Cum sa il facem pe bebelus sa bea si ce bauturi sa ii dam? Laptele matern sau laptele praf si apa, plata bineinteles, aproape exclusiv pana cand nu mai este doar un copil. Modalitatile practice pentru situatii de zi cu zi si speciale.

Necesitatile de apa ale unui nou-nascut sunt mai mari decat cele ale adultilor, si acestea sunt acoperite in principal de lapte, in primele luni de viata. Apoi, la varsta diversificarii, apa este inca furnizata de lapte, dar, de asemenea si de fructe, legume, etc. Toate alimentele contin apa, in afara de zahar si uleiuri.

Apa pentru copii!

In prima luna de viata, copilul bea lapte de san sau lapte praf  formula. Pentru pregatirea primului biberon (minim pana la 4 luni, dar ideal ar fi pana la 6 luni), alege o apa slab mineralizata (pentru a nu suprasolicita rinichii imaturi ai copilului ), indicata pentru sugari.

In general, in prima perioada (pana la 4 luni) bebelusul bea lapte matern, in cea de-a doua perioada bea si lapte praf formula (de la 6 la 12 luni) si, in final, pana la 3 ani, ii puteti oferi un lapte de crestere (mai bogat in  fier si in acizi grasi esentiali decat laptele de vaca) sau lapte de vaca, de preferinta niciodata nefiert.  In toate cazurile, cand copilul are o structura corporala "normala" (incepand cu cea de-a 2-a etapa), trebuie sa incepeti sa ii oferiti din ce in ce mai multa apa, dar care sa fie tot usor mineralizata. Nu va faceti griji pentru cantitate: copilul este perfect capabil din punct de vedere al apetitului de a-si regla aportul. In cazul in care curba lui de greutate este buna, nu aveti nici un motiv pentru a schimba ceva.

Fara bauturile dulci pentru copil!

Suc de portocale care in mod traditional este dat cu biberonul sugarilor inainte de 6 luni este inutil si chiar nerecomandabil inainte de 4 luni, preparatele pentru sugari sunt acum imbogatite cu vitamine si minerale.

La varsta diversificarii, optati pentru fructe proaspete, presate sau nu, si, mai tarziu, pe timpul petrecerilor aniversare, faceti bauturi din sirop cu apa. In cele din urma, atunci cand indulciti apa dintr-un biberon, pentru a fi mai atractiva, exista mai multe riscuri, cum ar fi cariile dintilor, dar, de asemenea, si  tulburari ale mecanismelor de control ale comportamentului alimentar si in cele din urma se ajunge la exces de greutate.

Ce trebuie sa bea cand este canicula sar are febra?

copil ce bea apaIn perioada caniculara sau in caz de febra, copilul sub 5 ani este deosebit de vulnerabil, deoarece motivul cresterii temperaturii este slab controlat si el transpira abundent pentru a elimina excesul de caldura, aparand astfel riscul de deshidratare, suficient de periculos pentru a se ajunge in imposibilitatea de a compensa transpiratia cu bautul lichidelor (copilul nu reuseste sa bea atata apa cata elimina organismul sau): un ciclu vicios care ar trebui evitat, oferindu-i apa in cantitati mici, la intervale scurte de timp, in toate formele sale (lapte, iaurt, fructe, supa, etc. ), fara a astepta o cere.

Confruntarea cu "gastro"

In cazul in care un copil face gastroenterita, ar trebui sa se trateze in special cauzele deshidratarii, mereu prezente in apa, dar apa imbogatita cu minerale: solutie de rehidratare orala (ORS). Cu toate acestea, inainte de cinci ani, un copil poate deveni deshidratat foarte repede si mult mai rapid decat un adult (in cateva ore). Trebuie sa ii dati cate 30 ml (chiar si pentru greata), la fiecare sfert de ora, fara a mai astepta pana cand copilul arata sau spune ca ii este sete. Daca el refuza sa bea inseamna ca nu ii este sete si el nu este deshidratat, deoarece setea (la copii), este primul semn de deshidratare. In aceste situatii este recomandat sa se evite supa de morcovi. Daca nu apar rezultate, o alta solutie este schimbarea laptelui, dar nu inainte de trei luni, caz in care acesta poate fi inlocuit cu hidrolizate sau un lapte fara lactoza pentru aproximativ zece zile, pana cand dispar problemele  gastro-intestinale.

Si nu uitati ca cea mai buna bautura pentru o crestere armonioasa a copilului dumneavoastra este apa! 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole