Ce este gastroenterocolita / enterocolita? Gastroenterocolita/ enterocolita acută reprezintă o afecţiune infecţios-inflamatorie a tractului digestiv (stomac = „gastro-”, intestin subţire = „entero-” şi intestin gros = „colita”).

Etiologie

Identificarea, prin teste, a agentului etiologic al gastroenterocolitei este esenţială, deoarece aceasta poate modifica conduita terapeutică. Având în vedere faptul că această afecţiune reprezintă o cauză majoră de îmbolnăvire la copii, trebuie făcută diferenţierea etiologică a cauzei: virală (rotavirusuri, adenovirusuri, enterovirusuri, virusul Norwolk), bacteriană (Shigella spp., Salmonela tiphi, Escherichia coli enteropatogen, enterotoxigen sau enterohemoragic, Campylobacter jejuni etc) sau parazitară (Giardia lamblia, Entamoeba histplytica, Blastocystis homnis etc)

Infectarea se face pe cale fecal-orală, adică prin consumul unor alimente contaminate, insuficient spălate sau preparate, după caz. Unii vectori pot angrena şi împrăştia agenţii cauzali pe o distanţă amplă. Aşadar, boala poate apărea în cadrul unor grupuri populaţionale la distanţă (populaţia unei localităţi) sau în grupuri compacte (familie, grădiniţă etc) care au consumat acelaşi aliment sau deţin aceeaşi sursă de apă potabilă.

Factori care contribuie la apariţia bolii

- Vârsta mică – reprezintă un dublu factor: primul – sistemul imunitar incomplet maturat, iar imunitatea dobândităp este, încă, precară; al II-lea – copilul nu are conştiinţa normelor igienice; la vârsta foarte mică, aflându-se în proces de cunoaştere a mediului înconjurător, el are tendinţa de a pune în guriţă diferitele obiecte cu care intră în contact sau mânuţele nespălate.

- Greutatea mică în raport cu vârsta, malnutriţia sau rahitismul.

- Alimentaţia artificială în primul an de viaţă (s-a constatat ca alimentaţia naturală  este un factor protector, datorită aportului de imunoglobuline din laptele matern)

- Colectivitatea – creşe, grădiniţe, centre de plasament etc.

- Curele prelungite antibiotice, datorită distrugerii florei intestinale saprofite, prin scăderea apărării locale.

Semne şi simptome gastroenterocolita

Tabloul clinic al  bolii diferă în funcţie de cauză:

Gastroenterocolita de cauză virală este cea mai frecventă gastroenterocolită la copil; se manifestă prin: subfebră (37-38,5 ºC), vărsături, crampe abdominale, scaune diareice numeroase (până la 10-15 sacune pe zi), apoase, explozive, fetide, scăderea apetitului. Simptomele persistă 5-7 zile.

Gastroenterocolita de cauză bacteriană se prezintă, din punct de vedere clinic, prin vărsături, febră mare cu frisoane, scaune diareice bogate în mucus şi, uneori, sanghinolente, crampe intestinale intense, scăderea apetitului.

Gastroenterocolita parazitară este, încă o problemă la copii mici. Se manifestă, în general, prin scaune diareice prelungite în timp, cu dureri de intensitate variabilă (medie, mică) periombilical. Vărsăturile şi diareea, numeroase la număr, combinate cu inapetenţa pot duce la complicaţii severe generate de gradul mare de deshidratare.

Diagnostic gastroenterocolita:

Diagnosticul este apanajul medicului pediatru. Datele simptomatice trebuie coroborate cu modificările paraclinice.
Dacă observaţi astfel de modificări clinice la copilul dumneavoastră, adresaţi-vă URGENT medicului pediatru!!!

Tratament

Tratamentul este, indubitabil, stabilit de medicul specialst!

Tratamentul trebuie, OBLIGATORIU, sa includa rehidratare, plus terapia specifică a agentului etiologic.

Atenţie!!!  Gastroenterocolita virală este autolimitantă, însă formele bacteriene şi parazitare trebuie tratate specific cu antibiotice, respectiv antiparazitare.

Nu administraţi aceste medicamente copilului dumneavoastră, decât a indicaţiile medicului specialist, Netratată boala poate ucide, datorită gradului mare de deshidratare!!!

Ce puteţi face dumneavoastră înainte de a ajunge la medic?

baby-care-delicious-drinkA. Hidrataţi foarte bine copilul (apă fiartă şi răcită, ceaiuri. Dacă copilul are spasme abdominale (colici) îi puteţi administra un ceai anticolici, care îl va mai linişti şi, în acealaşi timp îl va hidrata! ATENŢIE! Produsul nu trebuie sa conţină zahăr!!!) BABY CARE delicious DRINK  este 100% natural şi singurul produs de acest tip din România care se pliază pe toate aceste probleme. El are în compoziţie muşeţel, anason, mentă şi valeriană care au efect antispastic (scade durerea generată de contracţiile musculaturii intestinale şi abdominale); lemn dulce care reface mucoasa digestivă lezată de agresiunea agentului etiologic. În plus, combinaţia lemn dulce-muşetel-mentă îi vor diminua febra.

DE REŢINUT! Produsul are un gust plăcut, bine tolerat de la nou-născut până la copilul mare şi nu conţine zahăr, ci este îndulcit cu sucroză!!!

B. Dieta: Excludeţi din dieta copilului produsele alimentare care conţin lactoză (cu  excepţia, în cazul sugarilor, a laptelui matern), fructoză, glucoză, zahăr, preparate care fermentează.

C. ATENTIE!!! Nu administraţi antiemetice sau antidiareice, decât la sfatul medicului specialist, după stabilirea diagnosticului etiologic, deoarece, dacă gastroenterocolita este de cauză infecţioasă, germenul trebuie eliminat şi nu reţinut în organism!!!!

Profilaxia:

Gastroenterocolita acută este, în general, o boală infecţioasă şi, de aceea, se poate răspândi, de la om la om, foarte uşor. Modul comun de transmitere a bolii este reprezentat de contactul cu materiile fecale ale copilului bolnav.

Măsurile preventive cele mai eficiente sunt constituite de spălarea mâinilor copilului şi membrilor familiei sau ale îngrijitorilor după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor şi înainte de prepararea alimentelor, precum şi grija de a spăla bine fructele şi legumele înainte de a fi consumate sau preparate termic. Prepararea termică bine realizată, reprezintă, şi ea, un factor de prevenţie.

Articol de Dr. Ana – Maria Rizea

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole