Rochii de seara la reduceri de Black Friday
Probabil ca toata lumea este familiarizata cu conceptul Black Friday, fiind ziua cu...
Multi dintre noi ne-am intrebat ce determina culoare ochilor la copii, pentru ca am vazut ca nou nascutii au ochi albastri deschisi sau cenusii, iar pe masura ce cresc isi schimba culoare ochilor. Acest aspect al stabilirii culorii ochilor a fascinat si cercetatorii timp de secole pana cand stiinta a reusit sa ofere o explicatie mai completa despre culoarea ochilor si despre cum este ea mostenita.
In spiritualitate se considera ca, ochii sunt oglinda sufletului si caracteristicile fizice si energetice ale ochilor (printre care si culoarea ochilor) se transmit in proportie de peste 50% de la o intrupare la alta, anumiti terapeuti putand "citi" in ochi personalitatea unei persoane si pot face anumite diagnostice referitoare la starea de sanatate foarte precise.
Majoritatea parintilor au tendinta sa creada ca copilul lor va avea exact aceeasi culoare a ochilor ca si ei. Dar nou-nascutii au adesea ochi albastri, gri sau cenusii care se inchid la culoare pe masura cresterii in varsta, o conturare aproximativa a culorii ochilor se va produce in jurul varstei de 6 luni, in jurul varstei de 3 ani ochii unui copil ajung la culoare finala pe care si-o vor pastra toata viata, fie ca culoare ochilor copilului este albastru, verde, caprui, cenusiu sau negru.
Se stie acum ca, culoarea ochilor unui copil este determinata de o substanta numita melanina. Melanina este un pigment inchis la culoare continut de iris. Melanina controleaza cantitatea de lumina care intra in ochi, tot melanina este cea care da si culoarea tenului nostru.
Ochii deschisi la culoare au aceasta culoare pentru ca sunt mai putin pigmentati, in timp ce cei ochii mai inchisi la culoare au un continut mai ridicat de pigment. La noi-nascuti procesul de pigmentare al ochilor se finalizeaza aproximativ la varsta de 3 ani. In general, copiii cu tenul mai inchis se nasc si cu o culoare mai inchisa a irisurilor care de obicei ramane neschimbata. In cazul bebelusilor cu tenul deschis la culoare, la nastere, ochii sunt albastri sau cenusii si se schimba pe masura ce ei cresc.
Asadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimba este pigmentarea. De aceea, nu este posibil ca daca un copil nu s-a nascut cu ochi albastri sau cenusii, sa ajunga sa aiba o astfel de culoare a irisurilor pe parcursul vietii. Albastru si cenusiu sunt cele mai putin pigmentate culori ale irisului. In majoritatea cazurilor, un copil ai carui parinti nu au ochii albastri va avea in cateva luni ochii caprui sau verzi. In timp ce genele pentru ochii albastri sunt recesive, mai exact aceasta culoare poate trece la caprui sau verde, celelalte niciodata nu vor trece in albastru.
O idee gresita pe care multi oameni o au este aceea ca daca ambii parinti au aceeasi culoare a ochilor, caprui de exemplu, nu exista sanse sa aiba copii cu ochi de alta culoare. Copiii pot avea orice culoare a ochilor, sigur ca sansele sunt mai mici pentru anumite culori care nu au nimic in comun cu ochii parintilor, dar sa nu uitam ca si parintii, la randul lor, mostenesc doua gene de la fiecare din parintii lor, si au in zestrea lor genetica, gene a multor generatii.
Majoritatea specialistilor sunt de parere ca, in majoritatea cazurilor, copiii caucazieni au ochii albastri sau gri-albastrui la nastere, iar cei non-caucazieni, caprui. La ora actuala se crede ca nou nascutul vede la nastere, ochii reactioneaza la lumina, dar ca nu are vedere cromatica (nu vede culorile) decat spre varsta de 2 luni.
Pediatrul francez Edwige Antier a analizat cu atentie peste 400 de bebelusi si a observat un numar de caracteristici ale nou-nascutului, si in functii de aceste caracteristici putea prezice in proportie de aproximativ 80% din cazuri daca culoarea ochilor se va schimba. Apoi a pus la punct o metoda pe care o putea utiliza orice parinte care stia putin cum sa observe caractersiticile bebelusilor.
Pentru a putea prevedea inca de la nastere culoarea definitiva a ochilor bebelusului, cu o precizie cat mai mare, trebuie calculat ceea ce se numeste "indicele de pigmentare". In chestionarul pus la punct de pediatrul Edwige Antier sunt mentionate urmatoarele caracteristici, in functie de care se putea stabili indicele de pigmentare: