Baby Care Immunity
Baby Care Immunity este un produs care contribuie la eradicarea infectiilor de...
Termenul “insomnie” provine din franţuzescul “insomnie” şi semnifică o tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifestă prin lipsă de somn sau prin reducerea duratei și a profunzimii somnului și care este întâlnită frecvent în astenii, boli psihice, nevroze etc.
Insomnia nu este o problemă exclusivă a adutului. Destul de des ea apare şi la copii, începând chiar din primul an de viaţă. Cauzele insomniei la copilul foarte mic şi mic sunt foarte greu de identificat, deoarece aceştia nu-şi pot exprima suferinţele.
În mod normal, un nou-născut (vârsta 1-28 zile de viaţă) doarme aproximativ 16-17 ore pw zi, în reprize de 2-4 ore. La 3 luni, copilul ajunge să doarmă circa 15 ore pe zi şi poate dormi neîntrerupt 7 ore în timpul nopţii. La vârsta de 1 an, micuţul doarme 9-10 ore pe noapte şi 2-3 ore pe zi, somnul de după-amiază. Numărul de ore de somn la copii scade progresiv, iar la vârsta de 4-5 ani unii copii exclud somnul din timpul zilei.
REŢINEŢI !!! Copilul trebuie să doarmă DOAR atunci când îi este somn!!! Somnul ideal al copilului se desfăşoară singur în pat şi în propria cameră!!!
1. erupţiile dentare
2. traumele fizice – leziuni fizice care ăi provoacă durere
3. visele urâte/coşmarurile
4. tulburările respiratorii – obstrucţie nazală, sinuzita, bronşita, pneumonia etc
5. tulburările digestive – meteorism, colici, constipaţie, diaree etc
6. bolile copilăriei – varicelă, rujeolă, rubeolă, parotidită epidermică (oreion) etc
7. infecţiile virale, bacteriene, parazitare sau fungice (răceală şi gripă, (gastro)enterocolită, pneumonie, amoebioza, giardioza etc
8. iritaţiile tegumentare – eczeme, urticarie, psoriazis, arsuri etc
9. alimentele bogate în zahăr
10. diferite stimulente neurotonice – taurina, cofeina, nicotinaş acestea pot fi preluate prin pasajul alimentar materno-fetal (în cazul copiilor alimentaţi cu lapte matern) sau prin ingestie directă a substantelor respective (sucuri, alimente) şi fumatul pasiv (la orice vârstă)
11. diferite medicamente administrate direct (ingestie proprie – siropuri etc) sau indirect (din laptele matern, când mama face tratament cu neurostimulente)
Insomnia este destul de greu de apreciat la bebeluşi, deoarece aceştia se trezesc, în mod fiziologic, destul de frecvent în timpul somnului. Atât părintele, cât şi medicul pediatru pot fi induşi, cu uşurinţă, în eroare de trezirile sporadice ale micuţului.
Tabloul clinic al insomniei este extrem de redus. În insomnie, trezirile frecvente, cu o constanţă oarecare, lipsite de adormirea imediată ulterioară sunt cel puţin suspecte.
Adultul trebuie să se asigure că micuţul este hrănit suficient, schimbat, spălat şi că, aparent, nu suferă de ceva (boli cu manifestări de tip dureros). Dacă în aceste condiţii copilul tot nu poate dormi, atunci se poate suspiciona că suferinţa lui are un nume: INSOMNIA.
Insomnia la copilul mic poate fi însoţită de: agitaţie, iritabilitate, anxietate, plâns, depresie sau accese de furie.
În plus, copilul care suferă de insomnie, trebuie urmărit în timpul scurtelor episoade de somn. Ce ar trebuie sa urmariţi? Dacă micuţul tresare, grimasele, gradul de agitaţie, mişcările mânuţelor şi picioruşelor, dacă vorbeşte/gângureşte. În cazul copiilor mai mari de 3 ani, pe lângă toate aceste aspecte ce trebuie urmărite, mai putem adăuga: dacă nu adoarme fără compania unui obiect (jucărie, pernă, sticluţa cu apă etc), dacă refuză stingerea luminii din cameră sau închiderea uşii.
Dacă aţi constat aceste modificări comportamentale la copilul dumneavoastră, trebuie să luaţi măsuri.
Trebuie să ştiţi, înainte de orice, că lipsa somnului duce, în timp la epuizare. Aşadar, copilul trebuie să primească ajutor din parte adulţilor.
- încercaţi, pe cât posibil, să-i creaţi copilului o rutină a somnului cât mai timpuriu (se poate începe chiar de la naştere). Acest lucru va ajuta la stabilirea unui model de somn lipsit de insomnii;
- încercaţi să respectaţi, cât mai exact, un orar prestabilit al mesei;
- făceţi-i, înainte de culcare, o băiţă călduţă într-o încăpere bine încălzită şi în care intensitatea luminii nu este foarte mare;
- creaţi un ambient optim: cameră bine aerisită, obscură şi prin care, după culcarea celui mic, să opriţi complet pasajul (după adormirea copilului nu se mai circulă prin care acesta doarme);
- la copilul mai mare: mu-i permiteţi ingestia bauturilor şi alimentelor energizante (alimente îndulcite cu o cantitate crescută de zahăr, ciocolată, sucuri cu conţinut de neuroexcitanţi – cofeină, taurină)
- evitaţi, în casă, seara să aveţi discuţii agitate: certuri, polemici în contradictoriu etc
- nu şantajaţi sentimental copilul “Dacă nu o să dormi, nu o să primeşti...”
- NU administraţi copilului somnifere fără acordul unui psihiatru pediatric
- Inainte de culcare serviţi-i copilului un ceai pe bază de valeriană şi sunătoare
- BABY CARE delicious DRINK poate fi soluţia problemelor copilului dumneavoastră.
* Copii sub 1 an: dizolvaţi un pliculeţ de BABY CARE delicious DRINK în aproximativ 50 ml apă fiartă şi răcită sau în 50 ml lapte călduţ şi dati-i-l copilului să-l bea. La nevoie, puteţi administra şi a doua doză, însă nu la mai puţin de 30 minute după ingestia primei doze.
* Copii mai mari de un an: dizolvaţi 2 pliculeţe de BABY CARE delicious DRINK în aproximativ 50-75 ml apă fiartă şi răcită sau în 50-75 ml lapte călduţ şi dati-i-l copilului să-l bea. La nevoie, puteţi administra şi a treia doză, însă nu la mai puţin de 30 minute după ingestia ultimei doze.
** Această procedură poate fi urmată timp de maxim3 luni.
*** Dacă insomnia nu cedează după administrarea de BABY CARE delicious DRINK, consultaţi medicul de specialitate, deoarece problema poate fi mai complicată!!!
1. Produsul este 100% natural, bazat exclusive pe extracte din plante
2. Este singurul preparat de acest tip din România care are atât certificare naţională (IBA – Institutul de Bioresurse Alimentare) şi europeană (GMP – Good Manufacturing Practice), cât şi certificarea supremă de pe piaţa americană (FDA – Food and Drug Administration)
3. Nu este îndulcit sintetic (zahăr), ci cu sucroză (poate fi administrat şi diabeticilor; nu tulbură somnul; nu potenţează fermentaţia)
4. Are un gust plăcut şi este bine tolerat de copii de toate vârstele
5. Poate fi administrat din prima săptămână de viaţă
6. Este singurul produs de profil care se dizolvă complet şi în lapte
7. Pentru insomnia patologică din colici, gastroenterocolită sau tulburarile respiratorii, are atributii şi pe boala de fond (muşetelul este antiseptic; lemnul dulce protejează mucoasa digestivă şi, astfel, spre deosebire de preparatele sintetice, nu creeaza leziuni ale mucoasei sau dureri abdominaleş în plus lemnul dulce fluidizează secreţiile bronşice, permiţâmndu-i copilului să expectoreze sau să dreneze secreţia nazală etc).
Articol de Dr. Ana – Maria Rizea