Astazi, se stie ca fatul este capabil sa perceapa lumina inca din luna 3 de sarcina, iar din luna a 7-a de sarcina se considera ca bebelusul deja vede. Astfel se poate spune ca vederea fatului nu este perfecta la inceput, dar se imbunatateste pe parcursul sarcinii si reprezinta o sursa inepuizabila de explorare a noii lumi care i se desfasoara in fata ochilor.

In 1983 a fost demonstrat foarte clar prin ecografie ca fatul deschide ochii in lichidul amniotic cel putin incepand cu saptamana 16 de sarcina. In plus, expunand burtica mamei la variatii de lumina, fatul reactioneaza si se observa o accelerare a ritmului cardiac si o agitatie prin miscarea membrelor. La 7 luni dupa conceptie fatul vede deja.

fatul vede in burticaLa nastere, nou-nascutul are capacitatea de a distinge relative bine imaginile foarte contrastante si mai indepartate. El poate distinge doua lucruri de intensitate luminoasa de pana la 5 %, in vreme ce un adult percepe diferenta intre 1 si 2%.

Noile studii au ajuns la concluzia ca bebelusii arata o preferinta deosebita pentru lucrurile noi. Un cercetator a demonstrat ca nou-nascutii care nu manifesta nici un interes fata de obiecte si lucruri noi prezinta dezavantajul unor antecedente patologice (complicatii obstretice sau postnatale).

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole