Inca din prima zi a conceptiei, dupa nastere si mai ales pana la varsta de doi ani - insumand aproximativ 1000 de zile - mama este foarte atenta la ceea ce mananca si ce ofera bebelusului astfel incat sa fie asigurate toate necesitatile dezvoltarii sanatoase si armonioase. Alimentatia in toata aceasta perioada este cheia formarii protectiei imunologice a viitorului adult.

Sunt 4 ani de cand a fost lansata campania internationala ”Primele 1000 de zile: Schimba o Viata, Schimba Viitorul” pentru a preveni subnutritia in perioada sarcinii si mai ales in perioada copilariei.  Cu toate că aceasta este o problemă specifică ţărilor în curs de dezvoltare, nu înseamnă că nu este nimic de făcut în ţările dezvoltate. Se ştie că obezitatea este mult mai întâlnită în societatea noastră; cu toate acestea, ea este adesea acompaniată de „subnutriţia de calitate”. În cazul nostru, aceasta înseamnă că alimentaţia mamei nu conţine vitaminele şi mineralele necesareindispensabile nu doar pentru ea, ci şi pentru dezvoltarea fătului.

Dacă mama se hrăneşte corect în timpul sarcinii, capacitatea copilului de a combate infecţiile fatale creşte de până la zece ori şi, conform studiilor, aceasta contribuie semnificativ şi la creşterea performanţei şcolare a copilului. Au fost identificate şase metode simple şi uşor de aplicat şi suplimente cu micronutrienţi care pot reduce semnificativ mortalitatea infantilă şi a femeilor gravide datorită subnutriţiei. Pe lângă alăptare şi consumul de apă, pe această listă se mai află suplimentarea cu fier, acid folic, zinc şi vitamina A.

Ce putem face în Europa pentru a avea o sarcină fără probleme şi un copil sănătos? Înainte de o sarcină planificată, trebuie să verificaţi dacă nu aveţi carenţă de fier sau de alte vitamine şi oligoelemente; o atenţie deosebită trebuie acordată dozei zilnice recomandate, care în zilele noastre este mai mare decât în trecut. 

primele 1000 de zileChiar şi în cazul sarcinilor planificate, este foarte des întâlnită carenţa netratată de fier la mamă, iar alimentaţia ei nu reuşeşte să acopere nici necesarul propriu de fier, ca să nu mai vorbim de cel al fătului. E bine de ştiut că deficienţa de fier din sarcină nu creşte doar susceptibilitatea la infecţii în cazul mamei şi al copilului, cicreşte şi riscul de naştere prematură, greutate scăzută la naştere şi retard de dezvoltare. Cum laptele matern este singura sursă de fier pentru nou-născut, trebuie asigurat un aport potrivit de fier şi pe perioada alăptării! 

Consumul de acid folic are, de asemenea, o importanţă majoră pe durata sarcinii, fiind indispensabil pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului; dacă acesta lipseşte, poate cauza defecte de tub neural. 

Suplimentul nostru alimentar New Life, conceput special pentru perioada sarcinii şi alăptării, conţine cele mai importante vitamine şi minerale necesare în sarcină. În plus, acum am dublat cantitatea de acid folic şi am adăugat vitamina D în formula acestui produs. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice sprijină importanţa vitaminei D în sarcină. Însă ştim că, în ciuda faptului că vitamina D este indispensabilă pentru dezvoltarea osoasă a fătului şi formarea sistemului său imunitar şi nervos, carenţa de vitamina D în sarcină este foarte des întâlnită. Dar aceasta poate fi uşor prevenită!

Suplimentarea cu vitamina D este, de asemenea, importantă şi mai târziu, la nou-născuţi şi la copiii mici, deoarece aceasta are o serie de efecte fiziologice pozitive asupra copiilor: contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului imunitar, protejează împotriva gripei, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea osoasă şi un nivel adecvat de vitamina D poate reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 1 cu până la 78% în copilărie. Produsul nostru cu vitamina D, D-drops, poate fi de ajutor la refacerea rezervelor de vitamina D; datorită formei sale lichide şi ambalajului practic, este uşor de dozat şi poate fi aplicat dacă este amestecat în mâncare sau băutură. 

Însă copiii, pentru o dezvoltare armonioasă, au nevoie şi de alte vitamine, de la bun început. Infant Formula, picăturile cu multivitamine concepute special pentru cei mici, pot contribui la refacerea rezervelor acestor vitamine, iar acum au o aromă şi mai intensă de portocale. Datorită formei lichide, sunt uşor de utilizat de către organism, iar copiii le vor consuma cu plăcere. 

Alegeţi suplimentele CaliVita de cea mai înaltă calitate şi recomandaţi-le prietenilor, pentru ca fiecare copil să primească nutrienţii de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă, în cea mai critică perioadă a vieţii, în primele o mie de zile de la concepţie!

Atenţie! 

D-drops

  • A se depozita ferit de razele soarelui!
  • A nu se aplica în cazul afecţiunilor ce implică un nivel ridicat de calciu seric (hipercalcemie)!
  • Cereţi sfatul medicului dacă suferiţi de calculi renali sau sarcoidoză sau dacă folosiţi deja alte produse cu vitamina D!

 

Infant Formula

  • In cazul în care aveţi suficient lapte, alăptaţi-vă copilul până la vârsta de şase luni!
  • Cereţi sfatul medicului pediatru înaintea aplicării prelungite a produsului!
  • Acest produs nu poate înlocui o alimentaţie echilibrată şi variată!


Bibliografie:

  • Nutrition in the First 1,000 Days State of the World’s Mothers 2012
  • Adult consequences of growth failure in early childhood – Hoddinott et al., Am J ClinNutr 2013;98:1170–8.
  • Effect of iron supplementation on the iron status of pregnant women: consequences for the newborn - Preziosi P. et al., Am J ClinNutr 1997;66:1178–82.
  • Vitamins for the first 1000 days: preparing for life - Elmadfa et al., Int J VitamNutr Res. 2012 Oct;82(5):342-7.

Articol preluat de pe CaliNews

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4