Un studiu recent publicat a investigat populaţia de lactobacli şi bifidobacterii în laptele matern al femeilor sănătoase dar şi influenţa unor factori (printre care antibioterapia în timpul sarcinii şi lactaţiei, ţara şi data naşterii, modul de naştere şi vârsta copilului) asupra acestei populaţii de bacterii sănătoase.

Un total de 160 de femei din Germania sau Austria au oferit probe de lapte matern. Iniţial 66 de probe au fost selectate randomizat şi cultivate pe medii de cultură. Apoi prezenţa ADN-ului lactobacililor şi Bifidobacteriilor a fost identificat, urmat de indetificarea speciilor acestor bacterii. Lactobacili şi bifidobacterii au fost izolate din lapte în 27 (40,91%) şi respectiv 7 (10,61%) din cele 66 de probe cultivate pe medii de cultură. Pe de altă parte, secvenţe de lactobacili şi bifidobacterii au fost detectate în 108 (67,50%) şi respectiv 41 (25,26%) din cele 160 de probe analizate.

lactobacili in laptele matern

Speciile de lactobacili cel mai adesea izolate au fost L. salivarius (35,00%), L. fermentum (25,00%) şi L. gasseri (21,88%), în timp ce Bifidocaterium breve (13,75%) a fost bifidobacteria cel mai adesea identificată şi al cărei ADN a fost identificat cel mai frecvent.

Numărul de lactobacili şi bifidobacterii a fost semnificativ mai mic la femeile care au primit antibioterapie în timpul sarcinii sau lactaţiei. Rezultatele acestui studiu sugerează că prezenţa fie a lactobacililor şi/sau bifidobacteriilor fie a ADN-ului acestor bacterii reprezintă markeri buni despre microbiomul sănătos al laptelui matern care nu a fost alterat de administrarea de antibiotice.

Autori: Soto A, Martín V, Jiménez E, Mader I, Rodríguez JM, Fernández L, J Pediatr Gastroenterol Nutr. 
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24590211

Articol tradus de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole