De ce poate fi periculos varsatul de vant la copii?
Varicela sau varsatul de vant cum mai este cunoscut dupa denumirea populara,...
Rareori cele mai bune metode de diagnostic şi tratament ale unei boli au declanşat atâtea controverse cât refluxul gastro-esofagian, o afecţiune frecventă la sugari. Un studiu recent şi-a propus să discute aceste controverse legate de diagnosticul şi tratamentul refluxului gastro-esofagian la sugari. În acest scop, autorii au revizuit toate articolele legate de acest subiect indiferent când au fost publicate cu accent pe publicaţiile legate de refluxul gastro-esofagian la sugari.
Deşi până la 60% din sugari au semne de reflux gastro-esofagian rolul acestui reflux în declanşarea unei boli e dificil de elucidat. În ciuda noilor metode de diagnostic a refluxului acid şi nonacid încă avem probleme legate de înţelegerea relaţiei dintre reflux şi apariţia simptomelor. Mai mult, suprimarea acidului, baza tratamentului în refluxul gastro-esofagian, creşte refluxul nonacid care este şi aşa mult mai frecvent la sugari faţă de copiii mai mari şi care va agrava simptomele.
De aceea sunt recomandate mai degrabă terapiile conservatoare în cazul copiilor simptomatici. Concluzia studiului este că deşi refluxul gastro-esofagian este un motiv frecvent de adresare la medicul de familie şi specialist, puţine date sugerează că refluxul este cauza a atât de multe simptome cât îi atribuim noi. O deviere puternică de la terapia de suprimare a acidităţii a apărut la sugari din cauza efectelor adverse, a lipsei de eficienţă şi a creşterii refluxului non-acid.
Măsurile non-medicamentoase ar trebui folosite ori de câte ori este posibil pentru că majoritatea sugarilor cu reflux gastroesofagian se vor vindeca fără nici o intervenţie.
Traducere realizata de BABY CARE SIBIU
Autor: Rosen R., JAMA Pediatr. 2014 Jan;168(1):83-9
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24276411