Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
Secretul unei alaptari reusite este punerea la san a micutului imediat dupa nastere. Aceasta poate necesita un efort foarte mare din partea proaspetei mamici, in special in cazul celor care au nascut prin cezariana. Exista de asemeni si alte modalitati pentru o alaptare sigura si de lunga durata.
Cel mai important lucru este increderea in sine a mamicii: alaptatul este un lucru firesc, instinctiv, insa multe femei se tem, fara motiv, ca nu il vor putea face asa cum ar trebui. Vei fi uimita sa vezi ca te va invata chiar cel mic ce trebuie sa faci, cum si cat sa il ti la san sau cand e momentul mesei.
In momentul in care esti stresata se deregleaza secretia de hormoni, in special ocitocina , cea care se ocupa cu reglarea lactatiei si astfel alaptatul este influentat.
Nervozitatea si starea ta de neliniste se transmite bebelusului si risti sa afectezi ritmul firesc de hranire. Fii calma si increzatoare ca instinctele isi vor face datoria si vei reusi sa-l hranesti , asa cum fiecare mamifer isi hraneste puii.
In primele zile incearca sa te odihnesti cat mai mult, daca este nevoie cheama-ti mama sa tea jute, pentru ca tu sa poti fi pregatita sa-l pui pe micut la san ori de cate ori ii este foame, astfel marindu-si ritmul de supt.
Nu ezita sa desfasori si activitati care te relaxeaza, cum ar fi vizionarea unui film bun, o baie cu spuma sau o plimbare scurta prin parc.
Pentru a preveni deshidratarea evita sa folosesti spirt sau sapun pe san. De asemeni nu este nevoie nici de creme sau uleiuri, deoarece glandele din jurul mamelonului secreta o substanta naturala lubrifianta care il protejeaza de fisuri.
Este necesar sa porti un sutien potrivit si sa pastrezi mameloanele uscate, deoarece umezeala irita pielea si alaptatul devine dureros.
Pentru ca mecanismul de productie al laptelui sa functioneze fara obstacole, pozitia mamei trebuie sa fie comoda. Te poti ajuta de un fotoliu, de spatarul patului, poti sta culcata sau asezata pe pat, iar o perna pe genunchi te ajuta sa aduci bebelusul cat mai aproape de san.
Pozitionarea gresita a copilului la san poate influenta foarte mult alaptarea. Cel mic trebuie sa fie culcat lateral, burtica lui sa atinga burtica ta sau altfel spus sa fie fata in fata cu sanul, eliberandu-i o manuta cu care sa-ti poata atinge sanul in timp ce este alaptat. Astfel se intareste legatura mama-copil.
Verifica modul in care micutul a prins sanul pentru ca ingerarea sa se faca fara probleme. Iti poti da seama de acest lucru observand daca:
- exercita asupra sanului o aspiratie nedureroasa pentru tine
- prinde intreaga areola mamara si nu doar varful sfarcului
- are buza de jos deschisa spre exterior
- in timp ce suge isi umfla obrajii
- inghite cu zgomot.
Trebuie sa-l hranesti de cel putin opt ori pe zi, fara a exista interval prea mari intre mese, pentru a se regla lactatia. Daca bebelusul vrea sa doarma mai mult de trei ore, trezeste-l si pune-l la san. Exista bebelusi care vor suge fara sa deschida ochii, iar dupa ce vor termina de mancat isi vor continua linistiti somnul.
Feniculul, anasonul si chimenul te ajuta sa produci mai mult lapte matern, iar chimenul este bun si pentru cel mic deoarece ii mai amelioreaza colicii. Gasesti la farmacie chiar si ceai pentru stimularea lactatiei granulat care se prepara foarte usor si se poate consuma atat cald cat si rece, depinde cum iti place.
Articol de Antoneta Barbu