Copilul la 1-3 ani. Limbajul
In aceasta perioada limbajul copilului are o dezvoltare exploziva. Copilul va face...
Copilul stie si poate sa comunice cu mama si tatal, inca din perioada intrauterina, fie prin inducerea unor ganduri si sentimente acesteia, fie prin cunoscutele miscari fetale sau loviturile din burtica mamei. Putini parinti isi dau seama ca unele sentimente, ganduri, trairi sau dorinte pe care le simt in mintea si sufletul lor sunt modul prin care copilul din burtica mamei le transmite ceva.
Femeile ce au fost insarcinate va pot spune ca in timpul sarciniii le creste numarul si intensitatea sentimentelor si trairilor, deoarece o parte din acestea sunt determinate de bebelus. Si majoritatea parintilor au observat ca fatul reactioneaza si fizic prin miscari fetale accentuate sau lovituri in burtica, cand in preajma mamei sunt anumite persoane, cand se discuta anumite probleme, etc, acestea sunt o parte din modurile prin care bebelusul comunica cu parintii sai inca de dinainte de nastere.
Comunicarea continua imediat dupa nastere incepand cu primul tipat al copilului si raspunsul mamei, dezvoltandu-se pe masura ce interactiunile copilului cu mediu sau sunt tot mai frecvente. Specialistii considera ca primii 5 ani din viata sunt decisivi pentru dezvoltarea caracteristiclor de comunicare ale copilului.
Dar comunicarea nu reprezinta numai limbajul oral (vorbirea), ci si limbajul non-verbal, "limbajul corpului", cind mesajele sunt transmise prin timbrul vocii, expresivitatea fetei, pozitia corpului, gesturi. Nu se poate vorbi de o buna comunicare cu bebelusul in absenta limbajului corpului, care este esential in comunicare. La inceput, formele de comunicare non-verbale sunt simple: suras, zambet, tristete, suparare, indignare, gestica mainilor. Treptat, comunicarea non-verbala creste in complexitate pentru a putea exprima o emotie. De exemplu, pentru a exprima bucuria revederii mamei, zambetul este corelat de alte expresii ele fetei (privire ce cauta contactul vizual, accentuata de placerea revederii, marirea ochilor, destindere faciala) si gesturi ale membrelor (intinderea mainilor cu semnificatia de a fi luat in brate sau imbratisat). Aproximativ incepand cu varsta de 3 luni, mesajele nonverbale se vor completa si mai mult cu cele verbale (plansetul are mai multe variatii de tonalitate, scoate si alte sunete).
Inca de mic, copilul dezvolta abilitati de comunicare (este atent, asculta, apoi mai tarziu imita). Atentia se contureaza ca abilitate atunci cand copilul priveste pentru prima data fata mamei si apoi la persoanele ce incearca sa-i atraga atentia prin voce si miscare. Ascultarea activa se observa atunci cand bebelusul aude un anumit sunet, cauta sursa sunetului si isi muta privirea spre locul de unde provine sunetul, sau prin recunoasterea si reactia la auzul vocei anumitor persoane cunoscute.
Capacitatea de comunicare a bebelusului se dezvolta atunci cand rolurile in comunicare se schimba alternativ (exemplu: mama imita actiunile, sunetele si gesturile copilului, iar acesta la randul sau o imita pe mama)