5 metode pentru a reduce febra copilului in mod natural
Există anumite momente pentr o mama in care apare acel sentiment de neputinta, ca...
Durere de cap, raceala, deranj intestinal? Ce medicamente pot sa folosesc? Cand nu se simte bine, tanara mamica are mii de intoieli, pentru ca ii este teama ca tratamentul sa nu se transmita prin lapte si sa afecteze copilul. Adreseaza-te medicului inca de la inceput si vei afla ca exista medicamente considerate sigure, altele care se administreaza cu precautie si o a treia categorie, aceea a medicamentelor contraindicate.
Daca apare o durere de cap in perioada alaptarii intervine si elimina teama ca, din nevoia de a te trata pentru a te simti mai bine, ca sa nu cumva sa ii faci rau copilului; daca aceasta teama devine greu de controlat o sa fii tentata sa treci la biberon si sa intrerupi alaptatul la san. Si se pare ca aceasta convingere este una obisnuita: "66 % dintre femeile care alapteaza la san si au nevoie de medicamente fac acest lucru, insa, in cele din urma ori, ezita din cauza incompatibilitatii tratamentului cu sanatatea sugarului, motiv pentru care pot decide sa renunte la alaptat sau, mai devreme sau mai tarziu, sa intrerupa alaptarea". Ce pacat! Inainte de a lua o astfel de decizie drastica nu ar fi mai bine sa intelegi ce iti este permis si ce nu? Vorbeste cu doctorul si respecta cu strictete indicatiile lui, evitand sa iei decizii de una singura.
Este foarte important sa stii ca, odata trecute in lapte, medicamentele nu raman acolo, deoarece, pe masura ce mama elimina medicamentul pe caile obisnuite (urina, bila, transpiratie), concentratia din lapte tinde sa se reduca. Chiar daca programul de alaptat nu este unul fix (sugarul este alimentat la cerere si nu dupa orar), timpul dintre alaptari trebuie marit; astfel, concentratia unui medicament in lapte tinde sa scada considerabil si treptat, pe masura ce se indeparteaza de momentul in care mama l-a inghitit. Daca medicamentul este inghitit imediat dupa alaptat, la alaptatul urmator prezenta sa va fi mult redusa.
Raceala a provocat o crestere a temperaturii corpului? Substanta cea mai sigura pentru a o scadea este paracetamolul. In cazul tusei si racelii, o masca pe fata mamei il protejeaza pe micut in timpul suptului de stropii foarte mici de saliva. Pentru a desfunda nasul este ideala folosirea aerosolului, al carui principiu activ nu e in masura sa treaca in cantitati semnificative in lapte.
Daca intestinul este lenes, cele mai bune laxative sunt cele "dulci" (lactoza, uleiul de parafina sau vaselina); acestea nu altereaza producerea laptelui matern.
Se pot lua, fara probleme, medicamente ce contin principii active ca domperidon si loperamida.
Chiar daca sunt facute cu substante de contrast, acestea nu au efect asupra sanatatii sugarului. Acest lucru este valabil si pentru anesteziile locale, cum sunt cele facute de stomatolog, precum si cele generale.
Prevad o trecere a radionucleizilor in glanda mamamra. Astfel ca trebuie sa intrerupi alaptatul o perioada de timp stabilita de medic, de la caz de caz, in functie de substanta administrata. Intre timp, nu uita sa iti mulgi sanii pentru a asigura producerea laptelui cand se reia alaptatul.
Daca mama are proteza la san, posibilitatea de a alapta depinde de tipul introdus.
Daca este vorba de un implant in scop estetic, tesutul glandular nu este atacat, iar alaptarea poate continua. Daca interventia a alterat structura glandei mamare (in general, din cauza unei extirpari partiale sau totale), alaptarea nu mai este posibila.
Un capitol special il reprezinta medicamentele fundamentale pentru sanatatea mamei, folosite pentru a trata boli cronice importante.
In aceste cazuri, este de datoria specialistului ca, impreuna cu medicul pediatru, sa evalueze situatia si sa dea un sfat
Cu toate ca sunt inofensive pentru copii, suplimentele de fier ar putea sa le provoace deranjamente la burtica. Medicul va trebui sa evalueze, tinand cont de fiecare caz in parte, alternativele posibile. Cantiatatea de fier poate fi crescuta printr-o dieta adecvata.
Insulina poate fi luata in continuare de catre femeia care alapteaza. Chiar daca trece in laptele matern, aceasta substanta este distrusa in zona gastrointestinala a sugarului.
Cea mai mare parte a medicamentelor epilepsiei pot fi luate fara probleme chiar si in timpul alaptarii, intrucat nu au efecte adverse periculoase pentru micut.
Tratamentul pe baza de hormonul tiroxina poate fi urmat chiar si in timpul alaptarii, deoarece nu ii dauneaza copilului.
Este permisa administrarea tratamentului, deoarece aceste substante trec doar in cantitati minime in laptele matern. Acest lucru este valabil si pentru tratamentele pentru hipertensiune.
Unele medicamente anticoagulante pot fi luate fara frica chiar sin in timpul alaptarii, pentru ca trec in lapte in procente nesemnificative sau sunt distruse in zona gastrointestinala a copilului.
Pentru a limita la minim trecerea de substante in lapte si pentru a reduce expunerea copilului la eventuale efecte colaterale ale medicamentelor luate de catre mama, este foarte important ca aceste medicamente sa fie luate imediat dupa alaptat; astfel se obtine o perioada mai lunga inainte de urmatorul alaptat. Daca bebelusul da semne ca doreste sa suga din nou la scurt timp dupa ce ai luat medicamentul, trebuie sa-i indeplinesti dorinta (desigur, doar daca medicamentul nu face parte din categoria celor considerate periculoase in cazul alaptarii).
Atentie
- Este contraindicata alaptarea in cazul mamelor care au HIV.
- Mamele purtatoare de virusul hepatitei B si hepatitei C pot alapta daca infectia nu e activa sau recenta.
- Pentru tratamentele impotriva tumorilor, medicamentele care contin radioizotopi, substante ce ajuta la eliberarea de radiatii in organism nu este permisa alaptarea.
- Principiile active ale multor medicamente destinate pentru tratamentul depresiilor si psihozelor acute contin plumb si litiu care, daca trec in lapte, ar putea sa interactioneze cu sistemul nervos al micutului si sa-i deregleze comportamentul.