Dupa varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor dorm de la 8 pana la 12 ore pe noapte. De la 9 luni, siesta de la cina dispare (uneori mai devreme in cazul in care ora de culcare nu este foarte tarzie). Pana la 18 luni au, de obicei, una sau doua reprize de somn in timpul zilei: una dimineata si una dupa-amiaza. Pe scurt, ei dorm un total de aproximativ 15 ore din 24.

Acest lucru nu inseamna ca nu vor exista unele exceptii.

  • De la 7 la 9 luni, copilul a trait anxietatea de separare, o etapa normala de dezvoltare. Nu-i placea sa fie departe de tine. Deci, inainte culcare sau in timpul  noptii, el are nevoie uneori de reasigurare, nu are nevoie decat sa auda vocea ta sau sa primeasca imbratisari. El va invata treptat sa doarma singur.
  • Unii copii cu varste de peste 6 luni continua sa ceara o bautura pe timp de noapte, de exemplu, la 3 si la 4. Ei nu mai au nevoie de ea pentru dezvoltarea lor fizica. Pentru ai face sa piarda acest obicei de a-i fi "foame" si a nu mai asteapta sa fie hraniti in acest moment, nu exista o metoda anume: trebuie  sa reduci treptat doza de lapte sau durata alaptarii. Nu trebuie sa il hranesti sistematic inainte de culcare, pentru a evita asocierea somnului cu bautura.

Pentru a-l ajuta sa doarma

  • somnul bebelusuluiPentru a adormi, copilul trebuie sa se simta in siguranta. Se simte bine sa fie intr-un decor familiar si reconfortant (usa de la dormitor sa fie intredeschisa, o lampa de veghe este aprinsa ...), cu obiecte pe care le recunoaste (patura, plus , etc.). Ritualurile familiare (o poveste scurta, o imbratisare, muzica sau masajul) contribuie, de asemenea, la linistirea lui.
  • Copilul incepe sa planga atunci cand il pui la culcare? Explica-i ca aceasta este ora de culcare. Repeta pe scurt rutina, apoi iesi. Reincepe? Asteapta cateva minute in afara camerei, apoi intoarcete sa-l linistesti inainte de a pleca din nou. Repete scenariul atat timp cat  este nevoie, prelungind timpul de fiecare data cate un pic. Cu toate acestea, nu-l lasa sa planga mai mult de 15-30 de minute odata. Insistenta este cheia succesului acestei metode care poate fi, de asemenea, aplicata pe timp de noapte atunci cand copilul tau se trezeste. Cu toate acestea, in ciuda unei rutine bine stabilita, sunt multi factori legati de dezvoltarea si sanatatea copilului dumneavoastra si care pot afecta puseul de crestere, somnul, anxietatea de separare, puseul dentar etc. Nu te descuraja. Odata ce perioada de perturbare a trecut, se repeta cu rabdare rutina. Totul va reveni la normal dupa cateva zile.
  • Daca se trezeste in timpul noptii, aminteste-ti ca, probabil, nu este din cauza foamei, ci pentru ca este intre doua faze de somn si incearca sa il faci sa adoarma. Lasa-l sa planga cateva minute pentru a vedea daca se intoarce sa doarma singur. In caz contrar, asigura-l, vorbeste cu el sau mangaie-l. Cel mai bine ar fi sa nu il hranesti sau sa il iei din patut.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole