Cum pedepsim un bebelus?
Copiii cat sunt mici nu ar trebui sa fie pedepsiti pentru ca plang, cu atat mai...
Copilul tau in sfarsit s-a nascut, acum este acolo, in patut! Ce etapa interesanta! Chiar daca depinde in intregime de tine, el poseda mai multe competente si abilitati decat crezi.
Ce etapa stimulanta! Tu si copilul tau incepeti sa va cunoasteti, si, de asemenea, el descopera lumea care il inconjoara. Aceasta depinde in intregime pe tine, dar si el are multe aptitudini si obiceiuri, chiar mai multe decat ai banui.
Cel mai bun mod de a invata sa va cunoasteti este sa va petreceti mult timp impreuna. Veti descoperi astfel temperamentul, gradul de sensibilitate la atingere, la sunete si imagini, precum si lucrurile care il deranjeaza. Fiecare copil este unic si necesita ingrijire speciala.
Tot ce face un nou-nascut este sa doarma, sa manace si sa planga. Multi nou nascuti dorm 18 de ore pe zi, intermitent si, in general, mai mult ziua decat noaptea. Trebuie sa il invatati sa faca diferenta intre zi si noapte, de exemplu, noaptea culcandu-l intr-o camera obscura si linistita.
In primele saptamani care urmeaza dupa nasterea copilului, multi parinti il hranesc pe cel mic "la cerere", adica atunci cand plange. Cu toate acestea, catre a treia luna a vietii sale, puteti incepe sa respectati orele de masa.
Plansul este cel mai simplu mod in care copilul va poate atrage atentia si isi poate exprima nevoile. In primul lui an de viata, nu este nimic pe care sa nu il puteti face pentru a raspunde nevoilor lui. Atunci cand copilul plange, trebuie sa mergeti sa-l incercati pentru a vedea daca ii este foame, daca are nevoie sa fie leganat sau daca vrea sa fie luat in brate. Ignorandu-i plansul riscati sa il suparati si sa planga si mai tare. Copilul vostru este departe de a se juca pentru a va face fericita sau a va contraria, pentru ca inca nu stie cum. Aceasta este pur si simplu exprimarea nevoii lui, a disconfortului sau a satisfactiei. In general, bebelusii plang mult in primele 6 saptamani dupa nastere. Apoi, plansetele lor scad pentru ca invata sa se calmeze fara ajutorul altei persoane.
Pentru a ajuta copilul sa descopere lumea, dati-i obiecte care respecta standardele de siguranta si la care se poate uita. Puneti-i sa asculte muzica sau sa auda un zgomot si sa atinga tesaturi sau jucarii moi. Invatati-l sa tina si sa mestece un inel pentru dentitie, o zornaitoare care face zgomot, o cescuta sau o sticla de plastic.
Daca a fost nascut la termen, un copil masoara de obicei intre 45 cm si 55 cm si cantareste intre 2,5 kg si 4.3 kg. In primele sale zile de viata, el poate pierde aproximativ 10% din greutatea pe care a avut-o la nastere. Acest lucru este destul de normal. Se vor recupera aceste cateva grame in 2-3 saptamani. In medie, acesta ar trebui sa castige intre 100 si 250 g pe saptamana in primele 3 luni. In aceasta perioada, el ar putea avea puseuri de crestere. Daca este cazul, aceasta il va determina sa bea laptic mai des. La 4 sau 5 luni, probabil, isi va dubla greutatea pe care a avut-o nastere. La 1 an, acesta isi va tripla greutatea.
Daca bebelusul dumneavoastra a fost nascut prematur, ar putea avea dimensiuni mai mici decat ceilalti si ritmul sau de crestere ar putea fi mai lent la inceput. Dar ii va ajunge din urma pe ceilalti copii de varsta lui, cand va avea in jur de 4 sau 5 ani.
La nastere, nou nascutul are pielea roz sau rosie. Uneori, ea prezinta incretituri (branduri care amintesc de atingerile de marmura). Ele sunt cauzate de frig si dispar, de obicei, de indata ce ii este cald.
Nici cald, nici frig Mentineti o temperatura ambientala intre 20°C (68°F) si 21°C (70°F). La nevoie acoperiti-va bebelusul cu o paturica usoara: trebuie sa ii fie cald, dar nu trebuie sa transpire. Pielea sa este la fel de sensibila atat la caldura cat si la frig. |
In general, pielea unui bebelus este neteda, moale si transparenta in unele zone. Cu toate acestea, uneori este incretita sau prezinta coji, mai ales la extremitati. Aceasta poate fi, de asemenea, acoperita cu un strat albicios, care va fi absorbit in cateva ore sau cateva zile, sau va fi acoperit cu o pielita subtire, care va disparea in cateva saptamani.
Puteti observa mici pete rosii intre ochii, pe pleoape sau pe partea din spate a capului. Ele se albesc sub presiunea degetului si devin mai pronuntate atunci cand copilul plange. Vor disparea in primul an de viata. Micutul vostru poate, de asemenea, sa aiba pete albastrui pe fese sau pe fundulet. Ele vor disparea, probabil, inainte de varsta de 3 ani. Cu toate acestea, unele pete sunt permanente: aceasta este un fel de semnatura genetica ce provine de la unul dintre stramosii dumneavoastra sau ai sotului/sotiei dumneavoastra.
Este posibil ca nou-nascutul sa aiba mici puncte albe pe fata, mai ales pe nas. Este vorba de milium. Treptat acestea vor disparea in cateva saptamani.
Daca copilul dumneavoastra are pielea galbuie a 2-a sau a 3-a zi de viata, este din cauza icterului fiziologic al nou-nascutului.
Cordonul sau ombilical este de culoare alba la nastere; devine maro sau negru cand se usuca si cade, in general intre 2 si 4 saptamani.
Sugarii de tip caucazian (albi) au, de obicei, ochii albastru-gri la nastere, iar ceilalti tind sa aiba ochii de culoare mai inchisa. Culoarea ochilor nu este definitiva, inainte de 3 luni, uneori chiar si inainte de 1 an.
Un copil are capul prea greu pentru a putea sa s-il mentina. Muschii, tendoanele si nervii de la gat sunt inca delicati. Trebuie sa ii sustineti capul pentru a evita orice ranire.
Trebuie sa stiti faptul ca, in urma presiunii asupra craniului din timpul nastreii acesta se va deforma, dar isi va relua forma dupa cateva saptamani. Oasele craniului nu sunt inca sudate unele cu altele. Acestea sunt legate prin doua membrane: o membrana subtire in forma de diamant (numita fontanela mare), care este situata pe varful capului si o membrana mica de forma triunghiulara (fontanela mica), situata in partea din spate a capului. Uneori, puteti vedea ca acestea bat in acelasi ritm cu inima. Trebuie sa atingeti aceste parti ale capului cu delicatete. Intre 9 si 18 luni, oasele craniului se sudeaza, si fontanelele se inchid.
La nastere, exista uneori o umflatura sub pielea capului copilului: este encephalocel, un cucui, cauzat de o acumulare de sange sau umflatura. Acesta va disparea in cateva zile, fara a lasa urme.
Micile labii ale vulvei unei fete sunt umflate in timpul primelor 2 sau 3 zile de viata. Uneori, le poate acoperi o substanta albicioasa: este vernix caseosa. Lasati-l in pace: acesta va protejeaza micuta impotriva bacteriilor. Este posibil sa ii curga un pic de sange din vagin in timpul primei saptamani de viata. Este un fel de mini-menstruatie normala, cauzata de hormonii pe care i-a transmis mama in timpul sarcinii.
Sanii copilului nou-nascut (baiat sau fata), uneori, sunt umflati si pot produce un pic de lapte. Nu incercati sa-l trageti afara. Totul va reveni la "normal" in cateva zile.
In general, testiculele unui baiat sunt coborate in scrot, iar culoarea lor este un rosu purpuriu. Daca acestea nu sunt coborate, informati medicul despre acest lucru: se intampla uneori la copiii nascuti prematur. Daca pielea preputului se lipeste de gland, nu incercati sa o dezlipiti, deaoarece i-ar provoca dureri inutile copilului. Preputul in sine se va dilata, si glandul va fi clar atunci cand baiatul vostru va avea aproximativ 3 ani (uneori, acest lucru apare doar in adolescenta).
Despre circumcizieAceasta interventie chirurgicala, care implica eliminarea unei parti a preputului sau tot preputul, a fost foarte practicata. Societatile de pediatrie estimeaza astazi ca studiul avantajelor si dezavantajelor circumciziei nu incurajeaza practica sa sistematica in cazul nou-nascutilor. |
articol de Antonia Barbu