Adopta obiceiuri alimentare sanatoase pentru a asigura o buna functionare a organismului si pentru a va mentine greutate normala. O dieta sanatoasa si echilibrata ajuta si la prevenirea anumitor boli.

Bunelor obiceiuri alimentare se bazeaza pe notiuni comune si simple: echilibru, moderatie si varietate.

Caloriile din alimente: o teorie cam plictisitoare

Aportul de calorii recomandat depinde de sex, varsta si nivelul de activitate. Indiferent de cantitatea de calorii, este recomandat un aport de la 50 la 55% de energie sub forma de carbohidrati (1 g de carbohidrati = 4 calorii), de la 30 la 35% grasimi (1 g de grasime = 9 kcal), 8% de acizi grasi polinesaturati, si de la 10 la 15% proteine (1 g de proteine = 4 kcal). Aceasta corespunde unui barbat adult sedentar (2100 kcal / zi):

- 290 g de glucide (din paine, orez, paste, cartofi si toate produsele dulci);

- 70 g grasime (din grasimi si toata lipidele "ascunse");

- 70 g proteine (din carne, oua, peste, produse lactate, legume uscate).

obiceiuri alimentareIn practica: echilibrul si moderatia

Nici o mancare nu contine tot ceea ce avem nevoie, adica proteine, glucide, grasimi, vitamine si minerale, si nici un produs alimentar nu ar trebui sa fie exclus complet intr-un regim alimentar normal. Nu exista nici un produs alimentar "rau", sunt doar obiceiuri alimentare gresite ...

Diferite grupuri de alimente sunt mai mult sau mai putin bogate in carbohidrati, grasimi si proteine, precum si vitamine si minerale. Pentru un regim alimentar echilibrat si pentru placerea de a manca, se iau alimente in fiecare zi din fiecare familie pe baza, in functie de aporturile dietetice recomandate.

Piramida alimentelor ne ajuta sa vizualizam suma pe care fiecare familie trebuie sa o reprezinte in aportul alimentar intr-o zi.

In Romania, in medie, mancam prea multe alimente grase si bogate in proteine, dar nu si suficiente produse bogate in carbohidrati si nu suficiente legume si fructe. Pentru un regim de viata sanatos fiecare ar trebui sa isi stabileasca in mare ce alimente si in ce cantitate, consuma in fiecare zi, dar societatea noastra nu ofera o educatie prea buna in acest sens si ajungem la un regim alimentar haotic, care ne poate face mai mult rau decat bine.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole