Eructatul (ragaitul) este un mecanism fiziologic care permite bebelusilor sa elimine aerul inghitit, impreuna cu excesul de lapte.

Daca copilul este alaptat la san sau cu biberonul va eructa imediat dupa masa sau dupa cateva minute. Uneori, ragaitul este necesar in mijlocul  alaptarii. Poti sa-ti dai seama in timp ce suge, vazandu-l  ca incepe sa se agite si i se pare incomod. Elimina aerul inghitit si va continua sa suga usor .

Cum sa il ajuti sa ragaie?

  • Cea mai simpla metoda este de a sprijini copilul pe umar, in pozitie verticala, frecandu-l usor pe spate pentru cateva minute.
  • In caz contrar, pune-l intr-un pozitie asezat pe genunchi si pune-i o mana pe spate, iar celalalta sub barbie, astfel incat capul este drept.
  • Sau, intinde-l in poala si bate-l pe spate usor.

eructatul sau ragaitulIn imaginea alaturata ai exemplificate toate manevrele prin care il poti ajuta sa ragaie (eructeze). Pune-i un prosop sub barbie ca sa nu  pateze hainele.

O bula de aer plasata rau si bebelusul se simte rau, nu poate dormi sau plange. Ragaitul este esential pentru bunastarea lui dupa masa. Iata cateva sfaturi simple despre cum sa il faci sa eructeze dupa alaptare.

Si daca ragaitul nu vine?

  • Eructia poate avea loc imediat dupa alaptare, dar, de asemenea, mai tarziu sau deloc. Daca bebelusul tau nu ragaie dupa 10 minute, nu asteptati: ragaitul nu este obligatoriu! Unii copii, in special cei care sunt alaptati la san, nu ragaie niciodata. Ei inghit mai putin aer.
  • Copilul adoarme pe umar, fara sa ragaie? Culca-l. Daca trebuie sa o faca, se va agita dupa cateva minute. Daca se intampla asta ia-l in brate: acesta va ragai si se poate culca fara griji!
  • Articol de Antonia Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole