Acum  auzim destul de des la TV despre alimente BIO, despre cosmetice BIO, detergenti BIO si chiar despre imbracaminte BIO. Sa incepem cu cateva intrebari despre alimentatia BIO. Cu ce sunt mai bune alimentele bio? Care sunt acele diferente importante dintre alimentatia obisnuita si cea bio? Daca vom consuma alimente bio vom avea o sanatate mai buna decat daca vom consuma alimente obisnuite? Ce avem de facut si cum putem manca bio?

Ce sunt aceste alimente bio?

Alimentatia bio a inceput sa capete o importanta din ce in ce mai mare, mai ales in tarile unde veniturile si educatia sunt mai ridicate, in acadrul acestei alimentatii se consuma alimente obtinute in urma unor conditii cat mai naturale, impunandu-se restrictii in modul de cultivare, prelucrare si transport a acestora.

Spre exemplu, pe tot ciclul de productie a alimentelor bio nu se folosesc chimicale, terenul agricol pe care urmeaza sa se cultive alimente BIO, sunt intai supuse unui proces prin care se elimina substantele chimice,abia  apoi se cultiva pe ele, nu se aplica proceduri prin care plantele sa fie grabite sa creasca, se respecta distanta dintre plante, normele de irigare, in fermele zootehnice animalele nu sunt hranite cu substante care le ingrasa si le grabesc cresterea, sunt eliminati factorii de stres pentru ele, nu se folosesc medicamente decat in cazuri exceptionale si doar anumite medicamente.

De exemplu, gainele crescute intensiv sunt stresate si datorita spatiului de crestere foarte limitat, lipsei de libertate, aer inchis. Daca se doreste obtinerea de carne si oua bio ar trebui  ca acestea sa provina de la gaini ce au fost crescute in spatii mari, unde sa aiba loc sa se plimbe si in aer liber.

alimente bioAlimentele obisnuite ce le putem cumpara acum din supermarket  precum si din magazinele de cartier, sunt realizate prin tehnologie “industriale intensive”, scopul principal al producatorilor fiind obtinerea a cat mai multor produse vandabile la costuri cat mai mici, intr-un timp cat mai scurt ce pot fi transportate mai usor.

Iar pentru obtinerea acestor performante, producatorului foloseste substante si tehnologii care grabesc cresterea plantelor, se obtin noi soiuri de plante si animale prin inginerie genetica, se obtin specii ce au caracterisitic combinate din specii sau soiuri diferite, animalele sunt crescute in spatii tot mai mici cu alimente ce produc ingrasare accelerata, impachetarea si imbutelierea alimentelor se face in asa fel incat acestea sa se conserve si sa reziste cat mai mult. Si astfel se ajunge in final ca toate aceste procese implica un numar mare de chimicale, mutatii genetice care ne pot perturba sanatatea.

Chiar daca in unele alimente obtinute industrial se introduc diverse minerale si vitamine, totusi aportul de vitamine si minerale adus de alimentele este mult mai mare, deorece fiind mai naturale sunt mai usor de asimilat de organism, in aliementele BIO sunt mai putine toxine, contribuind astfel la mentinerea sanatatii si ajutand chiar sa ne revenim mai repede din boala.

Totusi preturile acestor alimente BIO, sunt ceva mai ridicate decat cele obtinute industrial, si pentru multi nu sunt tocmai accesibile. Dar inca putem procura alimente bio de la micii agicultori din mediul rural pe care ii gasim in piata si care vand "cele mai bio" alimente la preturi decente fara sa se gandeasca ca sunt produse BIO, pentru ei este o normalitate!

Dar care din nefericire, autoritatile ii marginalizeaza prin tot felul de reguli de standardizare a productiei agricole si a comertului de produse alimentare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole