- Ai vazut casele cu etaj din capul satului, cand ai venit cu autobuzul? O sa avem si noi, se faleste vara-mea Florita. Tata darama casa, cladeste alta cu etaj, instaleaza telefon si trage apa pe teava la baie si la bucatarie.
... Se uita peste umar sa n-o auda buna, care zice ca n-are "trebuinta" de etaj, ca are si asa destul de curatat prin casa cu trei odai.

E bine la bunica, desi nu ma lasa sa pun mana pe nimic. In casa, unde-i curat ca-n farmacie, deranjez, iar in curte, ma murdaresc. Mie mi-ar place sa ma joc cu pisica, dar buna spune ca mata umbla hoinara dupa soareci si-i plina de microbi. Mi-ar placea sa iau in brate puii de gaina, da mi-e frica de closca.

- Lasa, puiule, n-o sa-ti fie urat la noi, imi da curaj bunica... ai veni cu mine la plivit legume, la adunat fasole verde, la sapat vie, la scos cartofi. O sa mergi cu Florita dupa buruieni, sa dam la porc si la strans musetel si macese... O sa te ia si pe tine la ghetar, la Scarisoara, cu autobuzul... Asa-i Florita?

... Apoi catre mine: S-o fi dus la brutarie dupa paine.

- Ba e la noi, zice "Daidai", fetita care a intrat lasand poarta deschisa. E poreclita asa de cand era cat un degetel si venea sa-i faca bunicul floricele din cucuruz alb... E cu soru-mea Lita. Croiesc rochii la papusi. N-au vrut sa ma lase si pe mine. Mi-au bagat vina ca sunt mica...

- Asa? se manie bunica.

In vacanta la buniciSpre ghinionul ei, vara-mea se arata tantosa pe poarta. Cand da cu ochii de buna, ascunde la spate o gentuta rosie. Cainele, crezand ca se joaca cu el, ii smulge gentuta si fuge cu ea victorios prin curte. Vazand ceva rosu, curcanul se infurie si se repede cu pliscul deschis spre el. Cainele da ocol curtii, apoi "tusti" pe poarta de la drum lasata deschisa. Vara-mea, dupa el, strigand cu ifos:

- Lasa poseta, capcaunule!

Gentuta din gura lui Azor se deschide si din ea se rostogolesc in praful drumului foarfeci, papiote cu ata colorata si un mosor de la suveica masinii de cusut. Nana Catita, care vine de la cismea cu galetile pline, calca cu talpa papucului peste un mosorel si cade ca un elefant in mijlocul strazii. Una din galeti s-a rasturnat peste fustele ei, iar cealalta a zburat hodorogind pe urmele potaii. Vara-mea s-a impiedicat in galeata, s-a lovit la picior si schioapata.

- Ha?!!! Ce-ai de ras, copile? se otareste buna catre mine, aratandu-mi spre obraz ca "Nu-i frumos", apoi ne opintim s-o ridicam pe Nana Catita.

- Tulai! face Nana Catita, iar buna zice "iui" si se repede ca o zmeoaica in bucataria de vara, strigand: "O dat zama in foc".

Eu ma tin de burta si rad intruna, ca ploaia de vara pe acoperis.

... Buna avea dreptate. N-o sa-mi fie urat la tara.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole