Iarna, la plimbare in carucior
Daca a venit iarna cu frigul, oare trebuie sa stam doar in casa cu bebelusul?...
Un studiu realizat pe 28 de nou-nascuti a dovedit ca acestia recunosc mare parte din sunetele auzite cand erau inca in burtica mamei. S-a observat ca dupa nastere ei recunosc vocea mamei si o deosebesc de a celorlalte femei din jur. Majoritatea nou-nascutilor au fost expusi, pe timpul sarcinii, la o serie de zgomote care sa le distraga atentia si care sa masoare capacitatea de perceptie a acestora. Dupa nastere, uniinu au reactionat la aceste sunete. În contrast, insa, cei care nu au fost expusi la asemenea zgomote, au reactionat imediat.
Atunci, care este factorul care ii diferentiaza pe bebelusi intre ei si ii face sa reactioneze diferit?
Viata intrauterina este plina de sunete. Cercetarile moderne psihosomatice sustin pastrarea unei legaturi permanente cu fatul. Mama trebuie sa ii cante, sa ii vorbeasca mereu, sa ii puna muzica, sa mentina zilnic legatura cu bebelusul din burtica. Intrebarea pusa de multe mamici este daca tot ceea ce ele au comunicat pe timpul sarcinii este recunoscut mai apoi de bebelus. Raspunsul la aceste întrebari il ofera cercetatorii care s-au aplecat asupra acestui caz. Ei au folosit stimuli la o anumitã frecventa in Hertz si de o anumita intensitate in decibeli. În cele mai multe dintre cazuri, stimulii au fost folositi prin amplasarea unui microfon pe abdomenul mamicii, cat mai aproape de capul bebelusului, iar raspunsurile au fost date de schimbarea batailor inimii si reactia prin miscarea membrelor fatului. Conform cercetarilor, majoritatea bebelusilor rectioneaza la acesti stimuli.
Un alt aspect al cercetarilor consta in inregistrarea unor voci precum vocea mamei, vocea unui barbat, dar si muzica. S-a dovedit ca fatul aude sunetele care provin din exterior si ca reactionezã la mediul extern.
Pentru a verifica memoria bebelusilor dupa nastere, studiul a fost realizat pe 35 de gravide in ultima luna de sarcina. Acestea au fost impartite pe doua grupe, alternand momentele de liniste cu muzica sau zgomote stridente. Pentru fiecare bebelus a fost inregistrata cate o caseta cu aceste sunete. In primele doua zile de dupa nastere, bebelusii au fost supravegheati la spital si acasa. Toate reactiile bebelusilor la diverse sunte au fost inregistrate video. In timpul cand erau treji, 15 bebelusi din 28 au reactionat, devenind mai atenti la vocea mamei, însa au ramas pasivi la alte sunete. De asemeni, alti bebelusi au reactionat imediat la sunete noi, pe care se presupune ca nu le-au auzit pe durata sarcinii.
În comparatie cu instinctul animalic al puilor de mamifere de a-si recunoaste mama dupa strigatul ei, puii de oameni isi dezvolta simtul acustic mai mult dupa nastere. Deocamdata se crede ca in burtica, de abia în saptamana 34 de sarcina se dezvolta organul auditiv al bebelusului, devenind foarte repede capabil sa distinga intonatii, inflexiuni, cu toate ca alte studii au demonstrate ca fatul reactioneaza la sunete cu mult timp inainte. Ei dezvolta mai mult, în prima faza, o legatura afectiva prin care recunoaste mama, ceea ce permite crearea unei legaturi indestructibile, favorabile dezvoltarii fizice si psihice a nou-nascutului. Legatura se amplifica foarte mult si prin contactul vizual cu mama, prin mangaieri, etc.
Studiul a concluzionat ca bebelusii percep o mare parte din sunete, inca din burtica, unde invata importanta fiecarui sunet, invata daca el este amenintator sau nu. Totodata, majoritatea sunetelor se percep si se disting in viata extrauterina, cu reamintirea acelor sunete din burtica, care sa ii reasigure starea de bine si de siguranta.