De indata ce vine pe lume, copilul inceteaza sa mai depinda de cordonul ombilical: acesta trebuie sa respire, sa manance, sa digere si sa elimine dejectiile singur. Aceste procese fizice constituie primele sale deprinderi.

Stranutul

Bebelusul stranuta de multe ori, pana la 12 ori pe zi. In acest mod el scapa de secretiile care ii jeneaza respiratia. Firele de par din interiorul narile nu sunt inca dezvoltate suficient pentru a-si indeplini in mod eficient rolul de filtru natural. Acest lucru este normal si face parte din procesului de crestere. Prin urmare stranuturile sale nu sunt neaparat cauzate de o raceala.

Sughitul

Nu va faceti griji daca bebelusul sughite dupa ce a baut: aceasta nu ii face nici un rau. Sughitul este cauzat de spasme ale diafragmei (muschiul principal care se ocupa de respiratia sa) si se opreste de la sine in cateva minute. Puteti incerca sa il readuceti pe copil la san pentru a-l ajuta sa-si calmeze sughitul.

Cat si cum urineaza?

In prima saptamana de viata, copilul urineaza din ce in ce mai des: de exemplu, daca in prima zi uda doar un scutec absorbant, in cea de-a cincea zi va uda cel putin 6 scutece.

Atunci cand un copil bea suficient, urina sa este de culoare galben pal, si nu se simte nici un miros. Se poate intampla sa observati ca exista pete portocalii pe scutec.

Asigurati-va ca primeste des lichide si in cantitate suficienta. In primele 2 luni, acesta ar trebui sa fie alaptat (cu biberonul  sau la san) de 8-12 ori pe zi. Intre 2 si 6 luni, numarul alaptarilor scade la 6-8 alaptari zilnic. In primele 2 zile de viata, el bea intre 15 ml (1 lingura la masa) si 100 ml (7 linguri la masa) zilnic. Intre 3 zile si 5 zile, cantitatea va creste la aproximativ 200 ml (un pic mai mult 3/4 de cesti). Ulterior, el va bea intre 700 ml  si 800 ml pe zi (intre 2 si 3 cesti).

Daca incepe sa urineze mai putin decat de obicei si urina devine inchisa la culoare si cu miros, este posibil sa fie din cauza ca ii este prea cald. Scadeti putin temperatura camerei (20°C pana la 23°C), si nu il acoperiti prea mult. Dupa aceea luati-i temperatura. Daca are febra si depaseste de 38 °C, sunati imediat medicul.

Scaunele bebelusului

nevoile fiziologiceCele din primele zile de viata sunt de culoare verde sau neagra si lipicioase: copilul incearca sa elimine reziduurile (meconiu) acumulate in intestin in timp ce era in pantecele mamei sale. Laptele maternal din primele zile (colostru) faciliteaza curatarea sistemului digestiv. Ulterior, frecventa si consistenta scaunului va varia in functie de dieta.

In timpul primei saptamani de viata, scaunul va deveni treptat de culoare maro si galbena. Din a doua saptamana, acesta va face intre 1 si 3 scaune mari galbene pe zi. Nu va faceti griji nici daca face mai multe: unii copii pot face pana la 10 scaune pe zi in primele saptamani de viata. Acest numar poate scadea din saptamana a 6-a si se va stabiliza in jur de 1 un scaun mare pe zi. Nu va faceti griji nici daca scaunele sunt rare, atat timp cat ele raman moi. Este normal ca bebelusul sa se forteze si sa devina rosu atunci cand are loc evacuarea.

Veti invata repede ce este normal pentru bebelusul tau, consistenta, culoare si frecventa scaunului. Contactati medicul daca materiile fecale sunt rosii sau negre (o nuanta de sange), sau daca sunt tari si uscate.

Daca va alaptati copilul, scaunul va avea o culoare de la galben auriu la galben-verzui. Ele sunt semi-lichide si miros a lapte stricat. Acestea ii vor irita putin pielea, dar acesta nu este un motiv bun sa renuntati la alaptat.

Culoarea si consistenta scaunului copilului variaza in functie de meniu. Introducerea  unui aliment nou il poate face mai moale pentru cateva zile.

Atunci cand copilul incepe sa manance alimente solide, nu va faceti griji daca gasiti resturi de legume sau fructe in scaunele sale: ajutati-i digestia, oferindu-i alimente zdrobite sau tocate marunt.

Daca scaunele copilului dumneavoastra devin brusc foarte lichide, poate avea o deranjare intestinala trecatoare.

Articol de Antoneta Barbu

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole