Puterea atingerii. Mangaierea vindecatoare
Este ceva mai reconfortant pentru un copil decat sa simta atingerea usoara a...
Pentru a distinge un masaj de o mangaiere, acesta ar trebui sa il faca pe copil sa se relaxeze si ulterior sa doarma mai bine. Prin masaj il poti ajuta sa scape chiar si de durerile de stomac.
Se cunoaste faptul ca arta atingerii a fost mult timp un subiect tabu in tarile occidentale, dar tu poti sa ii faci masaj bebelusului tau inca de la nastere pentru a se crea o legatura profunda intre voi doi, pentru a-l calma si a-l face sa se simta protejat, dar si pentru a-i dezvolta functiile motrice.
Atingerea este principalul mod de a comunica cu micutul tau, masajul putand fi considerat un adevarat limbaj corporal. Acesta ii va aminti de caldura uterului si il va linisti. Uneori este suficienta doar sa il tii in brate si sa iti simta inima cum bate si se va calma. De aceea atunci cand plange nu iti face intodeauna griji pentru ca este posibil ca cel mic sa vrea doar o imbratisare sau simte nevoie sa ii faci cateva exercitii fizice.
Masajul de relaxare da o stare de bine in tot corpul, relaxeaza muschii, stimuleaza circulatia sangelui si circulatia limfatica si stimuleaza tranzitul intestinal. In cele din urma, masajul contribuie la dezvolatrea micutului tau si il ajuta sa treaca de la pozitia fetala din burtica ta la statul in picioare.
Pentru a-i face masaj trebuie sa alegi un moment al zilei in care si tu si bebelusul sunteti linistiti, de exemplu dupa baie. Asezati-va calmi (de preferat este sa fiti doar voi doi) intr-o camera bine incalzita (26°C). Adoptati o pozitie confortabila, dar asigura-te ca are spatele drept asezandu-l pe masa de infasat (cand este foarte mic), apoi pe podea sau pe genunchii tai.
Incepi masajul cu atingeri afectuoase, iar daca cel mic este reticent, atunci maseaza doar o singura parte a corpului. Dupa cateva zile el isi va da seama ca ii face bine si ca il ajuta sa se relaxeze si o sa stea sa ii masezi tot corpul. Timpul recomandat este de 30 de minute. In cazul in care bebelusul este racit sau nervos, ori daca tu nu te simti prea bine, amanati sedinta de masaj pentru mai tarziu sau pentru a doua zi.
Masajul trebuie sa provoace o placere tacuta. Fii naturala, canta, vorbeste cu copilul tau, imbratiseaza-l daca ai chef. Nu cauta sa executi niste miscari mecanice, lasa-te condusa de mainile tale si de reactiile celui mic.
- Da-ti cu ulei sau cu lotiune pe maini si apoi incalzeste-le frecandu-le,
- Joaca-te cu copilu, vorbeste cu el chiar dinainte sa incepi masajul,
- Aluneca cu partea exterioara a degetului mare pe umeri si pe spate,
- Schimba usor pozitia copilului pentru a continua masajul pe torace, pe abdomen,
- Maseaza-i bine manutele si talpitele, dar mai ales obrajii doarece acestia il dor de la supt,
- Pentru masajul la cap executa miscari circulare usoare.
Intre 9 si 12 luni nu te ingrijora daca este foarte agitat si incearca sa traga prosopul sau sa apuce tot ce se afla in jurul lui si nu mai are stare la masaj. Este foarte curios si nerabdator sa descopere lumea din jurul lui si nu mai are timp pentru masajul tau, dar vei vedea ca in momentele de oboseala sau de suparare va aprecia un mic masaj la cap, la picioare sau pe spate si nici nu o sa iti vina sa crezi ce repede va adormi in timp ce tu ii plimbi degetele prin par.
Poti continua masajul bebelusului cu mici exercitii pentru a intinde muschii bebelusului, dar asigura-te ca alegi exercitiile potrivite varstei copilului tau.
Articol de Antoneta Barbu