Somnul bebelusului este o preocupare majora pentru proaspetii parinti. Unde sa-l culcam? Cum sa-l ajutam sa adoarma?

Somnul bebelusului de la 0  la 3 luni

Rabdare, rabdare!

Un nou-nascut doarme dupa cum are nevoie, rar in timpul orelor care ne convine!

La nastere, nu exista nicio diferenta intre zi si noapte. Somnul este impartit in perioade de 2 pana la 4 ore (aproximativ 2 ore daca alaptati la san). Se  trezeste doar pentru a-si satisface nevoile  de baza, cum ar fi alaptatul pentru a-si satisface foamea. Ceasul lui biologic, care ii regleaza perioadele de veghe si de somn, nu este inca ajustat.

La o saptamana, bebelusul poate dormi aproximativ 20 la 24 de ore. La varsta de 1 luna, doarme aproximativ 16 la 20 de ore din 24. Este posibil sa observati ca perioada de trezire este mai mare spre sfarsitul zilei, intre orele 17 si 22 .

Vei vedea ca bebelusul doarme mult, daca nu doarme mai mult ziua decat noaptea? Acest lucru este normal!  Incearca sa-i oferi cel mai bun mediu posibil pentru ca el sa invete treptat sa faca diferenta dintre zi si noapte. Intre 8 pana la 10 saptamani, el va incepe sa le distinga. Isi va mari intervalele intre mese pe timp de noapte si va bea mai mult in timpul zilei.

Ziua si noaptea: cum sa ajutam copilul sa le diferentieze

Profita de liniste atunci cand il hranesti pe timp de noapte. Stinge luminile, nu incerca sa vorbesti cu el si schimba-l foarte usor in patutul lui, doar daca este necesar.

Siestele  pot fi facute din pat si cu lumina in primele cateva saptamani. De indata ce copilul incepe sa faca o diferentiere intre zi si noapte, siestele trebuie facute in patutul lui si in semiintuneric  pentru a favoriza un somn lung si odihnitor.

Noaptea, culcati-l pe spate, cu picioarele la baza patului. Pune-i o pijama calda (in functie de sezon) si acopera-i picioarele cu o paturica subtire. O temperatura mai rece favorizeaza somnul. Salteaua pe care doarme trebuie sa fie tare, iar temperatura camerei trebuie sa fie de 20 ° C sau 21 ° C (68 ° F sau 70 ° F). Pentru a preveni sufocarea, nu lasati nimic altceva in patut,  nici perna, nici paturica sau jucarii ... De asemenea, ii puteti pune o paturca de bumbac, in functie de tehnica de infasare. Cere sfatul unei  rude care cunoaste  tehnica infasarii ca sa te invete. Primele cateva saptamani, scutecele il vor ajuta micutul tau sa se simta in siguranta, ca atunci cand a fost in uter.

Te intrebi unde sa il culci? Nu exista reguli absolute. Singurele lucruri care conteaza este sa fie  sigur si ca toti membrii familiei sa se simta confortabil. In mod ideal, patutul trebuie sa fie pus in camera voastra primele cateva saptamani din viata. Dar, daca nu te culci cu el, deoarece face zgomote mici, pune patutul  in camera lui. Nu te simti vinovata, pentru ca somnul  tau este la fel de important ca a lui!

A dormi cu copilul: este sigur sau nu?

A dormi sau nu in pat cu parintii este o problema dezbatuta in randul specialistilor. Unii recomanda "co-dormitul", altii prefera sa sublinieze regulile pentru dormit, cu un copil in conditii de siguranta. Acestea sunt:

  • Nu lasati niciodata copilul singur intr-un pat pentru adulti;
  • Alegeti o saltea ferma si plata, a se evita saltelele cu apa, saltele cu aer si alte "paturi" prea moi sau deformate;
  • Nu puneti  perne sau cuverturi sau paturi grele unde sta copilul;
  • Nu consumati alcool, droguri sau medicamente care va pot afecta atentia si capacitatea de a va trezi;
  • Nu dormiti cu copilul daca sunteti extrem de obosita, deoarece acest lucru va poate afecta atentia.
  • Cu toate acestea, in conformitate cu Societatea Canadiana de Pediatrie, "Cel mai sigur loc de dormit pentru copii este in patutul sau in camera parintilor pentru primele 6 luni. "

Ofera-ti timp de ragaz

Primele cateva zile sau chiar saptamani de la nasterea unui copil, suntem incantati sa-i uram bun venit  in viata noastra. Chiar daca dormim doar 4 ore pe noapte, de multe ori ne simtim foarte in forma. Dar fii atenta! Uneori, la sfarsitul primei luni, poti fi afectata de lipsa de odihna. Te prabusesti de oboseala si, uneori, ai momente de tristete ... Ceea ce trebuie sa intelegi este ca a avea grija de un copil, este nevoie de impicarea  tuturor membrilor familiei, iar acest lucru nu se face rapid, ci necesita  un drum lung .

Iata cateva sfaturi pentru a continua:

  • Cand bebelusul doarme, dormi si tu, indiferent daca este dimineata, dupa-amiaza sau seara.
  • Accepta tot ajutorul care ti se ofera pentru curatenie, spalat si  gatit ... Acest lucru iti va permite sa te relaxezi un pic.
  • Daca alaptezi, partenerul tau poate duce copilul in pat pe timp de noapte: si astfel, alaptarea se va face cu caldura in timp ce tu esti intinsa.
  • Implica-l si pe tata la mese, daca nu poti alapta. Acesta poate sa-i dea o sticla de lapte la miez de noapte pentru a te ajuta sa te relaxezi.
  • In cazul in care copilul  nu pare sa se teama de necunoscuti, profita de oportunitate pentru a-l lasa cu altcineva pentru  1 sau 2 ore, timp in care tu poti sa iei o pauza.
  • In timpul zilei, pentru a-l ajuta sa se integreze in diferitele ritmuri de zi si de noapte, poti sa il pui sa doarma intr-un pat, altul decat cel in care doarme pe timp de noapte, dar fara sa faceti zgomote. Il poti pune, de exemplu, intr-un leagan mic sau intr-un pat portabil.

Pentru a-l ajuta sa doarma

totul despre somnul bebelusuluiIn ceea ce priveste somnul, fiecare copil este unic. Pentru a dormi noaptea si a sta fara sa manance 5 la 6 ore, copilul ar trebui sa fie in masura sa isi faca rezerve de energie. El trebuie sa isi adapteze, de asemenea, ceasul biologic, adica, modificari ale temperaturii corpului, sistemului cardiovascular si ciclurilor hormonale.

Ce poti tu sa faci este sa il ajuti sa doarma mai bine. Iata cateva metode care s-au dovedit eficiente:

Fiecare nou-nascut invata sa doarma noaptea in ritmul lui propriu,  asa cum pe timp de zi invata sa se tarasca si sa umble. Tu poti numai sa il ajuti.

La varsta de 2 luni (8 saptamani), doar un copil din patru isi face "noaptea", adica, doarme cel putin 5 sau 6 ore fara pauza intre 23 si 8 dimineata. La 4 luni, 3 din 4 copii fac acest lucru. Dar fii atenta! pot exista repercursiuni! De exemplu, atunci cand sunt puseurile de crestere (la varsta de 1 pana la 3 saptamani, la  6 pana la 8 saptamani, 3 luni si 6 luni), copilul are nevoie sa suga mai mult pe timp de noapte pentru 2 sau 3 zile.

  • Asigura-te ca se simte confortabil: asigura-te ca scutecul este uscat, temperatura din camera este confortabila (20 ° C sau 21 ° C sau 68 ° F sau 70 ° F), zgomotul de fond este acceptabil, ca este imbracat corespunzator pentru sezon, si ca nu exista nicio  sursa de fum (tigari sau altceva).

  • Incepe sa stabilesti o mica rutina inainte de culcare. Fa aceleasi lucruri, in acelasi timp, astfel incat sa poata recunoaste cand trebuie sa doarma si sa se pregateasca. Copilul va fi pregatit in jurul varstei de 3 sau 4 luni.

  • Invata-l progresiv sa adoarma singur, fara san, fara biberon sau leganat in brate. Pune-l la culcare inainte de a fi complet adormit, dupa ce a ascultat un cantec de leagan si urati-i noapte buna.

  • Evita sa asociezi momentul somnului cu alaptatul. Ii puteti da sa bea dupa un pui de somn, de exemplu.

  • Nu uita ca tot ceea ce-i aminteste de viata lui intrauterina il ajuta sa se calmeze: un balansoar usor, caldura, muzica, vocea parintilor sai, mirosul mamei, un port bebe.

  • Infasa-l (pana la 2 luni), folosind tehnica de infasare intr-un scutec subtire, care ii va aminti de viata intrauterina. Fa-o mai ales in cazul in care acesta are un somn agitat si el doarme rau sau se trezeste frecvent. Slabeste-l treptat in partea de sus pentru a favoriza  miscarea mainilor. De-a lungul timpului, acest comportament va favoriza autonomia  somnului.

  • Incearca sa il hranesti doar inainte de culcare pentru a se bucur de o noapte lunga, in special in cazul in care doarme toata noaptea.

  • Fii calma atunci cand il hranesti pe timp de noapte pentru a-l ajuta sa disting ritmul de zi fata de cel de noapte. Stinge luminile, nu incerca sa vorbesti cu el si schimba-l foarte usor ... Daca este uscat, nu este necesar sa-l schimbi. Astfel el va adormi foarte repede. In schimb,ziua, stimuleaza-l, ia-l in parc ... Lasa draperiile deschise in timpul in care el isi face siestele.

Trezirile nocturne: Ce trebuie sa stii ?

Un nou-nascut trece prin diferite tipuri de somn: somnolenta (stare intre veghe si somn), somn linistit, somn agitat (in acest caz, fata este expresiva, ochii se deplaseaza sub pleoape).

In general, pentru o perioada de somn care dureaza 2 la 3 ore, fazele de somn agitat si  somn adanc alterneaza de 2 pana la 3 ori, in cazul unui copil care a mancat bine.

Daca somnul este agitat, face grimase,  zambeste si, uneori, plange. Acest lucru este normal, nu trebuie sa il trezesti! Din contra, daca intr-adevar  este treaz si daca-i este foame, se va agita si va avea ochii larg deschisi.

3 la 6 luni

Isi face noptile ... sau aproape!

In jurul varstei de 3 luni, cei mai multi copii mici incep sa isi faca noaptea lor, adica sa doarma intre 5 pana la 6 ore fara sa se trezeasca. Si in mod normal, la aproximativ 4 luni, copilul doarme 14 la 15 ore din 24, si noptile cresc mai mult: el incepe sa doarma 8-9 ore odata.

Avand in vedere ca acum cantareste cel putin de 5 kg, are rezerve de energie suficiente si mese din ce in ce mai distantate. De asemenea, se simte mult mai increzator. Se poate calma singur, prin suptul degetului intre doua mese. In plus, ceasul sau biologic este ajustat.

Ziua ca si noaptea, perioadele  de somn si veghe sunt mai previzibile. De la 6 luni sau 9 luni, cei mai multi copii fac trei somnuri: unul in dimineata, unul dupa-amiaza si unul la sfarsitul zilei.

Semnele de oboseala (plans, cascat, frecat la ochi, pierderea  interesului pentru jucarii si oamenii ...) sunt mai usor de decodat. Acesta este momentul perfect pentru a stabili o rutina de culcare.

Daca vei face aceleasi lucruri in fiecare zi, inainte de culcare, el va sti sa se pregateasca mai bine sa doarma. Fa-i o baie, hraneste-l, mangaie-l ... Fa ceva ce-i place lui!

De la 3 la 6 luni, copilul are nopti mai lungi si incepe sa adopte un stil de somn regulat, atat ziua cat si noaptea. Devin mai usor de observat, aceste semne de oboseala. Acesta este momentul sa adopti o rutina de somn.

Pentru a-l ajuta sa doarma

Bebelusul tau a avut deja cateva nopti lungi si obiceiuri bune? Atentie,  poate sa revina la noptile sale scurte! Cauzele pot fi diverse: un puseu de crestere (la trei luni, de exemplu), o schimbare in viata lui (calatorie, miscare, etc.), nevoia de siguranta din partea ta ...

Iata cateva sfaturi:

  • Urmeaza cat mai mult posibil, aceeasi rutina inainte de culcare: faceti aceleasi gesturi in acelasi timp. Bebelusul tau va recunoaste semnele de somn si sa fie pregatit. De preferat sunt activitatile liniste inainte de a-l pune la culcare, facandu-i o baie de exemplu.

  • Evita sa il adormi in mod constant in brate, la san sau cu biberonul. In caz contrar, somnul lui lui este probabil sa devina dependent de prezenta ta, mai ales atunci cand se va trezi pe timp de noapte. Pune-l la culcare inainte sa fie complet adormit.

  • Daca se trezeste noaptea si te cheama, nu inseamna neaparat ca ii este foame. Acest lucru poate fi din cauza "anxietatii de separare," frica pe care uneori incepe sa o manifeste la varsta de 6 luni sau pur si simplu pentru ca este o schimbare de ciclu de somn. Copilul trebuie doar sa se asigure de prezenta ta. Daca ai ales sa il hranesti pe timp de noapte, poate il obisnuiesti asa. Desi acest lucru permite, de obicei, sa adoarma mai repede, mai bine sa nu o face, pentru ca poate nu va dori sa schimbe acest obicei mai tarziu. Du-te mai degraba sa il vezi fara sa il iei in brate si vorbeste-i calm pentru a-l linisti.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4