De ce avem nevoie de calciu ? Calciul este un element nutritiv de care organismul uman are nevoie pentru a ajuta la constructia dintilor sanatosi si a oaselor puternice. Calciul ajuta, de asemenea, la circulatia normala a sangelui in corp, ajuta la buna functionare a musculaturii si a nervilor si controleaza functionarea normala a inimii. Cea mai mare cantitate de calciu din organismul uman este gasita in interiorul oaselor.

Ce se intampla daca nu acumulam o cantitate suficienta de calciu ?

Organismele noastre in dezvoltare au nevoie de o cantitate destul de mare de calciu, pentru a se dezvolta normal. Daca nu acumulam o cantitate suficienta de calciu pentru a sprijini dezvoltarea armonioasa, normala, a corpului, corpul nostru va consuma calciul din oase, producand slabirea masei osoase, cu riscul aparitiei osteoporozei. Osteoporoza cauzeaza subtierea dramatica a oaselor, avand ca rezultat oase foarte slabe, moi, care se pot rupe extrem de usor.

Graviditatea este o perioada deosebit de critica pentru femeie, daca aceasta nu acumuleaza calciu in cantitati suficiente. Chiar daca problemele nu apar chiar din timpul sarcinii, o cantitate inadecvata de calciu in corp in aceasta perioada a vietii poate duce mai tarziu la scaderea rezistentei oaselor, putand ducand mai tarziu chiar la instalarea osteoporozei.

Cat de mult Calciu ar trebui sa consum in timpul sarcinii ?

Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa consumi cantitatea satisfacatoare de Calciu de care ai nevoie pe perioada sarcinii:

1. Recomandarile internationale cad de acord asupra unui consum mediu zilnic de 1200 mg. de calciu pentru femeia gravida si pentru mama ce alapteaza cu varsta de peste 24 de ani. Pentru tinerele mame cu varste mai mici de 24 de ani, aceleasi cantitati variaza intre 1200 - 1500 mg. Calciu/zilnic.

2. Consumul a cel putin 4 portii zilnice a produselor pe baza de lapte (branzeturi, si lactate) si a produselor bogate in Calciu ajuta femeia gravida sa isi asigure cele 1200 mg. de Calciu necesare in dieta zilnica.

3. Cele mai bune surse de Calciu sunt produsele pe baza de lapte (laptele, branza, iaurtul, supele creme, budinca). De asemenea, gasim Calciu in mancarurile pe baza de legume proaspete (broccoli, spanac, verdeturi), in cele pe baza de fructe de mare, pastai uscate si boabe.

4. Vitamina D ajuta corpul sa utilizeze Calciul. Cantitati satisfacatoare ale Vitaminei D se pot obtine prin expunerea la razele soarelui (bronzaj), prin consumul de oua, peste si lapte gras.

Cum pot acumula o cantitate suficienta de Calciu daca nu tolerez lactoza ?

Intoleranta la lactoza reprezinta imposibilitatea de a digera lactoza, adica zaharul ce se gaseste in lapte. Aceasta intoleranta se manifesta prin crampe, balonare (gaze stomacale) si diaree. De fiecare data cand sunt consumate produse pe baza de lapte (lactate, branzeturi) se produce intoleranta la lactoza datorita lipsei lactazei din organism, o enzima necesara digerarii lactozei.

calciu in dieta unei gravideDaca aveti o intoleranta la lactoza, puteti urma sfaturile de mai jos pentru a acumula cantitatea de Calciu necesara:

1. Incercati sa consumati mici cantitati de lapte in timpul meselor. Laptele poate fi mai bine tolerat impreuna cu mancarea.

2. Exista posibilitatea de a tolera anumite produse pe baza de lapte ce contin o cantitate mai mica de zahar, incluzand aici branza proaspata, iaurtul si branza de putina. Evitati in totalitate soiurile de branza slaba, precum branza afumata sau branza mucegaita, deoarece acestea pot provoca un risc crescut de a provoca un inceput de intoleranta la diverse mancaruri pentru femeia gravida.

3. Consumati surse de Calciu non-lactate, cum ar fi: verdeturile, broccoli, sardinele si tofu.

4. Cereti sfaturile medicului dietetician in ceea ce priveste si alte produse cu cantitati de lactoza reduse.

Este necesar sa consum un supliment de Calciu ?

Daca aveti probleme legate de consumul insuficient al mancarurilor si produselor bogate in Calciu, cereti sfaturi doctorului dvs. curant cat si farmacistilor dieteticieni pentru a va recomanda un supliment de Calciu. Cantitatea de Calciu de care aveti nevoie depinde de cat de mult Calciu consumati prin intermediul surselor zilnice de hrana.

Suplimentele de Calciu si unii antacizi ce contin Calciu pot imbogati o dieta deja bogata in Calciu. De asemenea, multe suplimente multi-vitaminice contin cantitati foarte mici de Calciu sau nu contin deloc Calciu; in aceste situatii veti fi nevoita sa apelati la o sursa complementara de Calciu.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole