Din nefericire nu toate sarcinile decurg pana la capat chiar asa cum trebuie. De fapt sunt destul de multe situatiile in care micutii trebuie adusi pe lume prematur, uneori chiar prea prematur. 

In asemenea situatii singura lor salvare o reprezinta echipamentele si personalul specializat din spitalele sau maternitatile dotate cu sectii de terapie intensiva unde bebelusii, uneori extrem de mici, ajung sa isi definitiveze maturizarea organismului in mici incubatoare conectate la tuburi de oxigen si aparate de monitorizare a functiilor organismului.

In sistemul medical, in functie de saptamana de sarcina in care s-au nascut, copiii prematuri sunt impartiti in mai multe categorii dupa cum urmeaza: sub 28 de saptamani, intre 28 si 31 de saptamani, intre 32 si 33 si nu in ultimul rand intre 34 si 36 de saptamani. Fiecare din aceste perioade au specificul lor de probleme cu care medicii trebuie sa se confrunte, insa este evident ca cu cat fatul vine pe lume la o varsta mai inaintata, cu atat mai bine.

Iata in continuare cateva informatii despre fiecare dintre aceste perioade:

Bebelusii nascuti prematur la sub 28 de saptamani

In primul rand, datorita varstei foarte fragede, acesti bebelusi sunt expusi celor mai multe riscuri de dezvoltare a unor complicatii, atat acum cat si mai tarziu in decursul vietii.
Micutii cantaresc deseori mai putin de 1 kg, adica cu mult sub greutatea unui nou nascut la termen si aproape toti au nevoie de tratament cu oxigen, surfactanti pentru piele si ventilatie mecanica necesara deoarece ei nu sunt inca apti sa respire singuri.

De asemenea, varsta nu le permite inca sa fie hraniti pe cai normale si de aceea hrana le vine intravenos printr-o perfuzie atasata de brat. De fapt multi nici nu pot plange inca, ca sa nu mai vorbim de faptul ca le lipseste aproape complet tonusul muscular. Practic acesti micuti isi petrec majoritatea orelor dintr-o zi dormind si acumuland energie pentru a rezista in continuare si a ajunge la capatul perioadei normale de 36 de saptamani, moment in care se spune ca deja sunt in afara pericolului.

Nici aspectul copiilor nascuti atat de devreme nu este unul obisnuit, pentru ca, pielea le este cvasistravezie putandu-se observa cu usurinta venele si arterele de dedesubt. De asemenea fata si corpul le sunt acoperite cu un strat fin de par denumit lanugo iar corpul lor este mult mai slab decat al unui copil normal deoarece organismul lor nu a acumulat suficienta grasime.

Din nefericire, desi cei mai multi dintre cei nascuti la sub 28 de saptamani supravietuiesc luptei cu zilele si saptamanile pe care le mai au in fata pana la implinirea a 36 de saptamani, multi dintre ei vor dezvolta diferite complicatii mai tarziu si aproape jumatate vor avea handicapuri usoare sau probleme de comportament si invatare.

copii nascuti prematur - posibile probleme si ingrijire

Bebelusii prematur adusi pe lume intre a 28-a si a 31 saptamana de gestatie

Cu un aspect similar celor veniti pe lume la sub 28 de saptamani, cei nascuti dupa 28 de saptamani au sanse mai mari de supravietuire si cantaresc pana la aproape dublu fata de micutii din categoria anterioara.
Deoarece organele interne nu le sunt suficient maturizate nici acesti bebelusi nu am cum sa respire sau sa se hraneasca singuri asa incat sunt si ei dependenti de oxigenul si perfuziile ce le ajung in incubatoare.

Totusi, pentru o parte din cei nascuti in a 31-a saptamana gestationala se poate incepe partial hranirea cu lapte matern sau formula de lapte praf prin intermediul unei sonde plasate in nas sau in gura.
In alta ordine de idei, multi dintre micuti pot plange, majoritatea sunt activi se misca si pot deschide ochii, ramanand trezi pentru o perioada de timp din ce in ce mai mare.

Din pacate, desi acesti micuti se afla intr-o situatie net superioara fata de cei din categoria anterioara si pana la 95% din ei supravietuiesc, totusi ei nu sunt feriti de complicatii medicale, ce-i drept mai putin severe si nici de pericolul de aparitie a unor handicapuri mai mult sau mai putin severe de-a lungul vietii.

Ce se intampla cu micutii prematuri, veniti pe lume intre a 32-a si 33-a saptamana de gestatie?

In primul rand este bine de stiut ca 95% dintre acesti copii supravietuiesc iar majoritatea vin pe lume cu o greutate de peste 2 kg ceea ce le ofera un avantaj considerabil fata de cei nascuti mai devreme. Unii dintre micuti nu au nici o problema in a respira siguri dar sunt si bebelusi ai caror plamani nu fac in totalitate fata si au nevoie de o sursa suplimentara de oxigen.

Copii care nu manifesta probleme respiratorii vor putea fi alaptati fie la san fie la biberon, dar pentru cei cu respiratia asistata se impune hranirea prin  intermediul unei sonde naso-gastrice sau a unei perfuzii.
In alta ordine de idei, desi acesti copii sunt in general feriti de riscurile aparitiei de handicapuri dar asta nu inseamna ca pe termen lung nu exista si riscul aparitiilor unor deficiente in ceea ce priveste comportamentul si capacitatea de invatare.

Copii nascuti aproape de termen intre cea de-a 34-a si cea de-a 36 saptamana gestationala

Acesti micuti au marele avantaj ca au venit pe lume cu destul de putin timp inainte de data normala de nastere, motiv pentru care sunt in mare parte pregatiti pentru a supravietui in mediul extrauterin., Ca si greutate, acesti copii sunt foarte apropiati de greutatea unui nou nascut la termen adica in jur de 2,7 kg.

In alta ordine de idei, desi au toate sansele sa supravietuiasca si sa se dezvolte absolut normal, pentru unii micuti exista totusi si riscul de aparitie a unor complicatii, in special in legatura cu reglarea temperaturii corporale, deoarece organismul lor nu a reusit sa acumuleze suficienta grasime sub piele, grasime absolut necesara pentru buna autoreglare a temperaturii corporale a bebelusului.

Cum este si normal de altfel, faptul ca s-au nascut atat de aproape de termenul normal de nastere le permite acestor micuti sa fie alaptati normal. Totusi in ceea ce priveste dezvoltarea cerebrala este bine de stiut faptul ca, in urma mai multor studii s-a evidentiat ca la 35 de saptamani creierul unui copil nascut prematur cantareste doar 60% din greutatea pe care o are creierul unui copil nascut la termen. Chiar si asa insa, copii nascuti intre 34 si 36 de saptamani nu se afla in pericol de a dezvolta handicapuri fizice ci doar usoare intarzieri mentale vizibile in special in ceea ce priveste capacitatea de invatare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole