Rareori cele mai bune metode de diagnostic şi tratament ale unei boli au declanşat atâtea controverse cât refluxul gastro-esofagian, o afecţiune frecventă la sugari. Un studiu recent şi-a propus să discute aceste controverse legate de diagnosticul şi tratamentul refluxului gastro-esofagian la sugari. În acest scop, autorii au revizuit toate articolele legate de acest subiect indiferent când au fost publicate cu accent pe publicaţiile legate de refluxul gastro-esofagian la sugari.

Deşi până la 60% din sugari au semne de reflux gastro-esofagian rolul acestui reflux în declanşarea unei boli e dificil de elucidat. În ciuda noilor metode de diagnostic a refluxului acid şi nonacid încă avem probleme legate de înţelegerea relaţiei dintre reflux şi apariţia simptomelor. Mai mult, suprimarea acidului, baza tratamentului în refluxul gastro-esofagian, creşte refluxul nonacid care este şi aşa mult mai frecvent la sugari faţă de copiii mai mari şi care va agrava simptomele.

refluxul gastro-esofagian

De aceea sunt recomandate mai degrabă terapiile conservatoare în cazul copiilor simptomatici. Concluzia studiului este că deşi refluxul gastro-esofagian este un motiv frecvent de adresare la medicul de familie şi specialist, puţine date sugerează că refluxul este cauza a atât de multe simptome cât îi atribuim noi. O deviere puternică de la terapia de suprimare a acidităţii a apărut la sugari din cauza efectelor adverse, a lipsei de eficienţă şi a creşterii refluxului non-acid.

Măsurile non-medicamentoase ar trebui folosite ori de câte ori este posibil pentru că majoritatea sugarilor cu reflux gastroesofagian se vor vindeca fără nici o intervenţie.

Traducere realizata de BABY CARE SIBIU

Autor: Rosen R., JAMA Pediatr. 2014 Jan;168(1):83-9 
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24276411

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole