 2-3 ore, inainte de alaptarea bebelusului este indicat sa te mulgi un pic pentru a se inmuia mamelonul si bebelusul sa poata sa prinda usor mamelonul cu gura. Acest lucru te va ajuta sa eviti si aparitia ranilor (ragadelor) de la nivelul mameloanelor provocate de supt.
Daca reusesti sa te armonizezi cu copilul tau, sa fii calma si armonioasa, copilul tau te va ajuta sa treci prin perioada de furie a laptelui fara sa ai probleme, copilul va empatiza cu tine si instinctiv se va trezi si va suge exact cand este nevoie, pentru ca sa nu te doara sanii.
Daca copilul tau din motivatii diverse nu reuseste sa suga suficient, este indicat sa scoti restul de lapte de san prin muls. Poti sa te mulgi, fie manual, fie folosind o pompa speciala de muls.
Compresele calde sau dusurile calde aplicate în jurul mamelonului inainte de alaptare, consumarea unui pahar de ceai fierbinte imediat inaintea alaptarii si compresele reci pe sani intre supturi te pot ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada a furiei laptelui. Pentru comprese poti folosi ceai de coada calului sau galbenele, fara adaos de alcool medicinal, deoarece acesta deshidrateaza pielea si favorizeaza formarea ragadelor.
Un masaj usor al sanului de la exterior catre centru in timp ce bebelusul suge ajuta la directionare laptelui spre mamelon, si astfel sa ii fie copilului mai usor sa suga.
Daca observi ca au ramas portiuni ale sanului mai dure dupa supt, inseamna ca au ramas anumite canale pline cu lapte si este recomandat sa golesti sanul prn mulgere.
Sutienul pe care-l porti in timpul zilei trebuie sa sustina sanii fara sa te stranga sau sa te jeneze, sa fie foarte comod si din materiale naturale, gen bumbac sau in.
La fiecare supt, vei incepe sa alaptezi copilul cu celalalt san fata de suptul anterior, si ar fi foarte bine ca bebelusul sa primeasca lapte din ambii sani la acelasi supt.
In aceasta perioada nu e recomandat sa-i oferi sugarului tau suzeta sau biberonul (cei mai mari inamici ai alaptarii) sau sa pacalesti sugarul oferindu-i ceai, deoarece astfel el va simti mai putin nevoia sa suga si nu va goli sanul corespunzator.
Nu trebuie sa eviti alaptarea din cauza durerii, deoarece numai alaptand vei putea trece cu bine peste aceasta problema si aceasta problema va disparea in aproximativ 3 zile.
Daca problema persista mai mult timp, este bine sa ceri ajutor medicului, consultantului de lactatie sau moasei, care te vor sfatui cum sa poziţionezi mai bine copilul la sân.
La cursul prenatal pentru gravide Lamaze vei invata mai multe despre pozitionare copilului la san, tehnici de alaptare si alte informatii foarte uitile proaspetei mamici.