Multe mamici se plang ca copii lor refuza anumite alimente, cel mai frecvent fiind vorba de produse pe baza de carne. Parintii se tem ca datorita faptului ca copii lor nu consuma carne sau anumite aliemnte se vor imbolnavi. Copiii care refuza sa-si manance anumite alimente ar putea face acest lucru din instict, pentru a se proteja impotriva unor afectiuni, aceasta fiind o caracteristica dobandita de-a lungul evolutiei specii umane.

Intr-un studiu sa observat ca unii copii sunt deosebit de sensibili la anumite tipuri de alimente precum fructele, legumele si carnea. Un alt studiu despre instictele in alimentatie publicat acum ceva timp in revista Appetite spunea ca oamenii au o suspiciune naturala fata de alimentele care au potential de a-i deranja la stomac, instict care se manifesta mai ales in copilarie.

Unele alimente sunt refuzate de copii fara ca acestia sa le fi incercat vreodata. In ciuda fortarii pentru a le manca, parintii considera ca aceste alimente nu sunt nocive, pentru ca contin vitamine benefice organismului. Copii pot ajunge sa refuze total acele alimente, dar uneori datorita presiunii le accepta dupa un anumit timp, pot aparea astfel unele gusturi si obiceiuri alimentare ce se vor pastra pe tot parcursul vietii.

Nu doar la copii se observa acest instict, uneori se manifest si la adultii ce au o pofta de un aliment sau o repulsie de alt aliment, fapt ce in plan subtil se citeste necesitatea organismului de a primi o substanta sau un compus anume, sau un semnal ca respectivul aliment nu ii este prielnic.

mancare-copilAcest instinct prin care este refuzat un anumit aliment se poate observa si la animale, ce refuza sa manance anumite plante otravitoare, fara sa le spuna nimeni asta, sau cand sunt bolnave cj'auta anumite plante, care le fac bine.

Daca copilul dumneavoastra refuza carnea sau alte alimente, dar in rest mananca bine, nu va alarmati, probabil simte ca, carnea nu ii face bine si instinctiv o respinge. Proteinele pot fi asigurate si din alte alimente, precum peste, oua, produse lactate.

O data cu varsta, copilul pierde instinctul alimentelor sanatoase, si alege mancarea dupa gustul acesteia, si chiar dupa aspect.

Un semnal de alarma este atunci cand copilul nu mananca aproape nimic din ceea ce ii dati, sau mananca foarte putin.

Copii simt ce mancare este buna pentru ei mnai bine decat stim noi parintii

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole