Scurt ghid al hrănirii bebeluşului cu lapte matern
Este extrem de important să începeţi alăptarea cât mai curând şi să evitaţi să...
Delicios, cu o usoara tenta dulce ori uneori sarata, laptele de capra este deosebit de popular peste tot in lume. Iar spre deosebire de cel de vaca, laptele de capra prezinta o intreaga serie de avantaje ce il recomanda nu numai pentru consumul adultilor ci si pentru alaptarea sugarilor fiind o excelenta sursa de calciu, potasiu, vitamina B2 si triptofan, un amino acid esential. Dar poate cel mai important avantaj al acestui aliment este ca cei care sufera de intoleranta la laptele de vaca, se pot delecta cu cel de capra fara nici o problema.
Spre deosebire de laptele de vaca, cel de capra poate fi digerat mult mai usor datorita continutului sau de substante asemanatoare celor din sistemul digestiv. De asemenea, pe langa faptul ca nu afecteaza negativ tractul intestinal, el este recomandat persoanelor in varsta sau celor cu intoleranta la lactoza.
Laptele de capra contine o cantitate importanta de acizi grasi benefici cum ar fi acidul capric sau cel caprilic a caror principala caracteristica este efectul antimicrobial (in teste reuseste sa distruga bacteriile folosite pentru testarea prezentei antibioticelor din laptele de vaca). De altfel laptele de capra este cunoscut si pentru continutul sau de seleniu, un important mineral folosit de organism in stimularea sistemului imunitar. Iar pentru a completa suita de beneficii, trebuie sa stiti ca acest aliment este un excelent "antiacid" natural, folosit in acest scop din cele mai vechi timpuri.
Conform cercetarilor din Jurnalul American de Nutritie Clinica, un studiu realizat pe un lot de fete a evidentiat ca in perioada pubertatii laptele de capra poate fi o sursa mult mai eficienta de calciu decat suplimentele alimentare din farmacii. Astfel, cercetatorii finlandezi au cooptat 195 de tinere cu varstele intre 10 si 12 ani si le-au impartit in patru grupe. Un grup a primit suplimente cu calciu si vitamina D3, un altul calciu simplu, cel de-al treilea a primit lapte de capra iar ultimul o medicatie de tip placebo. La finalul studiului, cel de-al treilea grup a prezentat o dezvoltare fizica mult mai buna dar si o concentratie superioara a calciului din oase.
Laptele de capra se numara printre produsele lactate ce pot contribui la pierderea in greutate. Astfel, in timpul unui studiu ce s-a desfasurat pe durata unui intreg an, un lot de femei carora li s-a impus o dieta bogata in lapte de capra au prezentat la finele anului o rata de oxidare a grasimilor de 20 de ori mai mare decat cea de la inceputul testului.
Sindromul premenstrual se poate dovedi uneori cosmarul oricarei femei, mai ales atunci cand acesta este combinat cu astenia de primavara sau cu alte afectiuni. Insa laptele de capra, oricat de surprinzator ar parea, are capacitatea de a diminua simptomele PMS iar medicii chiar recomanda consumul unui pahar de lapte de capra in perioada de dinaintea menstruatiei si chiar pe parcursul ciclului.
S-a descoperit de ceva vreme ca laptele de capra contribuie la stoparea evolutiei cancerului. Acest lucru se datoreaza acizilor organici pe care laptele ii contine si care se pare ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
In general se recomanda doar laptele matern in alimentatia noiu nascutilor, dar exista situatii in care alimentatia de acest gen nu este posibila. Atunci intervine cel mai adesea formula de lapte praf. Dar mai bun decat orice pudra ambalata la cutie este laptele de capra natural. Structura sa chimica este aproape identica cu cea a laptelui matern iar organismul micutilor il va accepta fara nici o problema.
Laptele de capra este o puternica sursa de riboflavina, una dintre cele mai importante vitamine din familia B-urilor si care ajuta la producerea de energie. Insa riboflavina nu numai ca contribuie la producerea de energie dar si protejeaza organismul de efectele secundare ale acestui proces, actionand ca un scut pentru mitocondrii impotriva reactiilor violente produse de utilizarea oxigenului in celula.
Unul din principalele ingrediente ale laptelui provenit de la capre este potasiul, un mineral esential pentru mentinerea unei tensiuni constante si a unei functionari corecte a inimii. Astfel, un pahar de lapte de capra poate contine aproape 500 de mg de potasiu si numai 121,5 mg de sodiu, oferind astfel 14,2% din doza zilnica recomandata de potasiu.
Cu siguranta laptele de capra s-a dovedit de-a lungul istoriei unul dintre cele mai hranitoare si sanatoase alimente pe care oricine si le poate permite. Acest tip de lapte contine una dintre cele mai mari cantitati de proteine - 17,4% din cantitatea zilnica recomandata. Iar proteinele sunt esentiale pentru dezvoltarea si mentinerea organismului in conditiile in care intreaga noastra structura biologica se bazeaza pe ele.