Piatra Soarelui
Considerata o aducatoare de lumina, se crede ca Piatra Soarelui poate scoate ceea...
Cristalul de aventurin este de fapt o forma compacta de cuart a carui principala caracteristica este culoarea verde ce poate varia de la nuante mai deschise la unele foarte inchise, adesea insotite de sclipiri argintii datorate minusculelor granule de mica incluse in piatra semipretioasa. Aventurinul este folosit adesea pentru bijuterii dar utilizarile sale sunt mult mai complexe asa dupa cum veti putea vedea.
Desi in general Aventurinul este cunoscut pentru culoarea sa verde, dar de-a lungul timpului s-a descoperit ca exista si alte varietati ale acestui cristal pornind de la portocaliu, galben ori rosu si terminand cu culori foarte rare precum maroniul sau nuanta piersicii. Ba chiar exista si o varietate albastra care, in ciuda faptului ca este foarte rara, este deosebit de frumoasa.
Numele acestui cristal are o origine destul de interesanta fiind rezultatul unui accident petrecut prin secolul XVIII. Pe atunci Venetia era un important centru de prelucrare a sticlei iar mestesugarii experimentau cu noi tipuri de sticla si modele de culori. Oarecum indirect, un eveniment ciudat a marcat istoria Aventurinului. Odata, in timp ce prelucra sticla topita, un muncitor a scapat din greseala pilitura de cupru in compozitia sticlei, obtinand o combinatie foarte apropiata de cea a pietrei semipretioase de care discutam azi. Astfel s-a nascut numele „a ventura” care intr-o traducere aproximativa ar insemna accident norocos. Insa acest eveniment i-a facut pe unii sa incerce sa reproduca modelul pietrei-semipretioase folosind sticla si o combinatie de cupru cu alte minerale.
La fel de interesant este si faptul ca multi arheologi au descoperit in timp unelte antice, predatand perioada fierului, care erau construite din varietati de cuart, inclusiv din aventurin. Aceasta alegere facuta de inaintasii nostrii cu mai bine de doua milioane de ani in urma a fost probabil motivata de duritatea relativ ridicata a cuart-urilor ce permiteau o prelucrare primitiva pastrandu-si totusi rigiditatea astfel incat sa fie folosite pe post de unelte.
Confundat uneori cu jadul, cristalul de Aventurin a fost identificat pe aproape toate continentele locuite insa cele mai mari depozite ce se afla in exploatare se regasesc in Brazilia, India, Rusia, Chile si Spania.
Selectia bijuteriilor din imaginile de mai jos a fost facuta cu ajutorul signdesign.ro
De-a lungul timpului, Aventurinului i s-au atribuit numeroase efecte pozitive, atat asupra fizicului cat si asupra psihicului uman, majoritatea fiind legate de afectiuni destul de importante ce se manifesta aproape la nivelul tuturor organelor.
Spre exemplu, se crede ca Aventurinul purtat ca bijuterie, are ca efect direct stoparea caderii parului, calmarea alergiilor si imbunatatirea starii generale in cazuri de acnee si inflamatii ale pielii – folosind apa in care a fost tinuta o asemenea piatra.
Dar acest cristal semipretios a mai fost recomandat de-a lungul timpului si pentru bolile de ochi sau pentru cele cardiace fiind insa util si in afectiunile sistemului nervos central.
Cat priveste psihicul, acesta este influentat de aventurin in mod pozitiv. Mai ales atunci cand vine vorba de stres si suparari, doua dintre marile probleme ale lumii moderne. Pentru cei suferinzi de pe urma acestor stari dar si pentru cei care si-au pierdut umorul si veselia ori nu mai au rabdare si au devenit indiferenti la cele ce ii inconjoara, influenta Aventurinului le va permite sa revina la o stare normala.
In aceeasi linie idei, se crede ca piatra semipretioasa este excelenta in a-i ajuta pe cei nehotarati sa ia decizi din inima, stimulandu-le creativitatea naturala si oferindu-le curaj pentru a accepta adevarul si echilibru pentru a duce o viata corecta.
Pentru a intelege mai bine efectele Aventurinului, in cele ce urmeaza va vom prezenta pe scurt efectele pe care aceasta piatra le are in functie de culoarea sa:
Aventurinul albastru ajuta corpul in eliminarea toxinelor si ofera putere celor afectati de epuizare cronica.
Aventurinul verde se spune ca are un succes deosebit in psihoterapie, in tratamentul problemelor cardiace si respiratorii precum si in cresterea flexibilitatii musculare.
Aventurinul de culoarea piersicii este utila in tratarea glandelor si a sistemului uro-genitale.
Aventurinul rosu vindeca sistemul reproductiv si uneori ajuta la anularea efectelor bolii.
Dar pentru ca aceste pietre sa aiba efectul scontat, ele trebuie purtate pentru perioade lungi de timp, cat mai aproape de zonele afectate. De asemenea, se recomanda ca ele sa fie curatate energetic odata pe luna si mai apoi lasate la soare pentru a se reincarca.
Desi nu este o piatra specifica unei anumite luni din an, Amazonitul este asociat cu zodiile Capricornului, Taurului si Sagetatorului fiind un simbol pentru rabdare, creativitate si bunatate. Aventurinul este asociat cu planeta Mercur.