Ce este acest scor Apgar de care tot am auzit? La un minut si apoi la cinci minute de la nastere, medicul va calcula scorul Apgar al copilului tau pentru a vedea cum se simte micutul tau. Este un proces simplu care ajuta la determinarea eventualelor probleme de sanatate ale noului nascut.
Acest scor Apgar, dezvoltat de anestezista Virginia Apgar in 1952 si acum folosit in spitalele moderne de pe tot globul, permite acordarea unor calificative pentru aspectul, pulsul, raspunsul la stimuli, activitatea musculara si respiratia copilului, folosind un numar intre 0 si 2 (2 fiind cel mai bun calificativ). Numerele sunt adunate dand un rezultat, cel mai mare scor Apgar este 10, acesta fiind considerat si rezultatul perfect.
Este destul de usor sa retii ceea ce este testat gandindu-te la literele ce compun numele testului Apgar: Activitate, Puls, Grimasa, Aspect si Respiratie. Iatasi cum sunt aceste elemente evaluate:
Activitate (tonus muscular)
0 - nici o miscare
1 - unele flexari ale bratelor si picioarelor
2 - miscare activa
Puls
0 - lipsa puls
1 - mai putin de 100 de batai pe minut
2 - cel putin 100 de batai pe minut
Grimasa (raspuns reflex)
0 - nici un raspuns la aspirarea cailor nazale
1 - grimasa in timpul aspirarii
2 - grimasa si tendinta de a respinge aspirarea, tuse sau stranut in timpul aspirarii
Aspect (culoare)
0 - intregul corp al copilului este complet colorat in albastrui sau este palid
1 - o culoare buna a corpului dar extremitatile sunt usor albastrui
2 - o culoare buna pe tot corpul
Respiratie
0 - lipsa respiratie
1 - plans slab, respiratie lenta si neregulata
2 - Respiratie buna, plans puternic
Acest test il ajuta pe medic sa decida daca copilul are nevoie de ajutor medical imediat. Daca scorul Apgar este intre 7 si 10, asta inseamna de obicei ca micutul este intr-o stare buna si nu are nevoie de ingrijiri speciale. (Nu fii dezamagita daca micutul nu inregistreaza un scor perfent. Este de-a dreptul neobisnuit ca mainile si picioarele unui nou nascut sa aiba o culoare buna imediat dupa nastere).
Daca, insa, nou nascutul are un scor Apgar intre 4 si 6, este posibil ca copilul sa aiba probleme in respiratie. Insa nu te impacienta, este posibil ca pur si simplu sa aiba nevoie de o aspirare a cailor nazale dar poate insemna si faptul ca are nevoie de trecerea rapida pe oxigen.
Iar daca micutul are un scor Apgar mai mic de 3, s-ar putea sa aiba nevoie de masuri imediate de resuscitare. Tine minte insa ca un scor mic la numai un minut dupa nastere nu este extraordinar de relevant. Uneori, copii nascuti prematur sau prin cezariana au rezultate la test mai mici decat ar fi normal, mai ales la primul minut de la nastere.
Acesta il ajuta pe medic sa vada cum evolueaza copilul si daca micutul a raspuns la eventualele masuri de resuscitare efectuate. Un scor Apgar intre 7 si 10 este considerat normal in continuare. Daca copilul are un scor Apgar mai mic de 6 la cinci minute de la nastere este posibil ca el sa aiba nevoie de asistenta medicala. Din acest moment medicul va decide ca masuri sunt potrivite in continuare.