Un copil care se naste cu o greutate mai mica si si nasterea sa cu mult inainte de termen pot duce la autism in cazul bebelusilor, riscul fiind mai crescut in cazul fetitelor, spun cercetatorii de la Centrul din SUA pentru controlul si prevenirea bolilor. "Medicii pediatri spun ca acei copiii care se nasc prematur sau au o greutate mai scazuta la nastere au nevoie de o dezvoltare si recuperare mai speciala", spune Dr. Diana Schendel de la Centrul National de Studiere a defectelor din nastere.

Desi pana acum baietii erau mai putini la numar spre deosebire de fete in ceea ce priveste cazurile de autism, pe viitor este posibil sa existe un numar egal de fete si baieti cu autism, printre cauze fiind si nasterea prematura si greutatea redusa la nastere. Studiul s-a desfasurat pe un numar de 565 de copii autisti care au fost comparati cu 578 de copii sanatorsi, fara probleme. Toti acesti copii din studiu s-au nascut in Atlanta in perioada 1981-1993.

autismul si greutatea micaCercetatorii au descoperit ca acei copii care au avut o greutate mai mica de 2,500 grame la nastere, prezentau un risc de 2 ori mai mare de a avea autism decat cei care s-au nascut cu o greutate normala. De asemenea, copiii care s-au nascut inainte de a 33-a saptamana de sarcina (mai mult de 7 saptamani inainte de termen) sunt de doua ori mai predispusi la a dezvolta afectiuni in comparatie cu cei nascuti la termen.

Fetele nascute cu o greutate mai mica decat cea normala prezentau un risc de 4 ori mai mare de a avea autism insotit de retard mintal sau alte dizabilitati, spre deosebire de fetele nascute cu o greutate normala. Cercetarea se bazeaza pe faptul ca femeile si barbatii prezinta cauze diferite in ceea ce priveste aparitia autismului, dupa spusele cercetatorilor.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole