"Am descoperit ca bebelusii, atat baieteii cat si fetitele, raspund prin modificarea tiparelor de dezvoltare la factorii de stres din timpul sarcinii", a declarat coordonatorul studiului, prof. Vicki Clifton. "Atunci cand gravida e stresata, bebelusii de sex masculin se prefac ca nu s-a intamplat nimic si isi continua dezvoltarea, astfel incat sa creasca cat mai mult posibil. La fetitele am observat insa ca acestea isi reduc greutatea, ca raspuns la stresul mamei". Scaderea in greutate nu este foarte semnificativa, insa aceasta se situeaza de obicei un pic sub medie, a explicat prof. Clifton.

"Atunci cand apare o alta complicatie in timpul sarcinii – fie un factor diferit de stres, fie din nou acelasi – fetitele continua sa creasca dupa acelasi tipar si nu apar probleme, insa baieteii nu se manifesta la fel de bine si prezinta un risc mai mare sa se nasca inainte de termen, sa se opreasca din crestere sau chiar sa moara."

Prof. Clifton a explicat ca aceste tipare de crestere diferentiate pe sexe au fost observate in sarcinile complicate de astm, preeclampsie si fumat, dar este posibil, de asemenea, sa apara si in prezenta altor factori de stres, precum tulburarile psihice. Tiparele de crestere diferentiate pe sexe sunt rezultatul modificarilor structura si functionalitatea a placentei, determinate de nivelul hormonului stresului, cortizolul.

La fetite, nivelul ridicat de cortizol produce schimbari in functionarea placentei care au ca efect reducerea ritmului de crestere, insa aceleasi conditii prezente la o mama care va aduce pe lume un baietel nu determina acelasi tip de modificari.

Prof. Clifton este de parere ca rezultatele acestei cercetari ar putea determina dezvoltarea de terapii diferentiate pe sexe pentru nasterile premature si copiii nascuti inainte de termen.

articol preluat partial de pe medlive.hotnews.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole