3 sterilizatoare de biberoane in teste
Datorita faptului ca sistemul imunitar al bebelusilor este mai sensibil decat al...
Ar trebui sa sterilizam biberoanele? care sunt metode de sterilizare si pana la ce varsta este necesar sa facem acest lucru? In primele saptamani de viata, nou nascutii nu au o imunitate puternica pentru a rezista unor factorii patogeni (germeni ce pot produce imbolnaviri). Sistemul imunitar al acestora se bazeaza in mare parte pe laptele matern. Oare sterilizarea biberoanelor ajuta sistemul imunitar al bebelusului?
Cand te vezi inapoi acasa parca problema biberoanelor ti se pare o chestiune lipsita de importanta sau careia nu ii acorzi atentia cuvenita. Nu uita insa ca dupa fiecare masa, trebuie sa le curati rapid pentru a preveni dezvoltarea germenilor. Detergent de vase, apa fierbinte si o perie pentru sticle sunt tot ce ai nevoie. Aminteste-ti ca in prima luna, sistemul digestiv al copilului tau este deosebit de fragil si de sensibil la agresiunile externe, microbii si bacteriile se dezvolta rapid, pe echipamentele murdare. De asemenea, nu da copilului tau un biberon deja inceput, chiar daca il pui in frigider.
Sunt cazuri in care pediatrii recomanda, sterilizarea ca o masura de precautie, si totusi este inutil sa continuam cu sterilizarea biberoanelor dupa ce bebelusul a implinit 4 luni. Aceasta este varsta la care incepe sa se puna pe burta si sa duca totul la gura, aceasta fiind cea mai mare indemanare a lui. Unii parinti considera aceasta activitate de sterilizare a biberoanelor ca fiind plictisitoare si obositoare, si renunta la ea, de indata ce o vad ca pe o corvoada. Unii pediatri spun ca toate masurile de precautie sunt necesare, avand in vedere multe alte "surse de agenti patogeni", ce sunt intr-o casa, si la care parintii nu pot fi atenti.
Se spune ca sterilizarea este in zadar daca se pune mainile goala pe tetina, fara a fi spalate in prealabil, sau daca biberoanele sunt depozitate intr-o locatie care nu este impecabila. Daca alegeti sa urmati sfatul medicului pediatru, atunci alegeti sa folositi cleste pentru a le scoate din apa si stocati biberoanele intr-un dulap prevazut in acest scop.
Parintii de multe ori cred ca biberoanele care au fost folosite se spala doar cu apa calda pentru a fi curate, si apoi trebuie puse direct intr-un sterilizator. Nu este chiar recomandata aceasta metoda, deoarece laptele rezidual, chiar daca este usor, poate ramane "agatat" de peretii biberonului, sau depus in partea de jos a biberonului si pe tetina, putandu-se forma o adevarata cultura de germeni. Prin urmare, este necesar sa se spele bine biberonul si tetina, care poate fi detasata de biberon. Ar trebui apoi sa se spele bine, inainte de sterilizare.
In functie de modul cum aleg sa realizeze sterilizarea biberoanelor, parintii pot alege dintre mai multe metode de sterilizare: la cald sau rece, prin fierbere sau cu abur.
"Stil vechi". Nu este nevoie sa se investeasca in echipamente speciale pentru sterilizare. O oala sub presiune sau o oala obisnuita este tot ce aveti nevoie. Se introduce biberonul in apa ce fierbe timp de aproximativ 20 de minute. Nu uitati sa umpleti biberonul cu apa, astfel incat acestea sa nu pluteasca si pentru a scapa de impuritatile din interior. Se recomanda ca tetinele sa se scufunde in apa clocotita doar in ultimele 10 minute, deoarece exista riscul de a se deforma. Atentie sa nu uitati oala pe aragaz. Multe mame au gasit inelele de la capacul sticlei, deformate pe fundul oalei sub presiune. Aceasta este sterilizarea prin fierbere, o metoda consumatoare de timp.
Daca sterilizarea prin fierbere suna complicat, producatorii ofera o alternativa: sterilizatoare de biberoane electrice. Aceasta au o capacitate de cel mult 8 sticle si se opresc automat dupa un 4-15 minute, in functie de fiecare model. Sunt foarte usor de folosit, si asigura o sterilizare foarte buna, folosindu-se aburul ca agent de dezinfectare. Pe piata se gasesc foarte multe modele de sterilizatoare de biberoane, de capacitati diferite, cu timpi de sterilizare diferiti, si bineinteles la preturi si calitate destul de variate.
Alta solutie simpla si rapida este utilizarea cuptorului cu microunde. Se foloseste un vas pentru termorezistent in care se pune apa pana la jumatatea biberoanelor, in acesta se pun biberoanele, cu tetine, capace si ce mai ai nevoie sa sterilizezi, desupra se pune un capac (nu trebuie inchis etans pentru ca se poate produce o mica explozie ). Dupa doar 10 minute la abur, se obtine prin transformarea termica a apei, sterilizarea biberoanelor.
Noi nu recomandam aceasta metoda, este preferabil sa se foloseasca un sterilizator de biberoane pentru cuptor cu microunde, acesta nu costa foarte mult, si eviti orice risc.
Cuptorul cu microunde este o metoda folosita destul de frecvent pentru sterilizare. Microundele genereaza o oscilatie a moleculelor de apa, ceea ce determina temperaturi ridicate ale apei, se creeaza si aburi, astfel fiind distruse bacteriile si germenii ce intra in contact cu apa fierbinte si aburul. Astfel majoritatea bacteriilor si germenilor sunt distrusi.
In acelasi timp, materialele din care sunt fabricate produselor pentru copii contin molecule de apa intr-o masura mai mare sau mica. De aici putem deduce ca si acestea sunt afectate de microunde. Efectele produse de microunde nu sunt inca pe deplin intelese. Nimeni nu poate afirma cu siguranta in ce fel microundele afecteaza biberoanele, tetinele si restul obiectelor introduse in cuptorul de microunde pentru sterilizare. De aceea va recomandam sa evitati utilizarea cuptorului cu microunde pentru sterilizarea biberoanelor.
Daca va este frica sa nu va opariti sau sunteti in vacanta, alegeti sterilizarea la rece. Utilizarea de comprimate pe baza de dezinfectant, hipoclorit de sodiu, este cel mai practic. Obiectele sunt sterilizate prin introducerea intr-o solutie din dezinfectant si apa. Aproximativ 30 de minute sunt necesare, dar solutia are avantajul de a ramane activa 24 de ore. Dupa aceea biberoanele pot ramane apoi cufundate in apa pana la utilizare, limitand, astfel, orice infectie dupa sterilizare. Uneori, ramane un miros slab de clor. Acesta este sigur pentru copil, dar este de indicat sa clatiti biberonul inainte de utilizare. Prin sterilizarea la rece se pot steriliza acele obiecte ce nu accepta sterilizarea termica.
Lista pentru intoarcerea ta de la maternitate:
7-8 biberoane de 240 ml, cu inele, capace. Alegeti biberoane gradate, se va simplifica determinarea cantitatii de apa;
doua seturi de tetine;
1 biberon mic pentru medicamente;
1 perie mare pentru a spala biberoanele;
1 perie mica pentru a spala tetinele;
Instrumentul de sterilizare pe care il alegeti.