A fi sau a nu fi prematur? A avea sau a nu avea un copil născut înainte de termen? Deseori, chiar noi putem decide. De ce amânarea naşterii cu 2 săptămâni influenţează supravieţuirea copilului?

Ce ar fi dacă am putea influenţa diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru copilul nostru? Un studiu publicat încă din 2011 în Obstetrics & Gynecology arată că rata mortalităţii scade la jumătate dacă naşterea are loc la 39 de săptămâni şi nu la 37 de săptămâni. Studiul este suficient de mare pentru ca mesajul să fie de interes pentru serviciile de sănătate şi cele profesionale medicale: fiecare operaţie cezariană electivă (la cerere) este o idee proastă. „Până acum câţiva ani credeam că naşterile între 37 şi 41 de săptămâni sunt toate la fel. Dar nu este aşa. Este o evoluţie biologică continuă. Datele noi ne spun că trebuie să ne oprim şi să realizăm că nu trebuie să intervenim decât dacă există un real motiv medical” spune Alan Fleishman, directorul medical al March of Dimes.

copil prematur nascut prin cezariana

Cercetătorii au aflat că nou-născuţii născuţi la 37 de săptămâni au risc de deces de 2 ori mai mare decât cei născuţi la 40 de săptămâni, indiferent de rasă şi etnie (3,9/1000 faţă de 1,9/1000 nou-născuţi). Cercetătorii arată că mortalitatea este însă doar vârful icebergului, există încă un număr şi mai mare de nou-născuţi care prezintă diverse afecţiuni la naştere şi necesită intervenţii şi spitalizare în terapie intensivă neonatală care nu ar fi necesare dacă copiii s-ar naşte câteva săptămâni mai târziu.

Desigur, există situaţii în care naşterea prematură este necesară pentru motive medicale. Dar noile cercetări subliniază cât de importantă este programarea operaţiei cezariene elective (la cerere) nu mai devreme de vârsta de 39 de săptămâni. Aceasta este şi recomandarea Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie. În SUA, March of Dimes a făcut apel la spitale să combată activ operaţia cezariană electivă efectuată prea devreme (înainte de 39 de săptămâni de sarcină). Unul din argumente este că fiecare copil născut la 37-38 de săptămâni costă, în final, până la de 10 ori mai mult decât un nou-născut la termen. 

Deşi nu foarte prematuri, copiii născuţi în jur de 37 de săptămâni au risc mult mai are de a prezenta probleme de respiraţie, unele necesitând ventilaţie mecanică asistată. De asemenea, au frecvent icter accentuat şi hipoglicemie. 

După Bonnie Rochman

Sursa: http://healthland.time.com/2011/05/26/is-patience-the-key-to-lowered-infant-mortality-rates

Traducere: BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole