Refluxul gastro-esofagian la sugari: mai mult decât un fenomen
Rareori cele mai bune metode de diagnostic şi tratament ale unei boli au declanşat...
Fiecare copil este un individ, creşte şi se dezvoltă în propriul său ritm. Cu toate acestea, câteva repere de dezvoltare pot fi utile pentru înţelegerea copilului, pentru a şti la ce să ne aşteptăm de la un copil la anumite etape din dezvoltarea sa.
Dacă copilul este născut prematur e foarte important ca aprecierea dezvoltării să se facă în funcţie de vârsta corectată (practic diferenţa dintre vârsta apreciată din momentul naşterii din care se scad săptămânile pe care ar fi trebuit copilul să le mai petreacă în uter până la termen).
La naştere, sistemul nervos şi musculatura copilului născut prematur nu funcţionează la fel ca şi la copiii născuţi latermen. E nevoie de circa 40 de săptămâni din momentul concepţiei pentru ca toate sistemele copilului născut prematur să funcţioneze ca la un născut la termen.
Dacă un copil este născut prematur, dezvoltarea care ar fi trebuit să aibă loc intrauterin va avea loc în afara uterului, în cu totul alte condiţii. Condiţiile extrauterine nu determină accelerarea progresiei normale a dezvoltării, ba, din contră, de cele mai multe ori o încetineşte. În plus, mediul din terapia intensivă neonatală şi unele complicaţii ale prematurităţii pot avea şi acestea efecte semnificative asupra maturării şi dezvoltării prematurilor.
Diferitele etape ale dezvoltării sunt parcurse diferit de fiecare copil în parte, unii dintre ei dezvoltându-se chiar foarte diferit de majoritatea copiilor. Prematurii au, evident propriile lor particularităţi de dezvoltare.
După Maureen Mulligan LaRossa
Traducere realizata de BABY CARE SIBIU