Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
O pompa de san inseamna destui bani de care nu dispun toate mamicile, insa, in cele din urma, laptele matern este gratuit, in comparatie cu laptele praf care va costa inzecit fata de pretul pompei. Din acest considerent, pompa de san trebuie privita ca o investitie care se amortizeaza practic intr-o luna, maxim doua.
De la inceput trebuie mentionat faptul ca, nu este nevoie de o pompa de san pentru a alapta. Exista situatii clare cand este nevoie de aceasta: la alimentatia copiilor prematuri care nu pot fi alaptati la san, cand bebele este prea mic si nu suge inca la san, sau cand refuza sanul, pentru a pastra productia de lapte a mamei cand mama este sub tratament si nu poate alapta, cand mama merge la servici si trebuie sa lase lapte micutului acasa, cand este nevoie de o stimulare a lactatiei dupa o scadere a acesteia, in cazul unei relactari sau in cazul cand se doreste inducerea lactatiei la mamele adoptive.
Ideal este sa nu se faca un obicei din a folosi pompa de san daca este posibil, pentru ca locul bebelusului este la sanul mamei. In plus, mulsul cu pompa consuma timp, nu este la fel de eficient ca suptul bebelusului, este frustrant de cele mai multe ori cand mama vede cantitatea de lapte muls si se descurajeaza. Cu toate astea, exista destule mamici care alapteaza exclusiv lapte muls cu pompa de san, din diverse motive. Unele fac asta chiar si pana la varsta de un an.
In cazul in care sunteti in situatia de a fi nevoita sa utilizati o pompa de san, pentru un muls cat mai eficient si pentru o stimulare cat mai corecta a sanilor, exista cateva recomandari ale consultantilor in lactatie:
- utilizati pompa dupa ce ati pus copilul la san (daca este posibil);
- nu va lasati descurajata de o cantitate mica de lapte muls si nu va comparati cu alte mamici care mulg mai mult decat dumneavoastra; Fiecare femeie este unica, iar lactatia este individuala. Cantitatea de lapte difera de la o sesiune de muls la alta, de la o zi la alta si de la o perioada a zilei la alta. Majoritatea mamicilor obtin dupa o sesiune de muls intre 20-60 ml* de lapte (de la amandoi sanii), deci nu va decurajati, chiar daca va fi nevoie de 2-3 sesiuni pentru a obtine o masa pentru bebelusul dumneavoastra.
- nu va invinuiti daca este nevoie de suplimentare cu lapte praf pentru a va hrani copilul; considerati laptele praf un ajutor, un aliat pana la stabilirea lactatiei, cand veti putea renunta la el.
- nu uitati ca productia de lapte este un proces de tipul cererii si ofertei; cu cat goliti sanii mai des cu atat mai mult lapte va avea bebe;
- folositi o pompa dubla pentru eficienta, daca trebuie sa o utilizati de mai multe ori pe zi;
- o sesiune de muls ar trebui sa dureze 10-15 minute; un timp mai lung nu ajuta la stimularea lactatiei mai bine decat sesiunile mai dese;
- aplicati o compresa calda pe sani si masati sanul inainte de muls cu miscari circulare;
- in timpul sesiunii de muls folositi compresia penru a facilita procesul de excretie a laptelui; puteti face o pauza in care sa masati dinou cu varful degetelor dinspre partea superioara a sanului inspre mamelon, de-a lungul canalelor galactofore;
Se stie ca utilizarea simpla a pompei nu ajuta la stimularea lactatiei, iar necesarul zilnic de lapte al copilului creste in timp, ajungand la un moment dat in situatia de a introduce suplimentare cu lapte praf.
O echipa de cercetatori de la Stanford University** a monitorizat trei grupuri de mamici de prematuri care alaptau exclusiv cu pompa de san. Ei au ajuns la concluzia ca este nevoie si de stimularea sanului prin compresie in timpul sesiunii de muls, prin masaj si ulterior dupa folosirea pompei prin muls manual pentru a creste nivelul secretiei lactate.
Cu ajutorul pompei in opt saptamani de la nastere se ajunge de la 400ml de lapte pe zi la 550 ml doar folosind pompa. Insa folosind tehnica de muls mixta, pompa si tehnica manuala, cu masaj si compresie, secretia lactata creste de la 400 ml la aproape 1000 ml tot in opt saptamani de la nastere. Si folosirea masajului si compresiei in timpul mulsului ajuta la cresterea productiei de lapte la aproape 800 ml/zi.
Toate piesele pompei (excluzand partea electrica) trebuie sterilizate inainte de prima folosire, apoi ele se pot spala doar cu apa calda si detergent de vase, sau in masina de spalat vase. Dupa fiecare utilizare, aceste piese pot fi puse in frigider pana la urmatoarea sesiune de muls, daca va fi in aceeasi zi, daca nu, atunci se vor spala cu apa calda si detergent de vase.
Este bine de stiut ca, in timp, mai trebuiesc schimbate piese la pompa, deoarece scade randamentul. Inainte de a achizitiona o pompa de san second hand este bine sa aflati cat timp a fost folosita de vechea proprietara si daca se gasesc piese de schimb in comert.
Resurse:
*- I'm not pumping enough milk. What can I do?
**- Maximizing milk production with hands on pumping
***- Expressing Breast Milk
Articol de Cecilia Stan
Sarcina & Nasterea |
Sanatate |
Pentru copii
|
Altele |
Copii si bebelusi
|
Cu si pentru femei |