Colicile abdominale reprezinta o problema atat pentru parinti, cat si pentru medic. Sunt afectiuni frecvent intalnite, afectand aproximativ 25% dintre copii. Una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la cabinetul medical a copilului cu varsta mai mica de 3-4 luni de viata o constituie colicile.

Colica abdominala reprezinta o disfunctie benigna si autolimitanta, ale carei cauze etiologice specifice nu au fost complet elucidate. Se considera ca aceasta afectiune este o consecinta a imaturitatii sistemelor digestiv si nervos ale nou-nascutului si sugarului.

Principala manifestare clinica a sugarului cu colici o reprezinta plansul, ca expresie a durerii. Daca bebelusul plange mai mult de 3 ore pe zi, cel putin 3 zile pe saptamana putem presupune ca el sufera de aceasta afectiune. Plansul este diferit, fiind mai viguros, mai intens si sustinut. Alte semne, precum picioarele reci cu flectarea membrelor inferioare pe abdomen si, in acelasi timp, flectarea extremitatii cefalice pe torace si/sau strangerea pumnilor cu flectarea membrelor superioare pe torace, prin miscari spasmodice, pot indica, de asemenea, o criza colicativa. Cu toate acestea, in afara crizelor, sugarul nu prezinta semne de boala si se alimenteaza bine.

Tratament homeopat

colici abdominali la nou nascutBebelusul este o fiinta foarte fragila. Asadar, este recomandabil sa se recurga la homeopatie pentru a calma durerea copilului suferind de colici.

Compuse din extracte naturale din plante, in doze mici si atent calculate, preparatele homeopate nu prezinta nici un pericol pentru bebelusi.

Plante cu efect benefic in colicile abdominale

Un studiu realizat in Israel a aratat ca o combinatie de plante traditionale ca musetelul (Matricaria recutita), lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) si semintele carminative, precum anasonul (Pimpinell anisum), reduce frecventa colicilor cu pana la 57%. Musetelul, menta (Mentha piperita), anasonul, sunatoarea (Herba hyperici) si valeriana (Valeriana officinalis) au proprietati antispastice si antiinflamatorii, reducand astfel, frecventa si intensitatea colicilor.

Lemnul dulce, musetelul si menta au insusiri usor diuretice si sudorante, fiind utile si in puseele febrile. Menta, valeriana si sunatoarea aduc un efect calmant suplimentar, imbunatatind inclusiv calitatea somnului sugarului.

 

Autor Dr. Ana – Maria Rizea

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole