Ascultarea propriului gângurit este crucială pentru dezvoltarea limbajului şi vorbirii sugarilor, arată un studiu recent publicat. De asemenea, cerectătorii au aflat că sugarii cu pierderi majore de auz care beneficiază de implant cohlear ajung rapid la nivelul de vocalizare al sugarilor fără probleme auditive. „Auzul este un aspect critic al motivaţiei sugarilor de a produce sunete devreme”, spune Mary Fagan, autoarea studiului şi conferenţiar la departamentul ştiinţelor şi afecţiunilor de comunicare de la University of Missouri.

Acest studiu arată că sugarii sunt interesaţi de sunete asemănătoare limbajului şi că vocalizarea lor creşte atunci când aud”. Studiul a inclus 27 de sugari fără probleme auditive şi 16 sugari cu pierderi majore de auz care au beneficiat ulterior de implante cohleare. Iniţial copiii cu pierdere de auz au vocalizat mult mai puţin decât cei fără probleme auditive. Cu toate acestea, în decurs de 4 luni după implantul cohlear sugarii cu pierdere de auz au avut acelaşi nivel de vocalizare ca şi cei cu az normal.

gangurit copii

Aceste rezultate sprijină importanţa screening-ului auditiv precoce şi al implantului auditiv precoce”, spune dr. Fagan. Dânsa şi colegii săi au aflat că sunetele diferite de limbaj precum plânsul şi râsul nu au fost afectate de abilitatea sugarilor de a auzi. „Sugarii învaţă atât de mult rpin intermediul sunetelor în primul an de viaţă. Ştim că învăţarea de la alţii este importantă pentru dezvoltarea copiilor dar auzul permite sugarilor să exploreze propriile vocalizări şi să înveţe prin propria lor capacitate de a produce sunete”, mai spune dr. Fagan.

După Robert Preidt; octombrie 2014; Journal of Experimental Child Psychology.

Traducerea BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole