Toti stim, ca in majoritatea cazurilor, primele cuvinte rostite de un copil le rosteste sunt, de cele mai multe ori, "mama" si "tata" (sau variantele acestora in diferite limbi). Si acest lucru nu este deloc intamplator pentru ca, la varste foarte fragede, copilul cel mai usor poate reda silabe repetitive.

Bucuria parintilor, atunci cand aud ca micutii pronunta cuvintele magice "mama" si "tata" , este o consecinta fireasca a activitatii cerebrale, in primii ani de viata, ne informeaza livescience.com.

Cercetatorii britanici au realizat un studiu potrivit caruia copilul poate pronunta, inca de mic, doar ultimele silabe dintr-un cuvant intreg, pe care le repeta. Nu intamplator, mai cred cercetatorii, cele doua cuvinte, "mama" si "tata", sunt foarte asemenantoare in majoritatea limbilor. Cercetatorii au analizat activitatea cerebrala a 22 de nou nascuti (2 sau 3 zile), atunci cand gangureau. Copiii pronuntau doar silabe repetitive precum "mubaba" sau "penana".

Activitatea craniana a bebelusilor este intensa in partea frontala, zona responsabila de pronuntarea primelor sunete. Astfel, cercetatorii au concluzionat ca cele doua cuvinte prin care sunt identificati parintii sunt foarte bine alese si intr-o perfecta concordanta cu ceea ce poate un copil sa pronunte la acea varsta.

primele cuvinte: mama si tata

"Nu este o coincidenta faptul ca in cele mai multe limbi ale lumii, numele parintilor contin silabe repetitive, "papa" sau "tata"", a spus cercetatorul Judit Gervain. Ea a mai spus ca descoperirea permite parintilor sa aplice copiilor lor o noua metoda de invatare a primelor cuvinte.

"Zonele responsabile pentru invatarea limbii in cazul unui adult nu inregistreaza dezvoltarea limbajului, ci forma finala in care au fost percepute cuvintele. Datorita acestor descoperiri, parintii au posibilitatea de a-si invata micutii, inca de la o varsta frageda, cuvinte intregi", a explicat Gervain.

Sursa: Ziare.com

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole