Nou nascutii nu au inca abilitatea de a-si regla temperatura corporala asa cum trebuie, motiv pentru care este foarte important ca ei sa fie ingrijiti si tinuti la caldura intr-un mediu uscat. Daca ai avut parte de o nastere normala vaginala si atat tu cat si copilul tau sunteti bine, micutul va fi sters si uscat chiar langa tine dupa care iti va fi dat in grija, bine invelit intr-o paturica si cu o gluga sau caciulita puse pe cap.

Contactul direct piele pe piele il va ajuta pe micut, tinandu-i de cald dar va fi si o cale extraordinara prin care voi doi veti incepe sa va cunoasteti mai bine.

Medicul care te-a asistat la nastere va prinde cordonul ombilical cu o doua pense si apoi va taia cordonul in zona dintre cele doua pense. In spitalele moderne, medicul va avea grija sa si colecteze o eprubeta de sange din cordonul ombilical pentru a verifica grupa sanguina a copilului dar si pentru a face alte teste.

Pe parcursul nasterii, uneori este nevoie ca medicul sa traga eventualul lichid din nasul si gura copilului, chiar inainte de a-i scoate umerii. Daca totusi, dupa nastere, micutul pare in continuare sa aiba mult lichid in gura si nas, este posibil ca medicul sa recurga inca odata la suctiune.

copilul dupa nastere

Si desi nasterea s-a terminat cu bine iar tu si copilul tau va priviti acum ochi in ochi, medicii vor continua sa -l tina sub supraveghere pentru a fi siguri ca totul este in regula.

La circa o ora dupa nastere, micutul va fi supus unui test Apgar pentru a-i evalua pulsul, respiratia, tonusul muscular, reflexele dar si modul in care identifica culorile. Nu trebuie sa iti faci griji, daca totul decurge bine, medicul va face toate aceste verificari fara a-ti lua copilul din brate.

Cand pot incepe alaptarea?

Copii au tendinta sa fie foarte alerti imediat dupa nastere, asa ca acesta este un excelent moment pentru a incepe alaptarea, in conditiile in care amandoi vreti acest lucru. In fapt, Academia Americana de Pediatrie chiar recomanda ca mamele care nasc la termen copii sanatosi sa fie lasati in grija mamelor imediat dupa nastere si cel putin pana dupa prima alaptare.

Sa stii ca nu trebuie sa te panichezi daca nou nascutul tau nu reuseste sa gaseasca sanul din prima incercare - cei mai multi copii vor incepe alaptatul la circa o ora dupa nastere asa ca nu te impacienta si ofera-i timp sa se adapteze.

Pe de alta parte nu trebuie sa iti fie rusine sa apelezi la medic sau la sora medicala pentru a te ajuta sa incepi alaptatul. Oricum ,mai tarziu cand vei fi trecuta intr-un salon impreuna cu micutul tau este posibil sa existe acolo o persoana specializata in probleme de alaptat care sa iti ofere sfaturi si sa iti explice cum trebuie sa procedezi.

Ce se intampla daca copilul meu are probleme la nastere?

Daca micutul tau are probleme la nastere care solicita tinerea sub observatie o perioada de timp sau daca este nevoie de metode de resuscitare, medicul va prinde si taia repede cordonul ombilical dupa care copilul va fi sters si uscat fiind asezat intr-un incubator in camera ta. Incubatorul ii va tine de cald copilului permitand ca acesta sa fie tinut sub observatie dezbracat.

Se va face o evaluare Apgar precum si alte teste pe care medicul le va considera necesare. Iar daca copilul va avea nevoie si de mai multe ingrijiri medicale el va fi transferat in sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti.

Pe de alta parte, daca starea lui de sanatate se va imbunatati, el va fi imbracat si apoi iti va fi adus pentru a putea sta impreuna.

Ce se intampla daca am avut o cezariana?

Daca ai nascut prin cezariana, copilul tau va fi transferat intr-un incubator. Acolo va fi uscat, gura si canalele respiratorii ii vor fi aspirate, i se va face o testare Apgar si va avea parte de toate conditiile necesare.

In foarte multe spitale, daca micutul nu are probleme, el va fi invelit intr-o patura care sa ii tina de cald si ii va fi adus tatalui care va sta la capul patului langa proaspata mamica. Astfel, femeia poate sa isi admire copilul inca de cand se afla pe masa de operatie.

In fine, copilul iti va fi adus in salonul de spital in care vei sta pentru recuperare, iar daca vrei sa incepi sa alaptezi, acum este cel mai bun moment.

Banda de identificare

Chiar de dinainte de a iesi din camera de operatie, o asistenta se va asigura ca micutul are o banderola cu datele de identificare prinsa de incheietura mainii dupa care sa fie identificat.

In spitalele occidentale, pe langa aceasta banderola, copiilor le este luata si o amprenta a talpii piciorului.

Ce altceva se va mai intampla in prima ora din viata copilului meu?

In general, o asistenta se va ocupa de turnarea catorva picaturi oculare antibacteriene speciale in ochii micutului pentru a evita contractarea vreunei infectii a ochilor (unele astfel de infectii pot duce chiar la orbire).

De asemenea copilul va fi cantarit si i se va administra o injectie cu vitamina K pentru sange. In plus i se vor mai masura lungimea si circumferenta insa daca alaptezi, in general aceste operatiuni vor fi amanate pana cand copilul isi va termina primul alaptat.

Ce se intampla mai departe?

Dupa ce temperatura copilului tau va ramane stabila pentru cel putin cateva ore, o asistenta ii va face o mica baita cu buretele, spalandu-i si parul daca este necesar.

Mai departe, copilul va primi o examinare pediatrica completa, iar dupa acest examen, poti cere ca micutul sa ramana cu tine sau el poate fi dus sa se odihneasca in cresa special amenanjata. Oricum, daca alaptezi, lucrul logic de facut este sa il pastrezi alaturi de tine deoarece el va avea nevoie de alaptare odata la cateva ore.

Va primi copilul meu o injectie contra hepatitei B?

Da, in general aceasta injectie o va primi chiar inainte de a parasi spitalul. Insa daca esti purtatoare a v irusului hepatic B sau daca esti suspecta, copilul va fi vaccinat in primele 12 ore de la nastere.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole