Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function redimToSize: The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Dupa opiniile actuale ale multor pediatri experimentati, nou-nascutul ar trebui pus la san chiar din prima zi de viata, la 6-12 ore dupa venirea lui pe lume. Actul alaptarii la san inseamna, pe langa faptul ca laptele de mama este alimentul cel mai sanatos si ideal pentru bebelus - ii asigura o dezvoltare normala si un maximum de securitate impotriva imbolnavirilor - consolidarea relatiei mama-copil.

La prima nastere, atat mama cat si bebelusul au dificultati cu alaptarea, necunoscand " meseria" suptului. Acestia sunt insa pasi care se descopera si se fac impreuna, cu rabdare, mai ales ca suptul si inghitiul sunt acte reflexe cu care copilul se naste. Mama si nou-nascutul trebuie sa invete, fiecare in felul lui, " tehnica " corecta a alaptarii.

Orice nou-nascut normal executa, dupa cateva zile de viata, miscarile normale de supt; de aici incolo insa mamica trebuie sa " il invete sa suga ", si anume:

  • sa prinda mamelonul si areola;
  • sa-si gaseasca pozitia corecta a capului, gurii si nasului;
  • sa nu inghita aer;
  • sa nu adoarma la san;
  • sa adoarma dupa masa.

Usor de zis dar mai greu de pus in practica. Unii nou-nascuti par sa se fi nascut cu foame si cu "lectia invatata ", in timp ce altii au nevoie de cateva zile sau saptamani pana reusesc sa suga corect. Fiecare copil are de pe acum particularitatile sale si mama va recunoaste deja unele manifestari ale " personalitatii".

Primul supt este adesea dureros pentru mamica, mameloanele fiind inca destul de sensibile. E bine de stiut faptul ca, in timp ce alapteaza, ea poate simti contractii uterine dureroase, ceea ce nu trebuie insa sa o ingrijoreze, din contra: acestea sunt binevenite deoarece favorizeaza revenirea uterului la starea sa anterioara.

Mamica trebuie sa stie ca succesul alaptarii tine atat de excitatia mecanica locala la nivelul sanilor ( realizata prin punerea regulata a sugarului la san, si evacuarea laptelui ce stagneaza in sani ), cat si de un factor psihic: buna dispozitie a mamei, armonia vietii de familie, dorinta de a alapta si vointa de a trece peste toate momentele critice. De asta cat timp alapteaza ea trebuie sa fie calma si sa nu i se faca observatii pe un ton care ar putea-o afecta; acasa va alapta de preferinta singura in camera, fara " asistenta " si fara " consilieri" care o sustrag, o necajesc sau il tulbura pe sugar.

Unele mamici isi fac uneori probleme legate de marimea sanilor si isi pun intrebarea daca vor avea suficient lapte pentru bebelusi. Trebuie sa stie faptul ca secretia lactata nu este in functie de dimensiunea si forma sanilor; sunt mamici care au sanii foarte mici si care produc lapte din belsug pentru bebelusi, iar altele care au sanii voluminosi, bogati in tesut grasos, care secreta cantitati foarte mici de lapte si numai pentru scurt timp. Mai degraba am putea spune ca este vorba despre o anumita predispozitie mostenita in ceea ce priveste cantitatea si calitatea laptelui.

Cativa pasi pentru o alaptare reusita

tehnica alaptarii la san1. Inainte de a pune nou-nascutul la san mama se va spala cu grija pe maini; din cand in cand isi va curata unghiile taiate in prealabil scurt. Se inlatura sutienul cu care sunt sustinuti sanii si se spala mameloanele cu comprese sterilizate. Nu se ung sanii cu substante grase si nu se aplica substante dezinfectante care s-au dovedit inutile si uneori vatamatoare.
2. Este indicat ca mama sa nu se parfumeze, astfel de mirosuri fiind de obicei iritante pentru bebelus si el poate refuza atunci sanul.
3. Pregatirea pentru alaptare se face inainte de a trezi sugarul; daca este nevoit sa astepte pana cand mama va fi gata, el poate deveni nervos, nu va mai prinde bine mamelonul, va inghiti mult aer, va suge cu intreruperi, fara vigoare si chiar va adormi la san. Unii sugari nu vor sa suga daca sunt treziti din somn; probabil nu au senzatia de foame si nu si-au satisfacut nevoia de somn. Acesta este si motivul pentru care se recomanda " alimentatia la cerere ".
4. Pentru supt se va alege pozitia cea mai confortabila atat pentru mama, cat si pentru sugar. Acasa, in primele zile, lauza va alapta stand in pat, cu o perna sau o patura facute sul sub cap, in asa fel incat partea de sus a trunchiului sa fie putin ridicata. Mama va sta culcata pe o parte, iar nou-nascutul va fi asezat cu fata spre mama, pe unghiul format intre bratul si antebratul de partea sanului din care alapteaza. Cu cealalta mana mama va tine sanul, introducand mamelonul in gurita nou-nascutului. Mai tarziu, cand mama s-a restabilit, alaptarea se va face in pozitie sezand, pe un scaun comod, cu spatar, tinand piciorul de partea sanului care alapteaza ridicat pe un scaunel. Sugarul va fi tinut putin intors pe o parte, cu capul in unghiul format de brat si antebrat. Capul sugarului nu trebuie lasat prea mult pe spate deoarece aceasta pozitie il impiedica la supt.

tehnica alaptarii
5. Mama va introduce in gura sugarului mamelonul si areola; numai asa presiunea exercitata de miscarile de supt ale sugarului face sa vina laptele prin canalele de scurgere . Daca presiunea buzelor si gingiilor se exercita numai pe mamelon, pe langa faptul ca este in mare parte ineficienta ( nu " vine " laptele ), se pot produce crapaturi la nivelul mamelonului care determina durere locala, scaderea secretiei lactate si chiar infectia.
6. Mama va cuprinde sanul la marginea areolei strangandu-l intre degetul aratator si cel mijlociu, pentru ca nasul sugarului sa ramana liber pentru respiratie. Trebuie sa fie foarte atenta ca limba sa nu fie " lipita " de cerul gurii pentru ca risca in orice moment ca mamelonul sa fie dat afara din gurita.
7. In timpul alaptarii nu se va indeparta niciodata copilul de la san, pentru ca mama sa faca alte treburi ( sa raspunda la tel, sa inchida o usa, etc). Smulgerea brutala a sanului din gura poate duce ulterior la refuzul sanului!
8. Daca nou-nascutul adoarme in timpul suptului, inainte de a fi luat cantitatea necesara, mama trebuie sa impinga si sa retraga mamelonul usor din gurita bebelusului ( va face miscari delicate de " du-te vino" ) sau va apasa cu un deget pe obrazul acestuia.
9. Orice rest de lapte se va extrage manual dupa fiecare supt.

Atentie! Daca nu vor sa suga la unele mese, bebelusii nu vor fi fortati! Daca nou-nascutul a supt bine si mult la una din mese, el poate totusi " sari " peste masa urmatoare, preferand sa doarma; nu este deloc anormala o astfel de posibilitate si nu trebuie sa o ingrijoreze pe mamica.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Sarcina si Nasterea

imi doresc un bebe la 40 de ani

Imi doresc un bebe, si am 40 de ani

Dupa 37 de ani, imbatranirea tesutului determina o scadere a fertilitatii. La aceasta varsta, productia noastra de ovule se reduce la jumatate, hormonii incep, incet incet menopauza, iar pe uter ...
Citeste mai mult ...
Medicamente aspirina si paracetamol

Aspirina si paracetamolul in sarcina

Aspirina, paracetamolul, medicamente antiinflamatorii, luate în timpul sarcinii pot…
trimestrul 3 de sarcina

Al treilea trimestru de sarcina

Felicitati, ai ajuns in ultimul trimestru de sarcina, ce incepe cu saptamana 28 si se…
nastere naturala dupa cezariana

Succesul naşterii vaginale după operaţia cezariană

Naşterea vaginală cu succes după operaţia cezariană este mai confortabilă decât repetarea…
cum se fac copiii

Cum se fac copii...

S-ar putea sa crezi ca stii cum se concepe un copil. Dar chiar intelegi toate amanuntele…

Copii si bebelusi

mastita

Mastita

Multe femei, in special proaspetele mamici, devin nelinistite atunci cand observa o umflatura in zona tesutului mamar, se panicheaza si se gandesc la ceea ce poate fi mai rau. Cel mai des intalnita este mastita, o infectie a tesutului mamar care se manifesta prin durere, umflarea si inrosirea…
Citeste mai mult ...
somnul la sugari

Rutina somnului la sugari

Cum sa incurajez copilul sa doarma in mod regulat? Cum sa reglezi somnul copilului tau?…
interactionam cu bebelusul

Cum interactionam cu un bebelus?

Din primele zile de viata, copilul este pregatit sa participe la comunicare. In primele…
primele doua luni

Sugarul in primele doua luni de viata

Ca regula principala trebuie sa stii ca sugarul de 1-2 luni isi stabileste treptat un…
ziua copilului

A fost o vreme cand se credea ca asa e bine

A fost o vreme, în istoria omenirii, când copilăria nu exista. Copiii erau percepuți ca…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Minnime museline

Muselina, cea mai buna prietena a mamei si a bebelusului in primele luni de viata

Momentul in care aduci pe lume un copil cu greu poate fi descris in cuvinte. Odata cu fericirea aceea de o intensitate nemaiintalnita ia nastere si dorinta de a proteja cu orice pret puiul de om care creste sub ochii tai si la pieptul tau, de a-i oferi, pe langa dragoste, tot ce este mai bun pentru…
Citeste mai mult ...
Gel de dus solid Bebelus

De la mama la viitoare mama, iata cu ce trebuie sa te pregatesti pentru noul tau nascut.

Ce perioada minunata, draga viitoare mamica! Esti insarcinata si abia astepti sa cunosti…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Primele date despre îngrijire mi-au spus că sunt feminine cu 25 de ani. Un coleg de…
moda toamna iarna 2020

Top tendinte de moda pentru toamna-iarna in 2020

Pe masura ce anul progreseaza, apar numeroase stiluri pe care pasionatii de moda incearca…
Default Image

Care este greutatea potrivită pentru mine?

Anul trecut am avut câteva kilograme în plus. Mult mai multe decât mi-ar fi plăcut mie.…

Din dragoste pentru copii

plansa colorat luna spiridus

Ghicitori pentru copii 1

1. Fără trup prin lume treceStol de frunze îl petrece, Cum porneşte la plimbare,Pomii i se-nclină-n zare.(Vântul)2. Primăvara te vesteşte,Vara te umbreşte,Iarna te-ncălzeşte,Poftim de ghiceşte.( copacul )3. După deal, dintr-un tezaurAu ţâşnit săgeţi de aur.(…
Citeste mai mult ...

Negruta

Sunt neagra si micutaSi ma numesc negrutaChiar daca nu va plac Eu n-am ce sa va fac Caci…
mamico ma simti

Mămico, mă simți?

Mămico, mă simți? Acum mă mișc doar pentru tine Aud cum îmi spui că ma iubești, Mamă, să…

Motanul incaltat de Charles Perrault

Un morar lasase o mostenire destul de modesta celor trei feciori ai sai: o moara, un asin…
fata cu pieze rele

Fata cu pieze rele

A fost odată un împărat. El avea doisprezece feciori. Când se punea la masă, copiii stau…

Pentru mai multa sanatate

enzysol mamicamea

Indigestia la copii- Cauze, simptome, remedii

Indigestia, dispepsie, numită și problemă alimentară care se evidențiază printr-un ansamblu variat de simptome, însă nu constituie sau afecțiune în sine.Care sunt cauzele indigestiei?Indigestia se instalează atunci când copilul consumă o cantitate excesivă de…
Citeste mai mult ...
mami bebe

Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an

Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an, iar aproape 100%…
bebelus 9 luni

Virusul sincițial respirator (VSR). Cauze, categorii vulnerabile și măsuri de prevenție

Ce este virusul sincitial respirator? Virusul respirator sincițial este un virus frecvent…
Aquabelle calivita set

Intarirea sistemului imunitar al copilului in sezonul rece

Pentru unii copii, raceala si boala pare sa fie o obisnuinta. Astfel, imunitatea…
Aminexil Clinical 5

După naștere, mamele sunt alarmate că le cade parul. Cum putem să rezolvam asta?

Pe lângă toate provocările ce vin la pachet cu apariția unui copil iubit în familie, la…

Evenimente si comunicate

TEDx piata unirii

TEDx PiațaUnirii ED

Educația a fost, este și va rămâne o misiune colectivă: TEDx PiațaUnirii ED anunță pentru 11 noiembrie o agendă inspirată de unitate și construcție în educație.Într-o lume unde educația devine adesea un câmp de bătălie pentru ideologii și metodologii, TEDx…
Citeste mai mult ...
scaun auto joie

Despre “Siguranța Copilului în Traficul Rutier din România” pe 21 octombrie la târgul Baby Boom

În cadrul târgului Baby Boom Show 2023, dedicat copiilor și viitoarelor mămici, are loc o…
Disney Channelkiff

Un nou serial animat „Kiff” promite multă distracție la Disney Channel

Un nou serial animat, Kiff, este disponibil pe Disney Channel începând din această lună,…
Mamicamea var 2

Back to school: consolidarea imunității copiilor

Consolidarea imunității copiilor nu este un subiect nou pentru părinți. Este un subiect…

Disney Junior lansează "Aventurile Tinerilor Jedi" pe 4 mai, cu ocazia Zilei Războiului Stelelor

Aceasta este prima serie pentru preșcolari și elevi din clasele primare de la…