În timp ce stau la marginea pătuţului şi îi zâmbesc nou-născutului majoritatea părinţilor nu ştiu că nou-născutul le poate înţelege emoţiile.

Un studiu foarte interesant al cercetătorilor de la Institute of Psychology al University of Oslo (Norvedia) şi al University of Uppsala (Suedia) a implicat copii cu vârsta de 2-3 zile şi a arătat că distanţa maximă la care nou-născutul distinge dacă părintele este furios sau fericit este de 30 de cm.

Dacă distanţa creşte la 60 cm sau peste 60 cm imaginea văzută de nou-născut este aşa de blurată încât copilul nu mai poate distinge emoţiile pe faţa părintelui. Cercetătorii au folosit înregistrări video de feţe care şi-au schimbat continuu expresia emoţională.

alaptare pat

La început filmele video au fost arătate adulţilor pentru asigurarea că emoţiile înregistrate sunt uşor de recunoscut. Apoi, aceleaşi înregistrări au fost arătate nou-născuţilor şi reacţia acestora la expresiile faciale din video au fost indicatoare pentru faptul că cei mici au putut sau nu să vadă imaginea.

În general nou-născuţii au răspuns întâmplător la imaginile plasate la mai mult de 30 cm dar la distanţe mai mici numărul de răspunsuri corecte a crescut. Conform profesorului Svein Magnussen, nou-născuţii sunt capabili să imite expresiile faciale ale adulţilor din primele zile de viaţă.

Dar aceasta nu înseamnă că ei şi înţeleg ce anume exprimă o expresie facială anume. Dar, dacă părinţii doresc să fie văzuţi de nou-născuţii lor atunci trebuie să se apropie de ei.

Sursa: http://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-0880-5

Articol tradus de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole