Aparitia primilor dinti de lapte sunt o etapa importanta in viata bebelusului, atunci simti ca el a crescut. Care sunt dintii care apar si in ce moment? Cum evitam neplacerile implicate de aceasta etapa? Iata un mic ghid pentru pastrarea zambetului bebelusului.

Aparitia primilor dintisori este un eveniment care implica toata familia, deoarece parintii trebuie sa il ajute pe cel mic.

La ce varsta apare primul dinte?

In general in jurul varstei de sase luni ii apare primul dintisor, un incisiv median pe gingia inferioara. Dar poate sa apara de asemeni si la cinci luni, dar si cand bebelusul isi sarbatoreste primul anisor din viata, asa ca nu va impacientati! Trebuie sa stiti ca perioada aparitiei primului dintisor nu are nicio legatura cu dezvoltarea copilului. Exista si cazuri in care bebelusul se naste cu unul sau doi dintisori, de exemplu Ludovic al XIV lea sau Napoleon. Dar acestea sunt totusi exceptii.

Care sunt semnele aparitiei primilor dintisori?

Depinde de la copil la copil, unii au toate simptomele, iar parintii nu stiu ce sa le mai faca, pe cand altii se trezesc pur si simplu cu dintisorul.

Recunoastem cateva stari neplacute care pot insoti eruptia dentara: o febra lejera (mai putin de 38 °C), gingia se inroseste si se umfla, poate avea scaune moi si/sau sa vomite, nu mai are pofta de mancare pentru cateva zile, este morocanos si plangacios. Pentru a atenua aceste neplaceri putem sa ii dam bebelusului o jucarie pentru dentitie tinuta cinci minute in frigider, aceasta ii va anestezia putin gingia. In cazul in care are un somn agitat puteti sa ii administrati un supozitor calmant sau sa ii dati siropel cu ibuprofen, dar sa nu se exagereze, fiindca risca sa nu isi mai faca efectul pe viitor. Exista de asemeni si geluri calmante, special pentru bebelusi. In cazul in care cel mic plange foarte mult, are febra mare sau durerea persista mai mult de cateva zile este recomandat sa mergeti la un medic pediatru care va poate spune daca este cazul sa mergeti la un dentist.

Ce trebuie sa facem pentru ca bebelusul sa aiba dinti sanatosi?

primul dintisorSa ii splam dintisorii de doua ori pe zi (dimineata dupa micul-dejun si seara inainte de culcare), la inceput cu ajutorul unei comprese imbibate in apa, iar dupa abaritia primilor molari cu ajutorul unei periute de dinti subtiri. Ea permite indepartarea plagii dentare si formarea unui ritual zilnic de igiena bucala. Pasta de dinti trebuie utilizata cu moderatie (cam cat un bob de orez), deoarece bebelusul are tendinta sa o inghita. La aceasta etapa parintii joaca un rol esential, ei trebuie sa-l ajute si sa-i supravegheze spalarea dintisorilor pana in jurul varstei de 6-7 ani, lasandu-l putin cate putin sa se spele singur. In ceea ce priveste alimentatia nu este nimic interzis. Multi cred ca bomboanele si dulciurile strica dintii, dar si consumul exagerat de fructe, suc de fructe, paine sau cereale pot afecta dantura. Doar un periaj regulat poate remedia aceasta problema.

Trebuie sa evitam si folosirea aceleasi linguri de catre parinte si copil.

Nu trebuie sa invatam copilul sa bea lapte inainte de culcare, nici macar lapte natural, deoarece laptele contine lactoza care poate sa fie nociva. Este bine sa nu prelungim folosirea biberonului mai mult de cat este nevoie, mai ales cand ii dam celui mic bauturi dulci, fiind poate produce carii, denumite sugestiv carii de biberon si care sunt des intalnite la bebelusii de 18-24 de luni.

Cand trebuie sa mergem prima data la dentist?

De preferat este sa mergem cat mai devreme pentru a-l familiariza pe copil cu cabinetul stomatologic, iar aceasta vizita ar trebui sa aiba loc intre sase luni si un an. Astfel dentistul va poate informa in legatura cu aparitia primilor dintisori preum si cu manifestarile care pot sa apara. Daca nu apar alte probleme cea de-a doua vizita trebuie facuta in jurul varstei de trei ani, urmand ca dupa aceea sa se mearga din sase in sase luni.

Bebelusul inca foloseste suzeta sau isi suge degetul?

Acest obicei nu trebuie sa se prelungeasca pana creste copilul, deoarece isi poate deforma gingia si dintii vor creste strambi. Este de preferat sa-l dezvatam pana apar dintii permanenti, pentru a evita deformarea acestora.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole