Centura postanatala pentru dupa nastere
Pentru perioada de dupa nastere pentru a avea o recuperare mai rapida si retragerea abdomenului...
In momentele de imediat dupa nastere, bebelusii trec prin niste schimbari importante si in acelasi timp uimitoare. In burtica mamei au avut parte de temperatura perfecta si au primit tot ceea ce au avut nevoie prin cordonul ombilical. Dupa nastere ei trebuie sa invete isi autoregleze temperatura corpului, plamanii trebuie sa devina mult mai activi pompand aer si nu in ultimul rand, ei trebuie sa invete sa suga, inghita si digere laptele matern. Daca toate acestea se vor desfasura normal si usor depinde in mare masura de grija si atentia pe care mama si copilul o vor primi imediat dupa nastere.
Din fericire aproape toate schimbarile prin care trebuie sa treaca nou nascutul se petrec mult mai usor atunci cand sunt indeplinite cateva conditii foarte simple: atingerea directa fara nici un fel de paturi sau imbracaminte intre mama si copil, sunetele familiare, mirosurile si gusturile si acea caldura perfecta care il face pe micut sa se simta in siguranta in bratele mamei.
Prin contact fizic direct, copilul se adapteaza mai usor la a respira singur, ramane la temperatura optima si invata instinctiv cum sa se alimenteze de la sanul mamei. De altfel, oamenii de stiinta au descoperit ca micutii care sunt tinuti la pieptul mamei in prima ora de viata, chiar si fara ajutor suplimentar invata singuri, ghidandu-se dupa vaz si miros, cum sa ajunga la sanul mamei.
Insa contactul fizic direct intre mama si copil este benefic si necesar nu doar in prima ora de viata a micutului. Cu cat mai mama si copilul stau mai mult in contact fizic, cu atat mai bine. Spre exemplu un beneficiu enorm dat de contactul direct este cresterea legatarii afective dintre mama si copil. De asemenea, femeile care isi tin copii la piept dupa nastere dezvolta o un sentiment de dragoste materna mult mai mare pentru micuti si reusesc sa le inteleaga mult mai usor nevoile decat mamele care sunt separate de copii dupa nastere.
Pe de alta parte, multe femei, imediat dupa nastere incep sa se simta foarte obosite si pentru ele poate fi destul de tentant sa isi incredinteze nou nascutul in grija asistentei pentru a fi dus in cresa maternitatii, pentru a avea ceva mai multa liniste. Totusi studiile in domeniu au aratat ca, proaspata mamica poate sa se odihneasca la fel de bine si avand copilul in preajma. Acest fapt poate fi de ajutor si in cazul in care copilul are nevoie de ceva, mama putand sa raspunda mult mai usor si mai repede la necesitatile ce apar, cum ar fi spre exemplu alaptatul.