De ce sa consumam produse BIO?
Din ce in ce mai multi dintre noi alearga dupa produse BIO, oare aceasta goana dupa BIO...
Laptele este foarte necesar, dar nu va fi baut in cantitati prea mari pentru a inlocui alte alimente ( circa 0.500 l pe zi este suficient ) . Se poate bea si lapte degresat, deoarece contine aceeasi cantitate de calciu si de proteine ca laptele obisnuit; are mai putine calorii si se recomanda cand mama are tendinta la ingrasare. Daca insa mamica nu tolereaza laptele, acesta poate fi inlocuit cu derivate de lapte : iaurt, banza, unt, sau cu alte proteine: soia, oua, peste, etc.
Nevoia de apa a mamei este de minim 2 l/ zi (sucurile si ceaiurile nu inclocuiesc cantitatea de apa), este important de retinut faptul ca un consum excesiv de lichide zaharate ( ceaiuri, compoturi ) poate ingrasa in mod inutil. Este de ajuns ca mamica sa bea inainte de fiecare alaptare un pahar de lapte sau de suc natural de fructe.
Se vor evita leguminoasele ( fasolea, lintea, mazarea uscata ), varza, conopida, pentru ca pot provoca tulburari digestive la sugar ( colici, varsaturi sau chiar diaree ), alimentele iuti ( piperul, ardeiul ), plantele amare sau cu miros agresiv ( usturoiul, ceapa, conopida ) pentru ca transmit gustul si mirosul lor laptelui de mama ceea ce face pe sugar sa refuse temporar sa mai suga.
Atentie! Este total gresita conceptia cum ca laptele, berea, urzicile sau faina de ovaz cresc secretia lactata.
Multi medici recomanda mamelor care alapteaza vitamine sub forma de tablete, drajeuri sau picaturi un astfel de produs de care au fost multumite mamicile este New Life Multivitamin, produs ce a fost conceput special pentru mamele care alapteaza. Daca alimentatia este echilibrata insa, aportul de vitamine pe aceasta cale este suficient, exceptie facand doar Vitamina D care trebuie luata de mama la recomandarea medicului. In afara de asta mamica nu va lua nici un medicament din proprie initiativa, pentru ca unele se se elimina prin lapte si pot dauna sugarului.
Mama trebuie sa fie constienta si sa evite orice se poate transmite prin lapte bebelusului; fumatul de exemplu este daunator pentru sugar, deoarece nicotina trece in lapte si este toxica. Este permisa o cantitate foarte mica de alcool ( vin sau bere ), dar ocazional. Contraindicate sunt si cafeaua sau ceaiul " rusesc " pentru ca trec in lapte si produc agitatie sugarului.
In caz de constipatie mamica se va trata cu fructe, vegetale ( crude sau gatite ) si cu paine neagra. Purgativele, fie ele luate si in cantitate mica, trec in lapte determinand scaune moi la sugar, colici sau chiar refuzul sanului, deoarece laptele poate capata gustul purgativului.
Atentie! Psihic cat mai bun!
Factorii psihologici sunt foarte importanti: necazurile, starea de tensiune din familie pot determina oprirea secretiei lactate. De regula mamele sunt foarte ingrijorate atunci cand bebelusul plange, este somnolent, stranuta sau regurciteaza, si cred ca laptele este insuficient cantitativ sau calitativ. In realitate insa motivul poate fi cu totul altul: fie nu pot alapta cand mai este cineva de fata, fie sunt ingrijorate in alte privinte, fapt care afecteaza alaptarea sugarului.
Este foarte important asadar ca mamica sa aiba un regim de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa, pentru a-i putea oferi si sugarului o ingrijire corespunzatoare.
Munca fizica excesiva, lipsa de odihna noaptea, viata complicata de familie, lipsa de colaborare a sotului in problemele casnice sau lipsa implicarii acestuia in ingrijirea bebelusului, sunt doar cativa din factorii care duc la epuizarea fizica si psihica a mamei si au consecinte atat asupra sanatatii ei cat si a alaptarii.