Idei de cadouri pentru nou nascuti
Cand o familie apropiata, "castiga" un nou nascut, se obisnuieste ca atunci cand...
Icterul la nou-nascuti nu ne este ceva necunoscut. Aproximativ 20% dintre nou-nascuti sufera in primele ore sau in primele zile dupa nastere de icter. Icterul se manifesta prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Gradul de ingalbenire a pielii variaza in functie de nivelul bilirubinei. In prima saptamana de viata, ficatul elimina bilirubina care la unii bebelusi poate fi in cantitate excesiva (hiperbilirubinemia), ceea ce duce la icter. Dar sa nu iti faci griji, pentru ca bebelusul tau nu simte nimic, nici o durere sau vreun discomfort.
Icterul fiziologic, este o dovada a faptului ca in sange se afla un exces de bilirubina. Bilirubina este o substanta chimica rezultata in cursul procesului normal de descompunere a globulelor rosii imbatranite.
Ficatul la nasterea bebelusului este dezvoltat pe deplin, dar nu este 100% eficient. Bilirubina este transferata din sange in piele pana cand o reabsoarbe ficatul pentru a o descompune si a o elimina prin intestine sub forma de scaun. Transferul acestei cantitati excesive de bilirubina care nu poate fi descompusa de ficat este un proces numit icterul fizilogic la nou-nascuti. De regula, icterul nu necesita apelarea la un tratament medical, el ,,trecand de la sine,,.
Icterul poate aparea si din alte motive, cum ar fi o nastere prematura a bebelusului (icterul prematur) sau din lipsa alaptarii la san a bebelusului. Mamica, la randul ei, poate avea icter si in acest fel prin alaptare ii transmite si bebelusului. Multe mamici din prea multa dragoste si atentie pentru bebelus uita de ele sau pur si simplu nu se mai preocupa de ele, dar nu stiu cat de mult pot afecta copilul sanatos, daca ele sunt bolnave. Poate exista si situatia in care mama are incompatibilitate de Rh cu copilul, daca acesta are alt Rh decat mama. Prin alaptare, mama ii transmite copilului anticorpi care distrug celulele rosii ale acestuia. In primele ore de la nastere, mamicii i se face o injectie cu globulina imuna la Rh in acest caz pentru a preveni orice risc.
Principalul si cel mai important simptom este ingalbenirea pielii si a ochilor ai nou-nascutilor. Daca in primele zile, mama observa scaunul bebelusului ca fiind de culoare galbena sau galben-maroniu pal, ea trebuie sa anunte de urgenta medicul.
Icterul apare de obicei in a doua zi de viata a bebelusului, la inceput manifestandu-se la nivelul capului. Diagnosticul de icter la nou-nascut se da in urma unor analize de sange, unde se stabileste ce cantitate de bilurubina se afla in sangele bebelusului tau. Este foarte importanta sa duci copilasul la doctor daca banuiesti ca ara avea icter,chiar daca stii ca acesta trece de la sine intr-un timp de o saptamana. Nu stii gradul de gravitate al acestuia si poti risca viata bebelusului daca icterul nu este supravegheat.
Cazurile obisnuite de icter trec singure in cateva ore sau in doua zile, depinde de fiecare organism in parte si de cantitatea de bilurubina. Deci,in aceste situatii nu este nevoie de un tratament. Daca iti alaptezi la san bebelusul de aproximativ zece ori pe zi, reduci semnificativ icterul! Cu cat mai mult iti alaptezi bebelusul, cu atat e mai bine! Daca mamica nu are lapte suficient, poate suplimenta sau inlocui cu lapte praf. Cum bilurubina se elimina prin scaun, este foarte important ca bebelusul sa fie hranit bine pentru a avea cat mai multe scaune.
Tratarea icterului insa difera de la copil la copil si in functie de gravitatea sa. Tratamentul folosit in cazurile mai grave este fototerapia. Aceasta metoda de tratamentul consta in expunerea bebelusului, cu ochii acoperiti, la o lumina speciala fluorescenta, care reduce cantitatea de bilirubina si ajuta ficatul la eliminarea ei.